Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Διάτρητες, αντιεπιστημονικές και αντισυνταγματικές οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των αιολικών.


Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των αιολικών είναι υποχρεωτικό να βγουν σε δημόσια διαβούλευση κι αυτό είναι ένα "λεπτό" στάδιο της διαδικασίας: αν στη διαβούλευση κατατεθούν τεκμηριωμένες απόψεις για πλημμέλειες της ΜΠΕ, αυτές αποτελούν πολύ ισχυρό εφόδιο για τα επόμενα στάδια. Δυστυχώς οι αυτοδιοικητικές Αρχές κατά κανόνα κάνουν ό,τι μπορούν για να περάσει η διαβούλευση περίπου στα μουλωχτά, κι όποιος την πάρει είδηση, την πήρε.

Το πρόβλημα ξεκινά απ' το γεγονός πως πάρα πολλές άδειες παραγωγής για αιολικά δόθηκαν πριν περισσότερο από 10 χρόνια, τότε που δεν υπήρχαν ακόμα πολλά αιολικά, ώστε να φανούν οι επιπτώσεις. Και οι ΜΠΕ πέρασαν εντελώς αθόρυβα. Όμως τα χρόνια πέρασαν, οι ανεμογεννήτριες μεγάλωσαν και πλήθυναν και τα προβλήματα εμφανίστηκαν σαν χείμαρρος, ξεσηκώνοντας τους πολίτες απ' άκρη σ' άκρη του πλανήτη.

Πρόσφατα βγήκε σε δημόσια διαβούλευση η τροποποίηση μιας ΜΠΕ για αιολικό στη Βόρεια Ελλάδα και με μιας αναδείχθηκε η γύμνια της. Για ανεμογεννήτριες των 4,2MW και 170 μέτρα ύψος, τις μεγαλύτερες που έχουν μπει μέχρι τώρα στην Ελλάδα, η ΜΠΕ εστίαζε στο θόρυβο και στην οπτική ενόχληση. Όλα τα υπόλοιπα τα έβρισκε περίπου θαυμάσια! Κι είχε στο τέλος έτοιμο, για να "βοηθήσει τις υπηρεσίες", το Σχέδιο Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Ένα copy-paste κι έτοιμο το υπηρεσιακό έγγραφο, να μην κουράζονται κι οι δημόσιοι υπάλληλοι να ψάχνουν.


Όμως ο θόρυβος κι η οπτική ενόχληση δεν είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα, η ΜΠΕ φυσικά και 
  • δεν ανέφερε τίποτα για το πρόβλημα εκπομπής υποήχων, που εξακριβωμένα πλέον από διάφορες χώρες επηρεάζουν ανθρώπους και ζώα
  • Δεν ανέφερε τίποτα για την επίδραση στα τοπικά οικοσυστήματα, για την εξόντωση νυχτερίδων κι εντόμων, για το πώς θα επηρεαστούν οι πληθυσμοί των ερπετών απ' το πετσόκομμα των αρπακτικών πουλιών. 
  • Δεν ανέφερε τίποτα για την επίδραση στο μικροκλίμα της περιοχής, καθώς οι θηριώδεις ανεμογεννήτριες θα διαταράσσουν τη ροή των αερίων μαζών, μεταβάλλοντας τις συνθήκες υγρασίας. 
  • Δεν ανέφερε τίποτα για την επίδραση στους υδροφόρους ορίζοντες, καθώς οι βάσεις των ανεμογεννητριών τσιμεντάρουν το υπέδαφος και δεν επιτρέπουν την κατείσδυση νερού για τροφοδοσία του υπεδάφους. Και φυσικά δεν είναι μόνο οι βάσεις, καθώς τα χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων με συμπιεσμένο οδόστρωμα, όχι μόνο δεν θα επιτρέπουν την κατείσδυση του νερού στο υπέδαφος, αυξάνοντας την επιφανειακή απορροή, αλλά θα αλλάξουν και τις κατευθύνσεις της απορροής, δεν θα πηγαίνει στα από αιώνων απ' τη φύση διαμορφωμένα ρέματα. 
  • Δεν ανέφερε τίποτα για ...
    τη ριζική αλλαγή στις χρήσεις γης που φέρνουν τα αιολικά, καθώς δεσμεύουν τεράστιες εκτάσεις.
  • Και ενώ το Σύνταγμα στο άρθρο 24 παρ. 1 ρητά θεσπίζει την αρχή της αειφορίας στην προστασία του περιβάλλοντος, δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για την αποξήλωση των βάσεων των ανεμογεννητριών στο τέλος της ζωής του κάθε έργου, ούτε και οποιαδήποτε διασφάλιση της χρηματοδότησης της αποξήλωσης με κάποια εγγυητική επιστολή. Δημιουργούνται έτσι οι συνθήκες κάθε 15-20 χρόνια να εγκαταλείπονται οι παλιές βάσεις και να κατασκευάζονται στα βουνά νέες, τσιμεντάροντας τα βουνά και καταστρέφοντας το σύμπαν. Πρόσφατο παράδειγμα έχουμε στα βουνά της Καρυστίας, όπου οι ισχυροί άνεμοι ξήλωσαν τις εγκαταλειμμένες απ' τον "επενδυτή" παλιές, σαπισμένες ανεμογεννήτριες κι όποιον πάρει ο χάρος, η Πολιτεία απλά "νίπτει τας χείρας της".

