Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Η απολιγνιτοποίηση, οι "λαγοί με πετραχήλια" του υδρογόνου και τα πειραματόζωα της Δυτικής Μακεδονίας.


Την Κυριακή 25/1/2020 στην Κοζάνη οργανώθηκε ημερίδα για την ενέργεια με θέμα "Η απολιγνιτοποίηση και οι επιπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία, στην ηλεκτροπαραγωγή, στο περιβάλλον, στους εργαζόμενους και στους καταναλωτές Η/Ε". Το ιστολόγιο είχε ενημερώσει για την εκδήλωση απ' τη σελίδα του ιστολόγιου στο Facebook. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσιάστηκαν 7 εισηγήσεις, με αποτέλεσμα η ημερίδα να αποκτήσει ένα "συνεδριακό" χαρακτήρα. Ακούστηκαν πολλές αλήθειες, καθώς έλειψαν οι "στρογγυλεμένες" διατυπώσεις.

Για καλή μας τύχη η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε απ' το διαδικτυακό kozani.tv και στις 31/1-1/2 τα βίντεο "ανέβηκαν" στο YouTube. Το ιστολόγιο παρουσιάζει σήμερα τους συνδέσμους για όλες τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, προκειμένου όλοι να μπορούν να ακούσουν τα πολύ ενδιαφέροντα που ειπώθηκαν.

Οι εισηγήσεις :

Κοινή συνισταμένη όλων η διαπίστωση πως η βίαιη απολιγνιτοποίηση απειλεί την κοινωνική συνοχή στη Δυτική Μακεδονία. Οι οργανωτές της ημερίδας έχουν καλέσει τους πολίτες να "υποδεχτούν" μαζικά και δυναμικά τον επίδοξο Υπουργό-Πινόκιο,  που τις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Κοζάνη, οπότε μένει να δούμε πόσο σανό θα σερβιριστεί εκεί.


Ήδη πάντως ο νυν Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας (πρώην βουλευτής ΝΔ) τάζει "λαγούς με πετραχήλια", καθώς ερήμην της τοπικής κοινωνίας, χωρίς συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, προωθεί μόνος του ένα φαραωνικό έργο υδρογόνου. Ένα έργο που ασφαλώς συνδέεται με την ...
άλωση του εδάφους και των βουνοκορφών της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να εγκατασταθούν παντού φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, εξοντώνοντας την τοπική κτηνοτροφία. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Πρόκειται βεβαίως για πειράματα στου κασίδη το κεφάλι, καθώς η παραγωγή υδρογόνου από ηλεκτρόλυση με χρήση ηλεκτρισμού από ΑΠΕ δοκιμάστηκε στο Μάιντς της Γερμανίας και διαπιστώθηκε πως επί του παρόντος δεν είναι οικονομική, χρειάζεται "κατάλληλη ρύθμιση της αγοράς". Παρόμοια "αλλαγή των νόμων" ζήτησαν μετά τις δοκιμές στο πιλοτικό εργοστάσιο στο Falkenhagen του Βρανδεμβούργου, ενώ αγνοείται και η τύχη του ανάλογου εργοστάσιου στο Reitbrook του Αμβούργου. 

Τρία πιλοτικά εργοστάσια σε Γερμανικό έδαφος για να δοκιμαστεί το Power-to-gas, (μετατροπή ενέργειας σε αέριο), μόνο και μόνο για ν' αποδειχθεί άλλη μια φορά πως η παραγωγή με ηλεκτρόλυση είναι πιο ακριβή απ' την παραγωγή από φυσικό αέριο. Κι όσο πέφτει η τιμή του φυσικού αερίου κι όσο περισσότερο φυσικό αέριο ανακαλύπτεται, όλο και πιο φθηνή θα γίνεται η παραγωγή υδρογόνου από φυσικό αέριο και, αντίστοιχα, όλο και λιγότερο συμφέρουσα η παραγωγή από ηλεκτρόλυση. Το έχω άλλωστε γράψει εδώ και 5 χρόνια, τα εργοστάσια ηλεκτρόλυσης κάνουν την ακριβή ενέργεια ακόμα πιο ακριβή και στο τέλος της ημέρας όλα καταλήγουν στο ποια ενέργεια προσφέρεται στην πιο φθηνή τιμή. 

Στην ουσία επαναλαμβάνονται τα πειράματα των Γερμανών που γινόντουσαν πριν από ένα αιώνα και διακόπηκαν όταν το γεμάτο υδρογόνο αερόπλοιο Χίντεμπουργκ ανατινάχτηκε, παρασύροντας στο θάνατο την ελίτ της εποχής. Το υδρογόνο φυσικά δεν σταμάτησε να είναι εκρηκτικό, αλλά αυτή τη φορά τα πειράματα χρηματοδοτεί η ΕΕ, όχι η Γερμανία: αυτή είναι μόνο για να μαζεύει το χρήμα, όχι μόνο των "PIIGS", αλλά όλης της ΕΕ. Την ώρα λοιπόν που η Γερμανία παρασύρει την ΕΕ σε μια πανάκριβη οικονομία υδρογόνου, η Ασία επενδύει μαζικά στην ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο. Μαντέψτε ποια οικονομία θα είναι παγκοσμίως ανταγωνιστική και πού θα υπάρχει βιομηχανία.

Το πείραμα που προωθείται στη Δυτική Μακεδονία θυμίζει πως η περιοχή έχει εμπειρία στο να γίνεται πειραματόζωο, απ' την εποχή που η Διαμαντοπούλου κι οι Σημιτικοί "εκσυγχρονιστές" "πουλούσαν" την Κοινοτικής έμπνευσης "ευελφάλεια" του Ντελόρ και δοκίμαζαν τα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης". Αυτά αποδείχθηκαν μια εναλλακτική διατύπωση για το σύγχρονο δουλεμπόριο κι εγκαταλείφθηκαν πάραυτα. Από τότε πέρασαν κάμποσα χρόνια, ενδιάμεσα μας χώσανε στα μνημόνια κι οι εργασιακές σχέσεις "έγιναν λάστιχο", οπότε τώρα μπορεί η ΝΔ να δοκιμάσει να ξανακάνει τους ντόπιους πειραματόζωα. 

Η σύγχρονη εκδοχή των Τοπικών Συμφώνων μάλλον θα λέγεται "Ειδική Οικονομική Ζώνη" κι αν δεν αρέσει στους ντόπιους, που μάλλον δεν θ' αρέσει, στα ορεινά ξενοδοχεία των Γρεβενών περιμένουν κάπου 1300 αναλώσιμοι λαθρομετανάστες, πρόθυμο κρέας στους ανθρωπόμυλους της ΕΕ. Και βεβαίως πάντα πρέπει ν' αποσυμφορηθούν και τα νησιά, αναλώσιμοι υπάρχουν άφθονοι. Ωστόσο, για τις "καλές" και "καλοπληρωμένες" θέσεις εργασίας, που έταζε προεκλογικά ο Μητσοτάκης, "παρακαλώ αναμείνατε στο ακουστικό σας"... 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου