Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Τα οικονομικά του λιγνίτη, τα οικονομικά του φυσικού αερίου κι ένας ψευδόμενος, υπ' ατμόν πρωθυπουργός.

Την Παρασκευή 10/9/2021 ανακοινώθηκε πως ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 και θα ξεκινήσουν οι εργασίες επιθεώρησης, με σκοπό να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι εργασίες παραλαβής (commissioning) και να μπει ο αγωγός σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους. (Στην πιο πάνω εικόνα βλέπουμε την τοποθέτηση της αρπάγης για τελική ευθυγράμμιση και ένωση των δυο άκρων του αγωγού, ο οποίος στη συνέχεια ποντίστηκε στο βυθό της Βαλτικής). 

Απομένουν ακόμα κάποιες αδειοδοτικές διαδικασίες στη Γερμανία, αλλά αυτά είναι "ψιλά γράμματα": η τροφοδοσία της Γερμανίας με ρωσικό αέριο μέσω του Nord Stream 2 αποτελεί βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για να σβήσουν στο τέλος του 2022 τα εναπομένοντα πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, καθώς τα 55,82GW χερσαία αιολικά, τα 7,77GW υπεράκτια αιολικά και τα 57,17GW φωτοβολταϊκά, συνολικά 120,76GW των δήθεν "Α"ΠΕ αποδείχθηκαν στην πράξη εντελώς ανίκανα να εγγυηθούν την αντικατάσταση των 8,11GW πυρηνικών. Η ενέργεια όταν κι αν φυσά, όταν κι αν έχει ήλιο, δεν μπορεί ποτέ μα ποτέ ν' αποτελεί "φορτίο βάσης" του συστήματος ηλεκτροδότησης μιας οποιασδήποτε χώρας.


Κατόπιν αυτής της εξέλιξης το ράλι της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη φαίνεται να ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 15/9/2021, όταν σε μια εντυπωσιακή κούρσα έφθασε στα υψηλά των 77,275€/MWh. Η πραγματικά απίστευτη αυτή τιμή αντιστοιχεί σε τιμή πετρελαίου brent πάνω από 150$/βαρέλι, τη στιγμή που το brent διαπραγματεύεται γύρω απ' τα "μόλις" 75$/βαρέλι! Επιπλέον, για να καταλαβαίνετε πόσο ακριβό είναι πλέον το φυσικό αέριο και σε τι ιστορικά υψηλά έχει φθάσει, η μέγιστη τιμή του brent στην πετρελαϊκή κρίση του ...
2008 ήταν 147,50$/βαρέλι. Η τιμή του αερίου ακρίβυνε μόνο στην Ευρώπη βεβαίως-βεβαίως, εκεί που "κρέμασαν" την ηλεκτροπαραγωγή στις "Α"ΠΕ: στις ΗΠΑ απλά είναι σε εντελώς εποχικά υψηλά πενταετίας και μόλις στο 1/3 των ιστορικών υψηλών.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

Την Τρίτη 14/9, την ώρα που η τιμή του αερίου ήδη κάλπαζε προς την κορύφωση, ο Μητσοτάκης εγκαινίαζε έργο φωτοβολταϊκών της Ισπανικής Iberdrola στην Κορινθία. Σε μια ομιλία γεμάτη ψέματα, τόσα πολλά που δεν έχω ξαναδεί συγκεντρωμένα σε ομιλία πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων είπε πως "τα οικονομικά του λιγνίτη πολύ απλά δεν βγαίνουν. Ο λιγνίτης είναι πάρα πολύ ακριβός πια. Στον αντίποδα, οι ΑΠΕ σήμερα δεν είναι απλά φιλικές προς το περιβάλλον, είναι και φθηνές". Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για συστηματικό ψεύτη, καθώς ήδη στο τέλος Μαρτίου ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΗ είχε αποκαλύψει πως ο λιγνίτης είναι ανταγωνιστικός, ακόμα και με τις χαμηλές τιμές φυσικού αερίου, που προβλέπει το "Εθνικό" "Σχέδιο" για την ενέργεια και το κλίμα.

Ας εξηγήσει λοιπόν στους Έλληνες αφού ο λιγνίτης "είναι ακριβός" και οι "Α"ΠΕ "φθηνές, για ποιο λόγο τρέχει κάθιδρος να κουκουλώσει το σκάνδαλο της αύξησης της τιμής του ρεύματος 40%, κοροϊδεύοντας τους πολίτες με τη δήθεν "επιδότηση" του ηλεκτρισμού. Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν κι αυτά που "δίνει" θα τα "πάρει" από κάπου αλλού, εκτός κι αν κάπου βρήκε κανένα τενεκέ με λίρες της Κατοχής ή θησαυρό του Αλή Πασά. Ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή, που πλέον περιμένει πότε θα τον ρίξουν οι δικοί του, όσους Αμερικάνους επικοινωνιολόγους κι αν φέρει.

Η μόνη απλή αλήθεια, αυτή που η ίδια η ζωή υπαγορεύει, είναι πως χωρίς το κάρβουνο σήμερα κανείς στην ΕΕ δεν θα είχε ρεύμα, το σύστημα θα είχε καταρρεύσει σ' ένα μεγαλοπρεπέστατο, ιστορικών διαστάσεων μπλακάουτ. Μια προειδοποίηση για πανευρωπαϊκό μπλακάουτ συνέβη στις 8/1/2021, όταν πάλι δεν φυσούσε κι οι διαχειριστές συστημάτων έτρεχαν να αφήσουν καταναλωτές χωρίς ρεύμα, προκειμένου να σώσουν το συνολικό σύστημα. Αλλά τότε υπήρχε αέριο κι οι πολιτικοί έκαναν πως δεν κατάλαβαν. 

Και φθάσαμε στο καλοκαίρι του 2021, όπου οι δήθεν "Α"ΠΕ αποδείχθηκαν άλλη μια φορά ανέκδοτο, καθώς "δεν φυσά αρκετά". Αέριο αφενός δεν υπάρχει αρκετό κι αφετέρου είναι πανάκριβο, οπότε όλοι κρέμονται στα παλιά εργοστάσια κάρβουνου για να σώσουν τα τομάρια τους απ' τη λαϊκή οργή. Φυσικά όσο και να κουκουλώνουν το πρόβλημα του πανάκριβου ηλεκτρισμού κάτω απ' το χαλί, η ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών οικονομιών πάει άπατη. Κι ιδίως η ανταγωνιστικότητα της χρεοκοπημένης Ελλάδας, που βρίσκεται δίπλα σε μια Τουρκία η οποία καίει κάρβουνο κι εξάγει στην Ελλάδα τα πάντα, ακόμα και ρεύμα. Αυτή είναι η πραγματική "συνεισφορά" των δήθεν "φθηνών", δήθεν "Α"ΠΕ. Αυτή είναι η "συνεισφορά" της άρον-άρον "απολιγνιτοποίησης" του Μητσοτάκη, 15 χρόνια νωρίτερα απ' τη Γερμανία και 27 χρόνια νωρίτερα απ' την Πολωνία ...

 

16 σχόλια:

  1. Επειδή φαίνεται ότι έχετε μια ιδιαίτερη ψύχωση με το σχέδιο απολιγνιτοποίησης που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης, μπορείτε να μας ενημερώσετε ποια λιγνιτική μονάδα έχει κλείσει νωρίτερα λόγω του σχεδίου αυτού σήμερα που μιλάμε; Δηλαδή αν δεν είχε εξαγγείλει αυτό το σχέδιο, τι διαφορετικό θα συνέβαινε αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε γνωρίζετε οτι ολη η οικογενεια απο αδελφη, πεθεροι και συμπεθεροι, Γεραπετριτες κλπ ειναι οι πρωτεργατες των αιολικών στην Ελλαδα? που ζείτε?