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Με τα τελευταία δήθεν ή διόλου "Εθνικά" Σχέδια για το Κλίμα οι μνημονιακές κυβερνήσεις Σύριζα και ΝΔ ανέλαβαν την υποχρέωση να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας στη Γερμανική και Δανέζικη βιομηχανία κατασκευής ανεμογεννητριών, καταστρέφοντας ό,τι δεν πρόλαβαν να καταστρέψουν τα προηγούμενα χρόνια. Όμως τα βουνά μας είναι η πατρίδα μας, είναι η ψυχή μας, πρέπει να περνάνε απείραχτα στις επόμενες γενιές, αυτό σημαίνει αειφορία.

Τι μπορούμε να κάνουμε: προτείνω να παρακολουθούμε την ιστοσελίδα της Περιφέρειας για να εντοπίσουμε δημόσια διαβούλευση για ΜΠΕ και προσέχουμε να μη χάσουμε την προθεσμία. Κατεβάζουμε απ' τον ιστότοπο του ΥΠΕΝ ή από εδώ σε μορφή αρχείου κειμένου το έντυπο Δ11, με το οποίο το ενδιαφερόμενο κοινό καταθέτει τις απόψεις του στην αρμόδια υπηρεσία. Το συμπληρώνουμε με όσες σελίδες θέλουμε και το καταθέτουμε εμπρόθεσμα, παίρνοντας βεβαίως αριθμό πρωτοκόλλου. Με τον τρόπο αυτό βάζουμε τα θεμέλια για να σταματήσουμε στη συνέχεια το έγκλημα σε βάρος της πατρίδας μας. Δεν έχει σημασία αν οι υπηρεσίες αδιαφορήσουν κατά την έκδοση της ΑΕΠΟ και πετάξουν το Δ11 στο καλάθι των αχρήστων, αυτό μένει μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο ΣτΕ. Και πριν απ' το ΣτΕ υπάρχει η ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ, μόλις η κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκδώσει την εκάστοτε ΑΕΠΟ, υπάρχει δικαίωμα αντίρρησης, πάλι με βάση το Δ11. Προσοχή, πάντα υπάρχουν προθεσμίες και μάλιστα πάντα σύντομες!

Καμιά μάχη δεν χάθηκε πριν δοθεί! Και δεν ξεχνούμε ποτέ: αν οι πολιτικοί δεν ακούν τη φωνή του λαού, μπορούμε κάλλιστα ν' αλλάξουμε πολιτικούς, στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".



2 σχόλια:

  1. Αισθάνομαι την Γερμανική εισβολή και την μαύρη Κατοχή πάλι! Στα σχόλια είμαι σχεδόν μόνος μου !! Πρέπει κάτι να κάνουμε !! Το ξέρω πολύ δύσκολο αλλά και να αποτινάξεις την Τουρκιά ήταν ίσως ακόμη πιο δύσκολο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ν' αποτινάξεις την Τουρκιά έπεφτε χατζάρα. Τώρα τουλάχιστον το κεφάλι στέκεται στους ώμους, για να δουλεύουμε στη γαλέρα.

      Διαγραφή