Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Αποθήκευση ηλεκτρισμού των δήθεν "Α"ΠΕ: οι "όμορφες" μπαταρίες λιθίου, "όμορφα" καίγονται!


Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο ΑΔΜΗΕ ενδιαφέρεται σύντομα να βάλει μπαταρία αποθήκευσης ηλεκτρισμού σε διασυνδεμένο νησί, ενώ παλαιότερα είχε εμφανιστεί και η Tesla να ενδιαφέρεται για εγκατάσταση μπαταριών σε μη διασυνδεμένο νησί, αν θυμάμαι σωστά ήταν η Λήμνος. Νέα τεχνολογία οι μπαταρίες λιθίου για αποθήκευση ηλεκτρισμού, αλλά ας δούμε κάποια περιστατικά που δεν πρόκειται ποτέ να μας τα πουν, κι ας έχουν ιδιάζουσα σημασία για την προστασία των πολιτών.
  • 2012, 26 Νοεμβρίου: πυρκαϊά στην Αριζόνα, στο Elden Substation Facility, σε μπαταρία 1,5MW της APS (Arizona Public Service), για αποθήκευση ηλεκτρισμού από ηλιακά.
  • 2019, 19 Απριλίου: πυρκαϊά στην Αριζόνα, στο McMicken Energy Storage Facility, σε μπαταρία 2MW της APS, για αποθήκευση ηλεκτρισμού από ηλιακά. 4 πυροσβέστες τραυματίες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η φωτιά του 2019 ξεκίνησε από ένα επιμέρους στοιχείο της μπαταρίας χωρίς να επεκταθεί στα υπόλοιπα στοιχεία. Ακολούθησε έκλυση εύφλεκτων αερίων, τα οποία συσσωρεύτηκαν στο κέλυφος της μπαταρίας (κοντέινερ) και από κάποια αιτία έναυσης ακολούθησε έκρηξη.

Αυτά είναι συμβάντα που δεν θυμάμαι να τα είδα κάπου στα Ελληνικά Μέσα, αλλά αυτή είναι η ομορφιά του διαδικτύου, τα νέα μαθαίνονται! Τα συμβάντα της Αριζόνα θορύβησαν τις τοπικές Ελεγκτικές/Ρυθμιστικές Αρχές και χαρακτηριστική είναι η επιστολή της αρμόδιας Επιτρόπου στις 2/8/2019, που θεωρεί τις μπαταρίες λιθίου ως εξαιρετικά επικίνδυνες για τη δημόσια ασφάλεια και προτρέπει στην εξέταση μπαταριών άλλων τεχνολογιών.


Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή, στο συμβάν του 2012 η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέφερε φλόγες ύψους 10-15 ποδών (3-4,5 μέτρα), που γρήγορα εξελίχθηκαν σε φλόγες ύψους 50-75 ποδών (15-22 μέτρων), με τη φωτιά να φαίνεται πως τροφοδοτείται από εύφλεκτα υγρά απ' το κοντέινερ της μπαταρίας. Η ανάλυση του συμβάντος κατέληξε πως "η φόρτιση ενός επιμέρους στοιχείου μπαταρίας, που έχει υποστεί εκφόρτιση κάτω των 2,7V, μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική διάσπαση του στοιχείου και θερμική καταστροφή του γειτονικού στοιχείου", (η τυπική ονομαστική τάση ενός στοιχείου λιθίου είναι 3,6V, αν και μπαταρίες με φώσφορο στη σύνθεση μπορεί να έχουν τάση 3,2V/3,3V). Η καταστροφή των στοιχείων συνοδεύεται από έκλυση αερίων, που μπορεί να ...
περιέχουν δηλητηριώδες υδροφθόριο.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Κι αν αυτά έγιναν σε "μικρή" μπαταρία, των 2MW, τι θα συμβεί σε μεγάλη μπαταρία, των 250MW ή και μεγαλύτερη; Η σύσταση που δίνει η Επίτροπος είναι πως "μια τέτοια μπαταρία θα πρέπει οπωσδήποτε να χτιστεί απομονωμένη σε μεγάλη απόσταση απ' ο,τιδήποτε: η ενέργεια που υπάρχει συσσωρευμένη σε μια μπαταρία των 2MW ισοδυναμεί με 1,72 τόνους ΤΝΤ. Αντίστοιχα η ενέργεια που θα υπάρχει σε μια μπαταρία των 250MW ισοδυναμεί με 215 τόνους ΤΝΤ. Κι επίσης, μεγάλες ποσότητες δηλητηριώδους υδροφθόριου θα μπορούσαν να απελευθερωθούν, να διασκορπιστούν και να βλάψουν τον πληθυσμό στη διεύθυνση του ανέμου".

