Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα, όσα συμβαίνουν -και στη Βρετανία- στον ηλεκτρισμό! Πάλι "αυτό" τους σώζει!


"Μια φορά κι έναν καιρό" οι κυβερνήσεις των Εργατικών γέμισαν τη Βρετανία με εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που αξιοποιούσαν το άφθονο τοπικό κάρβουνο. Εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί βρήκαν δουλειές στη σχετική βιομηχανία κι οι ανθρακωρύχοι έγιναν στήριγμα του Εργατικού κόμματος. Μετά βρέθηκε φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα και η Θάτσερ δεν είχε κανένα ενδοιασμό να κλείσει τα περισσότερα ανθρακωρυχεία ως "ακριβά", ξέροντας πως οι εργάτες έτσι κι αλλιώς δεν ψήφιζαν τους Συντηρητικούς. Αν αυτό σας θυμίζει την "απολιγνιτοποίηση" του Μητσοτάκη, σωστά σας τη θυμίζει.

Χωρίς τα ανθρακωρυχεία τα εργοστάσια αναγκάστηκαν σταδιακά να εισάγουν το απαιτούμενο καύσιμο, ενώ με το κύμα ιδιωτικοποιήσεων της Θάτσερ κάποια άρχισαν να υποκαθιστούνται από εργοστάσια με καύσιμο το φυσικό αέριο. Ένα απ' τα εργοστάσια που γλίτωσαν τη μανία του Θατσερισμού ήταν το West Burton A της πιο πάνω εικόνας, στο Λίνκολνσαϊρ της κεντροανατολικής Αγγλίας, στο ύψος του Μάντσεστερ και του Σέφιλντ. Χτίστηκε στο εγκαταλειμμένο μεσαιωνικό χωριό West Burton κι ήταν το πρώτο εργοστάσιο ισχύος 2GW της Βρετανίας, με 4 μονάδες των 500MW. Η 1η μονάδα μπήκε σε λειτουργία το 1966 κι οι άλλες 3 το 1967. Στην εποχή εκείνη το εργοστάσιο συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, για καιρό θεωρούνταν τουριστικός πόλος έλξης και το 1965 το επισκέφθηκε ο Σάχης της Περσίας.

Η "αυλή" αποθήκευσης κάρβουνου είχε χωρητικότητα που εξασφάλιζε τη λειτουργία για τρεις ολόκληρους μήνες: ποιο εργοστάσιο φυσικού αερίου μπορεί να εξασφαλίσει παρόμοια ασφάλεια εφοδιασμού σήμερα; Για να μην πούμε για το ανέκδοτο των δήθεν "Α"ΠΕ, που δεν δίνουν ούτε καν για 24 ώρες. "Since 1966, the station has produced enough electricity to meet the needs of all UK households for more than 4 years, a truly incredible achievement - [το εργοστάσιο] απ' το 1966 παρήγαγε αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου των Βρετανικών νοικοκυριών για πάνω από 4 χρόνια, ένα πραγματικά απίστευτο επίτευγμα" είπε η τωρινή ιδιοκτήτρια EDF το Μάρτιο 2021, όταν ανακοίνωσε πως το ήδη 55 ετών πλέον εργοστάσιο θα κλείσει οριστικά το Σεπτέμβριο 2022, δυο χρόνια νωρίτερα απ' το 2024, που είναι η διορία της κυβέρνησης για τα εναπομείναντα ανθρακικά εργοστάσια. Οι 4 μονάδες θα παραμείνουν σβηστές και μόνο οι 2 θα παραμείνουν ως στρατηγική εφεδρεία, για την ασφάλεια εφοδιασμού της Βρετανίας.

