Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Αιολικά στην Ιρλανδία: εξωδικαστικός συμβιβασμός αξίας €225.000 για προβλήματα υγείας σε παιδιά.


40 μέρες χωρίς το Δημήτρη Παυλάκη, έναν από τους βασικότερους πρωτεργάτες του κινήματος ενημέρωσης για τη μάστιγα των αιολικών, οπότε σήμερα, τιμώντας τη μνήμη του, έχουμε ανάρτηση για τα αιολικά. 
Από την Ιρλανδία μας έρχονται τα νέα, όπως τα μετέδωσαν στο τέλος Φεβρουαρίου πληθώρα μέσων, ενδεικτικά οι Irish Times (εδώ και σε Ελληνική μηχανική μετάφραση), το thejournal.ie, ο Irish Examiner και ο Irish Independent . Ο ιδιοκτήτης αγροκτήματος Valentine Kelleher είχε ενάγει στα δικαστήρια την εταιρεία Green Energy Supply ασκώντας την επιμέλεια των παιδιών του David (17 ετών), Laura (15 ετών) και Jack Kelleher (10 ετών). Η εταιρεία κατέχει και εκμεταλλεύεται το αιολικό έργο Knockduff στο Νομό Cork. Η αγωγή αφορούσε επίσης το διευθυντή και ιδιοκτήτη του έργου. Σύμφωνα με στοιχεία απ' το διαδίκτυο, το έργο έχει 26 ανεμογεννήτριες Nordex N90/2500 των 2,5MW και συνολική ισχύ 65MW, ενώ είναι επίσης γνωστό ως Boggeragh 2.

Με την αγωγή υποστήριξε πως ο θόρυβος, οι κραδασμοί και το παλμικό τρεμοπαίξιμο σκιών από τις ανεμογεννήτριες, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 700 μέτρων από το οικογενειακό τους αγρόκτημα, είχαν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να υποφέρουν από διάφορες ασθένειες, όπως ρινορραγίες, πόνους στο αυτί, δερματικά εξανθήματα, πρησμένα και επώδυνα χέρια, απώλεια ισχύος στα άκρα τους, διαταραχές ύπνου και πονοκεφάλους. Λόγω των προβλημάτων τους αναγκάστηκαν να φύγουν απ' το σπίτι τους στο Gowlane North, Donoughmore, Νομός Cork, μερικούς μήνες μετά την τοποθέτηση 10 ανεμογεννητριών σε κοντινή απόσταση.

Οι Kellehers ισχυρίστηκαν ότι άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας μέσα και γύρω από το οικογενειακό τους αγρόκτημα από τον Μάιο του 2016 και έπρεπε να απομακρυνθούν από το σπίτι τους το Νοέμβριο του 2016. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα σε ένα ξενοδοχείο, η οικογένεια μεταφέρθηκε σε ένα ακίνητο στο Ballyglass, Grenagh, Νομ. Cork, οκτώ μίλια μακριά από το αγρόκτημα. Ισχυρίστηκαν ότι τα συμπτώματά τους μειώθηκαν μετά την απομάκρυνσή τους, αλλά αυτά επέστρεψαν όποτε πέρασαν απ' το οικογενειακό αγρόκτημα, είτε παρακολουθώντας είτε βοηθώντας στις εργασίες.

Οι εναγόμενοι είχαν αρνηθεί όλες τις αξιώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αμέλειας που επέφερε ασθένειες στα 3 παιδιά. Αμφισβήτησαν επίσης ότι ο θόρυβος, το τρεμοπαίξιμο σκιών και οι κραδασμοί από το αιολικό έργο είχαν εισβάλει στο αγρόκτημα της οικογένειας.

Ωστόσο στις 25/2/2020 ο δικηγόρος των παιδιών ενημέρωσε το δικαστήριο πως είχε επέλθει συμβιβασμός και η υπόθεση έκλεισε με καταβολή απ' την εταιρεία ποσού €225.000. Στο πλαίσιο του συμβιβασμού η εταιρεία δεν αποδέχθηκε ευθύνη και συνέχισε να αμφισβητεί τις ιατρικές γνωματεύσεις. Άλλες απαιτήσεις, που επίσης εκκρεμούν στο δικαστήριο, απ' τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαδικασία διαμεσολάβησης.

