Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Οι λιγνιτικές μονάδες θα κάθονται για να καίμε αέριο, να ο Ενεργειακός Σχεδιασμός του Σύριζα.


Όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο απαράδεκτο φαίνεται το δήθεν "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της συγκυβέρνησης Σύριζα/Ανελ και τόσο πιο μεγάλη η κοροϊδία του Σταθάκη στη Βουλή στις 30/11/2018, όταν είπε πως "οι λιγνίτες έχουν πρόγραμμα, όταν τελειώνει η ζωή της λιγνιτικής μονάδας αποσύρεται, αυτός είναι ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Προγραμματισμός".

Πριν λίγες μέρες, στις 7/12, είχα δημοσιεύσει πίνακα με την προγραμματισμένη, προβλεπόμενη, διάρκεια ζωής των λιγνιτικών μονάδων. Με βάση λοιπόν εκείνο τον πίνακα έκανα την πιο πάνω αναλυτική παρουσίαση: ποιες λιγνιτικές μονάδες θα βρίσκονται σε λειτουργία στις χρονικές στάθμες που δίνει το ΕΣΕΚ και ποια είναι η παραγωγική τους δυναμικότητα για λειτουργία 6500 ωρών/ έτος, όπως πρέπει να λειτουργεί μια οποιαδήποτε μονάδα παραγωγής φορτίου βάσης. Στην πραγματικότητα βέβαια οι λιγνιτικές μονάδες μπορούν να λειτουργούν περισσότερες από 6500 ώρες, κι έχουν λειτουργήσει στο παρελθόν, αλλά οι 6500 ώρες είναι μια καλή βάση.

Στον πιο πάνω πίνακα λοιπόν, στη γραμμή με πράσινο χρώμα φαίνεται η αθροιστική πραγματική δυναμικότητα και στη γραμμή με κόκκινο χρώμα φαίνονται οι αντίστοιχοι αριθμοί που δίνει το ΕΣΕΚ στις σελίδες 220-221, εκεί που υπάρχουν οι αριθμοί της λιγνιτικής και λοιπής ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2040. Μια απλή αντιπαραβολή δείχνει πως το ΕΣΕΚ θέλει τις λιγνιτικές μονάδες να λειτουργούν με χαμηλή δυναμικότητα, το ποσοστό κάλυψης σε σχέση με τη λειτουργία των 6500 ωρών όχι μόνο είναι χαμηλό, αλλά βαίνει και σταδιακά μειούμενο (βλ. τελευταία-μωβ γραμμή). Το ΕΣΕΚ θέλει τις λιγνιτικές μονάδες να λειτουργούν στη μισή τους δυναμικότητα, την ώρα που οι διασυνδέσεις των Κυκλάδων και κυρίως της Κρήτης αυξάνουν ήδη απ' το 2020-21 το φορτίο βάσης του συστήματος.

Η διαφορά στην εγκατεστημένη ισχύ το 2020 δείχνει πως "λείπει" μια μονάδα 300MW: προφανώς ο Σύριζα τρέχει και δεν φτάνει να κρατήσει με οποιοδήποτε τρόπο σε λειτουργία την 4η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς, αυτή που δίνει τηλεθέρμανση στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Πρόκειται ακριβώς για τη μονάδα που, για να μην ξεχνιόμαστε, οι ΣαμαροΒενιζέλοι την ήθελαν να σβήνει μια ώρα αρχύτερα, προκειμένου να καίνε φυσικό αέριο, αδιαφορώντας πλήρως για τους Πτολεμαϊδιώτες, όπως αδιαφόρησαν πλήρως και για τους κατοίκους του Αμυνταίου. Εννοείται πως οι εκλογές θα ...
έχουν γίνει πριν την επόμενη χειμερινή περίοδο 2019-2020, οπότε καλό θα ήταν οι Πτολεμαϊδιώτες να μην εφησυχάζουν, οι επιτρεπόμενες απ' την Κοινοτική Νομοθεσία ώρες λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς θα έχουν λήξει προ πολλού. Μην εκπλαγεί λοιπόν κανείς αν κατά το Νοέμβρη του 2019 έχει σβήσει οριστικά και η 4η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς, μετά την απομάκρυνσιν εκ της κάλπης ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Η διαφορά στην εγκατεστημένη ισχύ το 2025 δείχνει πως μια ακόμα μονάδα 300MW, που απ' τον προ 20ετίας προγραμματισμό θα μπορούσε ακόμα να δουλεύει, κατά το ΕΣΕΚ θα έχει κλείσει. Μάλλον κάποια μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα είναι.

Εκεί όμως που γίνεται κυριολεκτικά το "έλα να δεις" είναι στις στάθμες απ' το 2030 και μετά, όπου οι διαφορές στην εγκατεστημένη ισχύ εκτοξεύονται. Πρώτα απ' όλα αυτό σημαίνει πως κατά το ΕΣΕΚ δεν υπάρχει πλέον καμιά περίπτωση να δούμε τη 2η μονάδα της Μελίτης, μια μονάδα που είναι απολύτως απαραίτητη για να έχουμε ρεύμα τα βράδια του 2030. Στην περίπτωση που τους φωτίσει ο Θεός και την προγραμματίσουν, θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί πέντε (5) μονάδες, που θα είναι μάλλον η Μεγαλόπολη Α ΙΙΙ, οι δυο μονάδες του Αμυνταίου και δυο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Τέλος, το 2035 και το 2040, αν υπάρχουν πράγματι ακόμα λιγνιτικές μονάδες, θα δουλεύουν εντελώς αντιοικονομικά, γύρω στο 30% της πραγματικής τους δυναμικότητας. Συνταγή κλεισίματος ...

Τελικό συμπέρασμα; Αυτό που πραγματικά ήθελε να πει ο Σταθάκης στις 30/11 στη Βουλή, και το έκρυβε κάτω απ' το γνωστό -σαν χαλκομανία- χαμόγελο, ήταν "οι λιγνιτικές μονάδες θα κάθονται για να καίμε φυσικό αέριο και να εξοφλούμε γραμμάτια, αυτός είναι ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός". 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

3 σχόλια:

  1. και όταν τις πάρει ο "ιδιώτης" θα πουλάνε ρεύμα με ...1000 την ΜΒΩ https://climatechangedispatch.com/uk-coal-plants-green-energy-fail/?fbclid=IwAR3_M4SGqmxj6ikWD5hdLue6qBjRLCkD7FVXFRWaXdeRwBGd1-gdj9t5mdM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1000; Μακάρι! Κι ας είναι και στερλίνες, όχι ευρώ. Αλλά, εκεί που έβαλαν πολλά αιολικά, πέρυσι στο κατακαλόκαιρο ήταν ήδη στο ...14.600! https://greeklignite.blogspot.gr/2018/01/14600-mwh.html

    Κι εκεί που είναι οι πετρελαιάδες, πέρυσι το χειμώνα μόνο στο ...9.000! https://greeklignite.blogspot.gr/2018/01/9000-mwh.html.

    Λιγνίτης θα λέμε και θα κλαίμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς είναι ακριβώς όπως τα λέτε.
    https://e-ptolemeos.gr/dei-adeiazoyn-tis-monades-apo-prosopiko-prokeimenoy-na-erthoyn-agorastes/

    ΔΕΗ: «Αδειάζουν» τις μονάδες από προσωπικό προκειμένου να έρθουν αγοραστές

    Πηγή: e-ptolemeos.gr

    20/12/2018

    ΑπάντησηΔιαγραφή