Επειδή ωστόσο στη σημερινή εποχή τα θαύματα δεν κρατούν και πολύ, τη Δευτέρα 6/9/2021 το West Burton A επέστρεψε ξανά σε κανονική λειτουργία, σε μήνα Σεπτέμβριο, που η ζήτηση ρεύματος δεν είναι καν σπουδαία! Μετά από 6 μήνες που ήταν σβηστές, οι 2 μονάδες ξανάναψαν, καθώς, όπως λέει το BBC, απ' τη μια τα αιολικά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα "λόγω ζεστού φθινοπωρινού καιρού", απ' την άλλη το αέριο είναι πλέον πανάκριβο, ακόμα και στη Βρετανία με τα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας! Οπότε για ακόμα μια φορά το κάρβουνο έσωσε το απογευματινό τσάι των Βρετανών (η αιχμή ζήτησης είναι την ώρα που ανάβουν οι τσαγιέρες).

Αυτά συμβαίνουν στη Βρετανία, που θέλει μεν να κλείσει τα ανθρακικά εργοστάσια, αλλά τα αντικαθιστά με πυρηνικά, καθώς ήδη ο Κάμερον είχε πει το περίφημο "Get Rid of the Green Crap" (Ξεφορτωθείτε τα πράσινα σκ@@@ά). Και έτρεξε να ρίξει νέα ...

καλώδια, τόσο με την απέναντι ακτή της Μάγχης όσο και με τη Σκανδιναβία, ενώ ο Κάμερον είχε τρέξει μέχρι και στην Ισλανδία, για να δει αν μπορεί να πάρει ρεύμα απ' τα εκεί γεωθερμικά εργοστάσια.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.



Χάρη στην ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής απ' τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά και το δήθεν "καύσιμο-γέφυρα" φυσικό αέριο, οι τιμές του ηλεκτρισμού εκτοξεύθηκαν και στη Βρετανία, όπως και στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δείτε τα πιο πάνω διαγράμματα, που δημοσίευσε το Zerohedge. Η τιμή του φυσικού αερίου καλπάζει ασυγκράτητη, έχει ήδη περάσει τα 57€/MWh (συμβόλαιο Dutch TTF Natural Gas Calendar Month), τα 60€/MWh είναι θέμα ημερών και, ενόψει αυξημένης ζήτησης για θέρμανση, πουθενά δεν φαίνεται η οροφή της τιμής. Πρόκειται για ξεκάθαρο αποτέλεσμα της εγκληματικής ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, μιας πολιτικής που στοχεύει στο να εξασφαλίζει απασχόληση στη Γερμανική & Δανέζικη βιομηχανία κατασκευής ανεμογ@@ητριών, αδιαφορώντας αν θα τα καταφέρει να διώξει όλη την υπόλοιπη βιομηχανία στην Άπω Ανατολή, εκεί όπου υπάρχει φθηνή ενέργεια. Από κάρβουνο, βεβαίως-βεβαίως! Και αδιαφορώντας αν η παγωνιά θα σκοτώσει φέτος χιλιάδες Ευρωπαίους, που δεν θα έχουν τα χρήματα για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, πληρώνοντας τις υπέρογκες τιμές που διαμορφώνονται πλέον στην υπέροχα ιδιωτικοποιημένη αγορά.

Το West Burton A εξακολουθεί να είναι προγραμματισμένο να κλείσει μετά από ένα χρόνο, καθώς στα 56 πια θα έχει συμπληρώσει προ πολλού το όριο ζωής του. Το 2013 δίπλα του είχε χτιστεί ένα δεύτερο εργοστάσιο, West Burton Β, συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου και ισχύος 1332MW. Είναι προφανές πως δεν μπορεί να καλύψει το κενό ισχύος που θα προκύψει απ' το κλείσιμο του West Burton A, οπότε ο φετινός χειμώνας κι η επόμενη χρονιά θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ιδίως αν δεν αποκλιμακωθεί η τιμή του φυσικού αερίου.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.


2 σχόλια:

  1. Ναι αλλά πού οφείλεται η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου σε ιστορικά υψηλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη βαριέστε, διαβάστε και καμιά προηγούμενη ανάρτηση!
      https://greeklignite.blogspot.com/2021/08/blog-post_27.html

      Διαγραφή