Αυτά πάντως αφορούν το νομικό ζήτημα, κατά τα λοιπά η κοινή λογική λέει πως απ' τη στιγμή που η εταιρεία δέχθηκε να πληρώσει, έμμεσα αποδέχθηκε ευθύνη των ανεμογεννητριών για τα προβλήματα υγείας των παιδιών. Η ουσία πάντως είναι ...
πως πληρώνοντας ένα πολύ μικρό μέρος των κερδών της η εταιρεία κατάφερε να αναγκάσει μια οικογένεια να φύγει απ' το σπίτι της προκειμένου να επιβιώσει. Ποιος είπε πως στο Δυτικό κόσμο το δικαίωμα της ιδιοκτησίας είναι ιερό; 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Η αναπαραγωγή της σχετικής είδησης δεν σημαίνει πως το ιστολόγιο υιοθετεί τους νομικούς ή ιατρικούς ισχυρισμούς της μιας ή της άλλης πλευράς. Έτσι κι αλλιώς το ιστολόγιο ήταν το πρώτο μέσο στην Ελλάδα, που αποκάλυψε τα προβλήματα από αλλοιώσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπό την επίδραση των υποήχων των ανεμογεννητριών. Η σχετική επιστημονική δημοσίευση ήταν σαφέστατη: "Η έκθεση σε υποήχους κοντά στο όριο της ακοής μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη νευρική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, μερικές από τις οποίες είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην ακουστική επεξεργασία, ενώ άλλες θεωρούνται ως βασικοί ρυθμιστές στο συναισθηματικό και αυτόνομο έλεγχο. Συνεπώς, αυτά τα ευρήματα μας επιτρέπουν να κάνουμε εικασίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η συνεχής έκθεση σε υποήχους μπορεί να ασκήσει παθογόνο επίδραση στον οργανισμό ...

Δεδομένου ότι η ανταπόκριση του εγκεφάλου σε παρατεταμένη έκθεση σε υποήχους κοντά στο όριο ακοής περιλαμβάνει την ενεργοποίηση περιοχών εγκεφάλου, οι οποίες είναι γνωστό ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο συναισθηματικό και αυτόνομο έλεγχο, μπορεί να θεμελιωθεί ένας δυνητικός σύνδεσμος μεταξύ μεταβολών της εγκεφαλικής δραστηριότητας που προκαλούνται από υποήχους και της εμφάνισης διαφόρων φυσιολογικών και ψυχολογικών επιπτώσεων στην υγεία".

Η αναπαραγωγή λοιπόν της σχετικής είδησης σημαίνει απλά πως το ιστολόγιο φέρνει στο φως της δημοσιότητας μια είδηση που δεν είδαμε πουθενά στα Ελληνικά Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης, τα οποία, απ' την ασφάλεια του λεκανοπεδίου Αττικής, σπεύδουν καθημερινά να μας ενημερώνουν για το πόσα συμβόλαια έκλεισαν ανά τον πλανήτη οι εταιρείες που πουλάνε ανεμογεννήτριες. Και μια είδηση που μπορεί να φανεί χρήσιμη σε όσους και στην πατρίδα μας αποφασίσουν είτε να κινηθούν νομικά εναντίον όσων ισοπεδώνουν τις βουνοκορφές μας είτε απλά να υποβάλουν έντυπο Δ11 σε κάποια δημόσια διαβούλευση για Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αιολικών. Σε καμιά ΜΠΕ δεν πρόκειται να δείτε αναφορά σε υπόηχους των ανεμογεννητριών! Και, δυστυχώς, στο κράτος-αποικία αυτών που μας πωλούν ανεμογεννήτριες, ούτε και σε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων θα βρείτε αναφορά σε υπόηχους.


Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".



3 σχόλια:

  1. Είναι εντυπωσιακό το τι συλλέγουν με τη μάστιγα του κοραναιού

    https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/Copernicus/Sentinel-5P/COVID-19_nitrogen_dioxide_over_China

    COVID-19: nitrogen dioxide over China


    https://earthobservatory.nasa.gov/images/146362/airborne-nitrogen-dioxide-plummets-over-china

    Airborne Nitrogen Dioxide Plummets Over China


    αισθάνομαι ότι είναι πείραμα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για τους συνδέσμους. Επιτέλους, το όνειρο των "οικωλόγων" γίνεται πραγματικότητα, η ανθρωπότητα εξαφανίζεται προκειμένου να "καθαρίσει" ο πλανήτης.
    Πάνω δεξιά έχω προσθέσει σύνδεσμο και για τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για τα λαιβ λινκς

    ΑπάντησηΔιαγραφή