      Διαγραφή
  2. Επειδή φαίνεται ότι έχετε μια ιδιαίτερη συμπάθεια στο Μητσοτάκη, σας ενημερώνω πως έχει κλείσει προ πολλού το Ορυχείο Καρδιάς και το Ορυχείο Αμυνταίου. Οι δε λιγνιτικές μονάδες που έχουν απομείνει υπολειτουργούν, προκειμένου να καίμε το πανάκριβο φυσικό αέριο, ενώ θα μπορούσαμε να καίμε λιγνίτη, να μας κοστίζει φθηνότερα, να μην εξάγουμε συνάλλαγμα το οποίο δεν έχουμε και να δουλεύουν και Έλληνες. Αλλά μάλλον αυτό το τελευταίο σας ενοχλεί περισσότερο απ' τα υπόλοιπα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα εργοστάσια Αμυνταίου και Καρδιάς και τα αντίστοιχα ορυχεία τους ήταν προγραμματισμένο να κλείσουν εδώ και αρκετά χρόνια. Θα έκλειναν είτε ήταν ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός είτε όχι. Καταλαβαίνω ότι το σχέδιό του θα επιταχύνει το κλείσιμο των λοιπών μονάδων από το 2022 και μετά, αλλά μέχρι σήμερα τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει στο σύστημα λόγω του σχεδίου Μητσοτάκη. Γι' αυτό επισημαίνω την παράλογη κριτική σας να αποδίδετε τα τρέχοντα προβλήματα σε ένα σχέδιο που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.

      Διαγραφή
    2. Δεν τα ξέρετε καλά! Το ό,τι έκλεισαν οι ΑΗΣ Καρδιάς & Αμυνταίου επειδή συμπλήρωσαν τις επιτρεπόμενες ώρες τους ουδόλως σημαίνει πως θα έκλειναν τα ορυχεία! Ειδικά το ορυχείο Καρδιάς ήταν προγραμματισμένο να τροφοδοτεί την Πτολεμαΐδα 5. Ενώ και το Αμύνταιο είχε ακόμα απόθεμα, για να τροφοδοτεί με φθηνό λιγνίτη είτε τη Μελίτη είτε την Πτολ/δα 5.
      Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή αμέσως μόλις ανακοινώθηκε. Ακόμα και η "εθελούσια" που προώθησε η ΔΕΗ, στο ίδιο σχέδιο εντάσσεται, να φύγει το έμπειρο προσωπικό και να χαθεί η τεχνογνωσία. ΑΗΣ & ορυχεία ΔΕΝ γίνεται να δουλεύουν μόνο με εργολάβους.
      Όσο για το σύστημα, λόγω της πολιτικής απολιγνιτοποίησης, μόνο το τελευταίο 3μηνο, από 15/6 και μετά, η λιγνιτική παραγωγή κυμάνθηκε από 160MW μέχρι 1600MW. Με τις εξωφρενικές τιμές του αερίου θα έπρεπε να είναι μονίμως πάνω από 1600MW.

      Διαγραφή
    3. Δηλαδή οι υπάρχοντες λιγνιτικοί σταθμοί δεν δουλεύουν λόγω έλλειψης καυσίμου; Γιατί μόνο έτσι στέκει το επιχείρημά σας. Ή γιατί παρά την αύξηση της τιμής του αερίου παραμένουν μη ανταγωνιστικοί;

      Διαγραφή
    4. Αφενός δεν διαβάζετε, αφετέρου θεωρείτε πως ζείτε σ' ένα κόσμο ηθικό, αγγελικά πλασμένο: δεν δουλεύουν λόγω επιλογής να μην δουλεύουν, προκειμένου, πάλι λόγω επιλογής, να καίμε φυσικό αέριο. Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνετε; ίσως αυτά που είπε ο καθ. Φώσκολος ήδη το 2013 σας βοηθήσουν να καταλάβετε: http://greeklignite.blogspot.gr/2013/12/blog-post_27.html

      Διαγραφή
    5. Είδα το βίντεο και έχω να σχολιάσω ότι το πιο σύντομο ανέκδοτο στην ενέργεια είναι: clean coal. Ούτε στην Πολωνία, ούτε στα Απαλλαχια Όρη των ΗΠΑ δεν τα πιστεύουν πια αυτά

      Διαγραφή
    6. Κάνετε και πάλι λάθος: το πιο σύντομο ανέκδοτο στην ενέργεια είναι ηλεκτροδότηση με ΑΠΕ. Δοκιμάστε το στο σπίτι σας, αποσυνδέοντάς το απ' το δίκτυο.

      Διαγραφή
  3. Δεν είστε δίκαιος. Τα βάζετε με τον Πρωθυπουργό όταν είναι γνωστό ότι σε ένα προτεκτοράτο γίνεται αυτό που θέλουν οι επικυρίαρχοι. Η υποδούλωση της χώρας δεν κρύβεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν υπονοείτε πως ο Πρωθυπουργός είναι μια απλή μαριονέτα, δεν έχουμε ανάγκη από μαριονέτες.

      Διαγραφή
    2. Επικυρίαρχοι έγιναν διότι δωροδόκησαν πολιτικούς και όλα τα κόμματα στην Ελλάδα. Αν δεν τα έπαιρναν από την μίζενς δεν θα εκβιάζονταν. Να είσαι δίκαιος λοιπόν και να συμφωνείς οτι ο κρινόμενος ήταν και είναι ολίγιστος.

      Διαγραφή
  4. Οι προβλέψεις σας επιβεβαιώνονται και το μόνο που λένε είναι ότι δεν φταίει ο πρωθυπουργός. Ο Καμπουρακης πριν το δημοψήφισμα του 2015 φώναζε σταματήστε τους ξένους να μιλάνε υπέρ του ναι γιατί ο Έλληνας θα αντιδράσει ανάποδα. Δεν καταλαβαίνουν τι κακό κάνουν στον πρωθυπουργό αυτές οι τακτικές αλλά δεν πειράζει για να πάμε νωρίτερα στο επόμενο βήμα τη συνκυβέρνηση και νωρίτερα στο τρίτο που ελπίζουμε ότι θα είναι κάποια κυβέρνηση από άτομα που θα είναι εκτός γραμμής μήπως και σωθούμε.
    ΥΓ. Πρώτη φορά τόσα σχόλια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι προβλέψεις βασίζονται στη γνώση, την ανάλυση και την κοινή λογική.
      Σχόλια έχουν υπάρξει και στο παρελθόν αρκετά. Αλλά πρώτη φορά έρχονται να υπερασπιστούν το συνεργάτη των Γερμανών.

      Διαγραφή
  5. Και μονο το οτι Ο ΜΩΥΣΗς υποστηριζει σοβαρα πως οι ΑΠΕ ειναι αξιοπιστες μας λεει πως ο ανθρωπος η δεν ξερει τιποτα σχετικα η πως κανει τον κινεζο.Καλοκαιρακι πλησιαζει ,ας παει αλλη μια διακοπες και ας κατσει δια παντος,δεν θα λειψει απο κανεναν.Και κυριως απο την ΝΤΟΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν πρόκειται περί επιλογής ενός κόμματος έναντι κάποιου άλλου. Μετά τον εμφύλιο η Ελλάδα κατέστη κράτος μειωμένης ανεξαρτησίας. Κάτι πήγε να ψελλίσει ο Ανδρέας μεταξύ '81-'85 αλλά μετά πολλοί γλυκαθηκαν στην εξουσία και χάθηκε η μπάλα. Ειλικρινά πιστεύω ότι από το 1949 έως σήμερα, οι πολιτικοί που ήθελαν να κάνουν καλό στη χώρα δεν είναι πάνω από 20-30. Να θέλουν και να μπορούν ταυτόχρονα, ούτε 5.

    ΑπάντησηΔιαγραφή