Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΝΔ εκθέτει τη χώρα ανοχύρωτη στην 4η ενεργειακή κρίση κι η ΕΛΣΤΑΤ ήδη καταγράφει πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία!


Ο Μπόρις Τζόνσον έχει όνειρο να ηλεκτροδοτήσει τη Βρετανία με υπεράκτια αιολικά. Στο πιο πάνω διάγραμμα βλέπετε πώς το όνειρο του Τζόνσον εξελίσσεται ήδη σε εφιάλτη για τους Βρετανούς καταναλωτές: επειδή δεν φυσάει (ή τουλάχιστον δεν φυσάει αρκετά) κι επειδή πιστοί στις αρχές του Θατσερισμού προώθησαν το κλείσιμο της αξιόπιστης ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα, η τιμή τόσο του ηλεκτρισμού όσο και του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο Βρετανικό, το ίδιο πρόβλημα έχει όλη η Ευρώπη, με το Σεπτέμβριο 2021 να αναδεικνύεται στο μήνα που, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, η τιμή του αερίου ξεπέρασε και τα πιο τρελά όνειρα των αεριάδων. Πριν ένα μήνα είδαμε κάποιους λόγους, για τους οποίους συμβαίνει η αύξηση της τιμής του αερίου, αλλά από τότε είχαμε και νέα μεγάλη αύξηση. το απολύτως χειρότερο είναι πως ενδεχομένως αυτή τη βδομάδα να έχουμε και νέα άνοδο της τιμής, σπάζοντας τα υψηλά των 77,275€/MWh.


Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στην Ασία, με το δείκτη JKM2! (LNG Ιαπωνίας/Κορέας) να παρουσιάζει ...
ακόμα μεγαλύτερη απογείωση. Στο πιο πάνω διάγραμμα η τιμή είναι σε $/mmBTU, που μετατρεπόμενη σε €/MWh έχει ήδη πιάσει τα 80.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.


Η τρομερή αύξηση της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχει συμπαρασύρει την τιμή του κάρβουνου, η οποία ήδη αυξάνεται στην Κίνα, όπως βλέπουμε στο πιο πάνω διάγραμμα. Η ΝΑ Κίνα ήδη δοκιμάζεται από διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω έλλειψης ρεύματος, την ώρα που στη ΝΔ Κίνα τεράστιες ποσότητες ρεύματος, παραγόμενου από κάρβουνο, βεβαίως-βεβαίως, καταναλώνονται για την παραγωγή κρυπτονομισμάτων. Ως απολύτως αναμενόμενη συνέπεια, η Κίνα κήρυξε τον πόλεμο στα κρυπτονομίσματα!

Βιώνουμε ήδη την 4η ενεργειακή κρίση, μετά απ' αυτές του 1973, 1979 και 2008. Οι δυο πρώτες οδήγησαν τις τότε Ελληνικές κυβερνήσεις στην ομόφωνη προώθηση της εκμετάλλευσης του λιγνίτη, του δικού μας μαύρου χρυσού. Προστέθηκαν μονάδες στους ΑΗΣ Καρδιάς & Μεγαλόπολης, έγιναν οι ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, Αμυνταίου και Μελίτης και ξεπεράσαμε πολύ πιο ανώδυνα την κρίση του 2008. Χάρη και στα θεμέλια που έθεσε η εμβληματική διοίκηση Ξανθόπουλου στη ΔΕΗ, η λιγνιτική βιομηχανία γνώρισε πρωτοφανή άνθηση για μια 15ετία.


Οι αυξήσεις τιμών ενέργειας στην Ασία αντανακλούν την πλήρη ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως βλέπουμε στο διάγραμμα. Πιστεύει κανείς πως παρόμοια ανάκαμψη έχουμε στη χώρα μας; Δυστυχώς, αυτή τη φορά, η απολιγνιτοποίηση του Μητσοτάκη συνέπεσε με την ενεργειακή κρίση του 2021 και η χώρα είναι απολύτως εκτεθειμένη στις ορέξεις των διεθνών κερδοσκόπων. Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου οδήγησε σε αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, δημιουργώντας πληθωριστικές πιέσεις σε μια ασθμαίνουσα οικονομία. Ναι, καλά διαβάσατε, τα ποσοστά ανάπτυξης που ανακοινώνουν περιχαρείς οι επαγγελματίες εξαπατητές των πολιτών έχουν ως βάση αναφοράς την καταβαραθρωμένη λόγω κορονοϊού οικονομία του 2020, αναγκάζοντας μέχρι και το Στούπα του Capital να δείξει τα απόλυτα νούμερα πίσω απ' την απάτη των ποσοστών. 


