Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

2020: Αγάπη, Ειρήνη κι Ευτυχία για όλους! Και νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο στη γειτονιά μας!

Καλή Χρονιά, 
με Αγάπη, Ειρήνη κι Ευτυχία για όλους! 
 Το 2020 έχει ήδη έλθει στη Νέα Ζηλανδία και οδεύει προς Αυστραλία, το ιστολόγιο ξεκινά τις ευχές απ' τους πιο απομακρυσμένους αναγνώστες.

Μην απορείτε καθόλου που όσα δεν εισάγουμε απ' την Κίνα τα εισάγουμε πλέον απ' την Τουρκία, ενίοτε κι απ' τη Βουλγαρία. Με το καλό να εισάγουμε και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μόλις παρουσίασε κι απ' το 2022 θα παράγει μαζικά ο Ερντογάν. Και να δούμε με τι θα τα πληρώνουμε: με συνάλλαγμα απ' τους τουρίστες, που με το πρώτο μπαμ στη γειτονιά θα την κάνουν ξανά για Ισπανία;

Μόλις φέτος το φθινόπωρο ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες του 1320MW εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής Hunutlu, κοντά ...
στο χωριό Sugözü, περιοχής Yumurtalık, επαρχίας Αδάνων στη Νότια Τουρκία. Βρίσκεται ~65 χλμ ανατολικά των Αδάνων, στη βόρεια πλευρά του κόλπου της Αλεξανδρέττας, δίπλα στο γνωστό απ' την κατάληξη αγωγών πετρελαίου Ceyhan. Το έργο αποτελεί κοινή επένδυση της Κινεζικής Shanghai Electric Power Co., της Avic-Intl Project Engineering και δυο Τουρκικών εταιρειών και γίνεται στα πλαίσια της Κινεζικής πολιτικής για το νέο Δρόμο του Μεταξιού "One Belt, One Road". Η Shanghai Electric Power Co. είναι θυγατρική της State Power Investment Corporation Limited και είναι διαφορετική απ' την Shanghai Electric Group Company Limited.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε USD1,7 δισεκατομμύρια και εκτός απ' το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής θα κατασκευαστεί και προβλήτα ελλιμενισμού των πλοίων που θα φέρνουν το λιθάνθρακα. Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2021, χρονιά που αναμένεται να είναι επιτέλους έτοιμη η δική μας νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που όμως ξεκίνησε να κατασκευάζεται 3 χρόνια νωρίτερα. Αναμένεται πως θα παράγει περί το 3% του ηλεκτρισμού της Τουρκίας. Λόγω των περιβαλλοντικών απαιτήσεων της περιοχής, ο λιθάνθρακας θα εκφορτώνεται απ' τα πλοία σε 3 ειδικά σιλό των 100.000 m3 το καθένα, διαμέτρου 55μ. Η εκφόρτωση θα γίνεται με ρυθμό 2500 τόνους/ώρα, ο σωρός λιθάνθρακα θα έχει μέγιστο ύψος 42,5μ και η απόληψη για τροφοδοσία του εργοστασίου θα γίνεται με ρυθμό 750 τόνους/ώρα. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται απ' την ιδιοκτησία, στο εργοστάσιο θα κατασκευαστούν 2 μονάδες των 660MW με υπερ-υπερκρίσιμη τεχνολογία (Ultra Super critical, ονομαστική θερμοκρασία ατμού 600°C, ονομαστική πίεση 27MPa και ονομαστική θερμοκρασία ανατροφοδοτούμενου ατμού 600°C). Ο βαθμός απόδοσης τοποθετείται στο 45,57% και η ειδική κατανάλωση καυσίμου λιγότερο από 270gr/kWh για λιθάνθρακα Κατώτερης Θερμογόνας Δύναμης 7000kcal/kg.

Βέβαια ο συνήθως εισαγόμενος λιθάνθρακας στην Τουρκία έχει περί τις 5700kcal/kg, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει, το σημαντικό είναι πως ένα ακόμα μεγάλο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα κατασκευάζεται στη γειτονιά μας και κάνει την οικονομία της Τουρκίας ακόμα πιο ανταγωνιστική σε σχέση με την Ελληνική. Χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για εκπομπές διοξειδίου, Συμφωνία του Παρισιού κι άλλες κλιματολαγνικές ανοησίες.

Παρεμπιπτόντως, μόλις πρόσφατα μπήκε σε λειτουργία άλλο ένα προωθούμενο από Κίνα λιθανθρακικό εργοστάσιο των 1320MW (2x660MW), αυτή τη φορά στο Πακιστάν. Πρόκειται για το εργοστάσιο της China Power Hub Generation Company (Pvt.) Ltd. (CPHGC), που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το Μάιο 2017 και η 1η μονάδα ολοκληρώθηκε και συγχρονίστηκε στο δίκτυο μέσα σε μόλις 27 μήνες, ενώ απ' τα τέλη Οκτωβρίου το εργοστάσιο είναι σε πλήρη παραγωγική λειτουργία. Η Ασία επενδύει μαζικά στην ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο, είτε εγχώριο είτε εισαγόμενο. Μαντέψτε λοιπόν πού θα βρίσκονται οι θέσεις εργασίας στη βιομηχανία για τα επόμενα 50-70 χρόνια. Και σε μας εδώ ο Μητσοτάκης τρέχει να κάνει άρον-άρον απολιγνιτοποίηση, προκειμένου να καίμε ακόμα περισσότερο 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο. 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου