Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Αύγουστος 2021: 88% αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από τον (κατά τα λοιπά) "ακριβό" λιγνίτη ...


Θυμάστε τον Υπουργό-Πινόκιο, που ξημεροβραδιαζόταν να μας πείσει πως πρέπει να "σώσει" τη ΔΕΗ απ' τον "ακριβό" λιγνίτη; Και που μας έριξε μια αύξηση κάπου 19% στα τιμολόγια του ρεύματος, πριν μεταφερθεί σ' άλλο Υπουργείο; Πριν μερικές ημέρες ο ΑΔΜΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας για τον Αύγουστο 2021 και έχουμε μια μικρή "έκπληξη": η λιγνιτική παραγωγή αυξήθηκε τον Αύγουστο 2021 κατά 88% ως προς την παραγωγή του Αυγούστου 2020! Μια πιο προσεκτική ματιά στο σχετικό πίνακα δείχνει πως αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή απ' την αρχή του 2021! Μια ακόμα πιο προσεκτική ματιά δείχνει πως απ' το Μάρτιο και μετά έχουμε συνεχώς θετική ποσοστιαία μεταβολή ως προς τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Επειδή τα ποσοστά συχνά δεν λένε την αλήθεια, στον πιο κάτω πίνακα μπορούμε να δούμε τα απόλυτα μεγέθη της λιγνιτικής παραγωγής.


Οι αρνητικές μεταβολές τους δυο πρώτους μήνες του έτους οφείλονται στη μεταβολή της τιμής του φυσικού αερίου: λόγω της πανδημίας Covid-19 και τη συρρίκνωση των οικονομιών, η τιμή του φυσικού αερίου είχε καταρρεύσει το 2020, οπότε η προσφορά άφθονου, φθηνού φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή είχε ως αποτέλεσμα τη συνεπακόλουθη συρρίκνωση της λιγνιτικής παραγωγής.

Ωστόσο, μέσα στο Φεβρουάριο 2021 είχαμε δυο σημαντικά γεγονότα, που επέδρασαν καταλυτικά στην έκτοτε αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής. Καταρχήν, ...

το βράδυ της Κυριακής 7/2/2021 εξερράγη μετασχηματιστής 400/150/30kV (ισχύος 280MVA, βλ. εικόνα) στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) "Κουμουνδούρου" του ΑΔΜΗΕ στον Ασπρόπυργο, μεγάλες περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου βυθίστηκαν στο σκοτάδι και η Πυροσβεστική έδωσε μάχη με τις φλόγες για να περιοριστεί η ζημιά μόνο στο ΚΥΤ.

Αμέσως ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία "φωτογράφιζε" το άναρχο ανεβοκατέβασμα "έγχυσης" ενέργειας απ' τα αιολικά ως υπαίτιο για το σκάσιμο του μετασχηματιστή. Και επέβαλε την παραγωγή από συμβατικές μονάδες, προκειμένου να ξέρει τι του γίνεται.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

Μια εβδομάδα αργότερα ήρθε ο χιονιάς στην Αττική και πάλι ο ΑΔΜΗΕ, με νέα ανακοίνωση, ξεκαθάρισε πως οι δήθεν "Α"ΠΕ είναι μόνο για να μαδάνε τους καταναλωτές, καθώς "σε ακραίες συνθήκες ψύχους η συμβολή τους εμφανίζεται πολύ περιορισμένη". 

Πέρασε η άνοιξη ήσυχα, αλλά μόλις καλοκαίριασε κι ανέβηκαν οι θερμοκρασίες τα αιολικά και πάλι εξαφανίστηκαν απ' το σύστημα ηλεκτροδότησης, μάλιστα στο 2ο 15νθήμερο του Ιουνίου αποδείχθηκαν "δημόσιος όλεθρος"

Σαν να μην έφτανε η εξαφάνιση των αιολικών, η τιμή του φυσικού αερίου ξεκίνησε ένα τρελό ράλι, φθάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα και δημιουργώντας την 4η ενεργειακή κρίση, μετά απ' αυτές του 1973, 1979 και 2008. Στο τέλος Σεπτεμβρίου το ράλι βρίσκεται σε ιδιαίτερη ένταση, καθημερινά βλέπουμε νέα υψηλά, χθες, 28/9, είδαμε τιμή 85,475€/MWh στην Ευρώπη και 30,350$/mmbtu στην Ασία, (που αντιστοιχούν σε περίπου 88,91€/MWh). Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ η τιμή είναι μόλις στα 5,630$/mmbtu και μπορείτε νομίζω ν' αντιληφθείτε ποια οικονομία θα έχει σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω φθηνής ενέργειας.

Δεδομένου ότι τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης δείχνουν υψηλές τιμές για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη για ολόκληρη τη διάρκεια του χειμώνα, μένει να δούμε πόσο "ακριβός" και "ρυπογόνος" θα είναι ο λιγνίτης για εκείνους τους εντελώς ξεφτιλισμένους πολιτικούς, οι οποίοι δέχθηκαν απ' το 2010 την αντικατάσταση όλων των λιγνιτικών μονάδων με μονάδες φυσικού αερίου κι άφησαν τους Έλληνες έρμαιο στα δόντια των διεθνών κερδοσκόπων. 

Κι όμως, σε ανύποπτο χρόνο, πολύ πριν ξεκινήσει η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου ήταν ξεκάθαρο πως, (παρόλο που την έχουν φορτώσει με φόρους για να την κάνουν λιγότερο ανταγωνιστική), η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή μπορεί να είναι ανταγωνιστική του φυσικού αερίου και ακριβώς γι’ αυτό έτρεχαν και τρέχουν να κλείσουν την πιο σύγχρονη μονάδα της χώρας, την ακόμα υπό κατασκευή Πτολεμαΐδα 5.

Συμπέρασμα; "Λιγνίτης", θα λέτε και θα κλαίτε!

 

4 σχόλια:

  1. Ο λογ/μος αυγουστου ειναι αυξημενος κατα 25% σε σχεση με αυτον του μαρτιου.Τον χειμωνα θα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν σας έδωσε επιδότηση ο Μητσοτάκης; Πάλι ψέματα είπε; Υπομονή, Αύγουστο & Σεπτέμβριο το αέριο έτρεχε με χίλια, σίγουρα θα πάρετε επιδότηση. Την οποία βεβαίως πάλι εσείς θα πληρώσετε!

      Διαγραφή
  2. https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-09-30/europe-asking-russia-for-more-coal-is-set-for-disappointment

    Τι έχουμε εδώ; Παρακαλάνε οι σύμμαχοι τους Ρώσοι ΚΑΙ για κάρβουνο; Και δε ζητάγανε από εμάς;

    Να είσαι καλά συνάδερφε για το κουράγιο σου να μας φωτίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το σύνδεσμο και τα καλά σας λόγια.

      97,775€/MWh το φυσικό αέριο, λίγο πριν τις 11πμ. Πριν ένα χρόνο είχε 13. Τρέξε Μητσοτάκη για απολιγνιτοποίηση!

      Πριν 4 χρόνια: https://greeklignite.blogspot.gr/2017/09/blog-post_6.html.

      Διαγραφή