Μόλις την Παρασκευή 24/9 η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε το Γενικό Δείκτη Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, ο οποίος τον Αύγουστο 2021 παρουσίασε αύξηση 4,6% ως προς τον Αύγουστο 2020, αλλά δείτε και στο διάγραμμα την εξέλιξη ως προς το 2019, προ κορονοϊού. Προσέξτε πως αυτά είναι πριν το Σεπτέμβριο, που συνεχίστηκε πιο έντονα η ενεργειακή κρίση. Το έτοιμο σκυρόδεμα παρουσιάζει ακόμα μικρή μόνο μεταβολή, (0,5%), αλλά η αύξηση του ενεργειακού κόστους θα οδηγήσει σύντομα σε σημαντική αύξηση της τιμής του τσιμέντου. Χαλκοσωλήνες, μπετόβεργες, καλώδια ήδη έχουν διψήφια αύξηση και τα χειρότερα είναι μπροστά.

Το απολύτως χειρότερο είναι πως τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης ενεργειακών προϊόντων για τους επόμενους μήνες ΔΕΝ δείχνουν διάθεση αποκλιμάκωσης κι αυτό σημαίνει πως εκατομμύρια πολίτες θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα να ζεστάνουμε τα σπίτια μας το χειμώνα. Κι όλα ξεκίνησαν απ' το ό,τι οι πολιτικοί κρέμασαν την ηλεκτροπαραγωγή στις εντελώς αναξιόπιστες, δήθεν "Α"ΠΕ, αυξάνοντας ραγδαία τη ζήτηση για φυσικό αέριο. Κανείς δεν διάβασε για τους λόγους που ο Αγαμέμνονας αναγκάστηκε να θυσιάσει την Ιφιγένεια; Ή είναι τόσο πολλά τα λεφτά, που δεν τους ενδιαφέρει καν πόσα θύματα θ' αφήσουν πίσω τους το χειμώνα;

ΥΓ: Τα διαγράμματα με μπλε φόντο είναι απ' το Zerohedge, από σύνδεσμο που έστειλε αναγνώστης του ιστολόγιου, τον οποίο και ευχαριστώ.


2 σχόλια:

  1. Για ρίξτε μια ματιά στην κλιματική πολιτική που παρουσίασε αυτές τις μέρες ο Αυστραλός πρωθυπουργός. Φαίνεται ότι ο άνθρωπος που κουβάλησε κάρβουνο μέσα στο κοινοβούλιο, θα είναι αυτός που θα βάλει ταφόπλακα στα ανθρακωρυχεία της Αυστραλίας. Θυμάστε κάποια νέα ανθρακωρυχεία που μας παρουσιάζατε όλο χαρά πριν λίγο καιρό. Ελπίζω να μην αγοράσατε τίποτα μετοχές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που παρακολουθείτε το ιστολόγιο! Ένα ανθρακωρυχείο παρουσίαζα, της Ινδικής Adani, που πέρασε από 400 κύματα μέχρι να γίνει κι έχει εξασφαλισμένη πελατεία στην Ινδία.
      Όσο για την "κλιματική πολιτική" δεν την έχω δει, αλλά τα δεδομένα εκεί έχουν αλλάξει πολύ μετά το AUKUS. Και στα απόνερα της τρικυμίας στον Ειρηνικό εμείς παίρνουμε φρεγάτες και κορβέτες, με (ενδεχόμενο) δωράκι μια ΔΕΗ. Πόσο είπαμε πήγε το δημόσιο χρέος;;;

      Διαγραφή