Αν τώρα νομίζετε πως αυτά συνέβησαν μόνο στην Αριζόνα, ξανασκεφτείτε το: ακριβώς παρόμοια πυρκαϊά συνέβη στις 11 Νοεμβρίου 2017 στις Βρυξέλλες, στην εγκατάσταση Energy Storage Park της ENGIE στο Drogenbos. Εγκατάσταση που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον ...Οκτώβριο 2017! Μόλις ξεκίνησε, πολύ σύντομα κάηκε!


Στη Νότια Κορέα, πατρίδα των μεγάλων κατασκευαστών μπαταριών λιθίου Samsung και LG, οι Αρχές το 2019 διέκοψαν την ανάπτυξη νέων συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρισμού σε μπαταρίες λιθίου και προέτρεψαν τις εταιρείες που λειτουργούν τέτοια συστήματα να περιορίσουν τη λειτουργία τους, καθώς μέσα σε 1,5 χρόνο ξέσπασαν εικοσιτρείς (23) πυρκαϊές. Κάποιες εταιρείες συνέχισαν τη λειτουργία και τους τελευταίους μήνες άλλες πέντε (5) πυρκαϊές σε συστήματα μπαταριών λιθίου αναφέρθηκαν στη Νότια Κορέα. Στην πιο πάνω εικόνα, απ' το Κορεατικό Yonhap News, πυροσβέστες παλεύουν με μια τέτοια πυρκαϊά. Εκτός απ' τα συστήματα αποθήκευσης, σύμφωνα με το Yonhap News, οι πυρκαϊές των μπαταριών λιθίου κατέκαψαν και την κερδοφορία των εταιρειών. 

Μετά τα πιο πάνω είμαι πολύ περίεργος για το πού ακριβώς θα χωροθετηθούν οι μπαταρίες στον Ελληνικό χώρο, αν θα υπάρχει μελέτη χωροθέτησης, αν θα συνταχθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αν θα εκδοθούν Περιβαλλοντικοί Όροι, αν θα ληφθεί μέριμνα για την προστασία των πολιτών από διασπορά τοξικών νεφών σε περίπτωση πυρκαϊάς, αν θα ληφθεί μέριμνα για κατάλληλο εξοπλισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της περιοχής εγκατάστασης, καθώς οι μπαταρίες λιθίου έχουν ιδιαίτερη αλλεργία στον ψεκασμό με νερό. Είναι κάτι τέτοιες "μικρές" λεπτομέρειες, που διακρίνουν τις οργανωμένες κοινωνίες απ' τα αποτυχημένα κράτη. Κι αν η Αριζόνα έχει κι ερημικές περιοχές, η Ελλάδα ΔΕΝ έχει!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".




5 σχόλια:

  1. Έχω δείξει τα άρθρα σε διάφορους φίλους και γνωστούς,απλά δεν πιστεύουν ότι δεν θα πετύχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα...
    δεν μπορούν να καταλάβουν τι έρχεται όπως με τον ιό...

    διάφορα χρήσιμα για τον ιό
    https://www.youtube.com/watch?v=i9rVyLr00Ck
    από τις 20 γενάρη 2020
    https://www.youtube.com/watch?v=qgylp3Td1Bw
    και από το arcgis
    https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
    και mobile έκδοση
    https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/85320e2ea5424dfaaa75ae62e5c06e61

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ
    Και ένα ακόμη:
    https://lab.imedd.org/covid19/?fbclid=IwAR3AN-yL66dXRPZJDs5SzOS-C_dUN3tXan63tfDkLhMMpDOwa6vpy9m04ns

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν πλέον πολλές διευθύνσεις που ακολουθούν τον ιό. Το λινκ που δίνετε προέρχεται απ' το FB, όλες τις διευθύνσεις που παίρνετε απ' το FB μπορείτε να τις αντιγράφετε μέχρι και την κάθετο πριν το ?fbclid. Απ' το ?fbclid και μετά το FB "παρακολουθεί την αλληλεπίδραση των χρηστών", κοινώς φακελώνει.

      Διαγραφή
    2. Στην πάνω δεξιά πλευρά του ιστολόγιου έχουν προστεθεί δυο σύνδεσμοι στο YouTube, που παρακολουθούν συνεχώς την εξάπλωση του ιού ανά τον πλανήτη.

      Διαγραφή