Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Ο χειμώνας Δεκέμβριος 2016 - Ιανουάριος 2017 δείχνει το δρόμο της κρίσης και για το φετινό χειμώνα;


Το Δεκέμβριο 2016 έως και Ιανουάριο του 2017 ο σκληρός χειμώνας δοκίμασε τις αντοχές των Ευρωπαίων, καθώς, ως γνωστόν, όσο πιο πολύ μας λένε πως "υπερθερμαίνεται" ο πλανήτης τόσο περισσότερο στην πραγματικότητα θα ψοφούμε απ' το κρύο. Το δριμύ ψύχος εκείνης της περιόδου οδήγησε σε μεγάλη ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαθέσιμο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή! Προκειμένου ν' αποφευχθεί το μπλακάουτ μέσα στο καταχείμωνο και παγώσει όλος ο πληθυσμός που ζεσταινόταν με κλιματιστικά και ηλεκτρικές σόμπες, η ΔΕΗ έκαιγε πετρέλαιο σε μονάδες φυσικού αερίου, π.χ. στον ΑΗΣ Κομοτηνής! Κι όπως μας είπε ο ΑΔΜΗΕ, στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2017-2027, σε κάθε περίπτωση, ήταν μια κρίση ασφάλειας εφοδιασμού κι όχι επάρκειας ισχύος: με άλλα λόγια, είχαμε το Δεκέμβριο 2016 εργοστάσια για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, αλλά τα εργοστάσια κάθονταν, ελλείψει καυσίμου!

Το "κερασάκι στην τούρτα" ήταν βεβαίως οι δήθεν "Α"ΠΕ, καθώς, όπως επιμελώς μας ενημέρωνε ο ΑΔΜΗΕ, οι "Α"ΠΕ είχαν ΜΗΔΕΝΙΚΗ συμβολή, για ακόμα μια φορά μέσα στο καταχείμωνο.

Φέτος έχουν ήδη δημιουργηθεί συνθήκες για να ξαναζήσουμε το χειμώνα κάτι παρόμοιο μ' όσα έγιναν το Δεκέμβριο 2016 - Ιανουάριο 2017. Καταρχήν, ήδη τον Αύγουστο η θερμοκρασία της τροπόσφαιρας μειώθηκε ως προς τον Ιούλιο, οι επιστήμονες περιμένουν φέτος να εμφανιστεί το φαινόμενο Λα Νίνια (το αντίθετο του Ελ Νίνιο) και σας έχω έγκαιρα ειδοποιήσει να προμηθευτείτε καυσόξυλα για το χειμώνα! Η τιμή του φυσικού αερίου έχει ξεπεράσει τη στρατόσφαιρα κι έχει βγει στο διάστημα, έχοντας προλάβει να γράψει την ιστορικά υψηλή μέγιστη τιμή 77,275€/MWh, που αντιστοιχεί σε τιμή πετρελαίου brent πάνω από 150$/βαρέλι. Οι δήθεν "Α"ΠΕ για ακόμα μια φορά το καλοκαίρι φρόντισαν να εξαφανιστούν, ωθώντας τις τιμές του ηλεκτρισμού σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα κι αναγκάζοντας αρκετές χώρες να προσφύγουν ξανά στο κάρβουνο, καθώς ήταν πιο οικονομικό απ' το φυσικό αέριο.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

Ωστόσο στην Ευρώπη το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται καταρχήν στη θέρμανση των κατοικιών, η ζήτηση αερίου αυξάνεται στη φθινοπωρινή περίοδο, παραδοσιακά η ζήτηση ανεβάζει τις τιμές και ήδη μπαίνουμε στο φθινόπωρο με ιστορικά υψηλές τιμές αερίου. Με την καλπάζουσα πολιτική απανθρακοποίησης της ΕΕ, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τόσο με ποιο τρόπο ...

θα καλυφθούν οι ανάγκες της ΕΕ σε φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή όσο και σε τι τιμές θα κυμανθεί το αέριο. Στην Ελλάδα μάλιστα τρέχουμε μια άρον-άρον απολιγνιτοποίηση, μη τυχόν και δεν κάψουμε αρκετό αέριο. Λόγω μειωμένης ηλιοφάνειας η παραγωγή των φωτοβολταϊκών φυσιολογικά θα μειωθεί, αν συμπέσει και βγουν εκτός λειτουργίας κάποια πυρηνικά εργοστάσια στην κεντροδυτική Ευρώπη θα κλάψουνε μανούλες! Η ΕΕ θα κρεμαστεί μόνη της απ' το σχοινί των δήθεν "Α"ΠΕ, αφού πρώτα θα έχει σπρώξει εκατομμύρια πολίτες σε ενεργειακή φτώχεια.

Τι είναι αυτό που μπορεί να σώσει ενδεχομένως, για άλλη μια φορά, την ΕΕ απ' το μπλακάουτ; Μα βεβαίως μόνον ο συνεταιρισμός Γερμανίας-Ρωσίας, που θα τρέξει να βάλει σε λειτουργία όσο γίνεται νωρίτερα τον αγωγό Nord Stream 2 και ν' αυξήσει την προσφορά αερίου στην ΕΕ, αναγκάζοντας τις χώρες που τάχθηκαν εναντίον της ολοκλήρωσης του αγωγού να πάρουν αέριο απ' αυτόν και να πουν κι ένα τραγούδι. Το έχουμε πει άλλωστε από χρόνια: με το ευρώ και την ενέργεια κανείς δεν χρειάζεται πλέον μια Βέρμαχτ για τον έλεγχο της Ευρώπης ...

Το πιο εξωφρενικό βεβαίως και το πιο απίστευτο απ' όλα θα ήταν να παρέμβει για ακόμα μια φορά η Κομισιόν στην αγρίως χειραγωγούμενη αγορά των δικαιωμάτων εκπομπών "αερίων θερμοκηπίου" (δηλαδή αέρα κοπανιστού) και ν' αυξήσει βραχυπρόθεσμα την προσφορά δικαιωμάτων, προκειμένου να πέσει κάπως η τιμή, να δουλέψουν κάποια εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με κάρβουνο, να βγει κουτσά-στραβά ο χειμώνας κι απ' του χρόνου βλέπουμε πάλι. Αλλά αυτό θα ήταν εξωφρενικό ακόμα και για την όλο και πιο Μαοϊκή ΕΕ ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου