Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

"Πράσινος" εφιάλτης: δεκάδες εκατομμύρια τόννοι απόβλητα, μόνο απ' τα πτερύγια ανεμογεννητριών, μέχρι το 2050.


Είναι πλέον παγκοσμίως γνωστό πως το μόνο πράσινο που έχουν τα αιολικά είναι το χρώμα του χρήματος που ρέει απ' τις τσέπες των καταναλωτών προς τις τσέπες των "επενδυτών" και φυσικά των κατασκευαστών. Μετά από μια 20ετία εξωφρενικών επιδοτήσεων βουνοκορφές και πεδιάδες ανά τον πλανήτη έχουν γεμίσει ενεργειακά εντελώς ασήμαντες ανεμογεννήτριες, οι οποίες προκαλούν περισσότερα προβλήματα απ' αυτά που υποτίθεται πως λύνουν.


Πλέον πολλές απ' τις ανεμογεννήτριες της πρώτης περιόδου αθρόας ανάπτυξης συμπληρώνουν τον κύκλο ζωής τους κι ένας νέος "πράσινος εφιάλτης" αναδύεται: το βιομηχανικό σκουπιδομάνι απ' τ' απόβλητα των ανεμογεννητριών. Τ' απόβλητα περιλαμβάνουν 3 φάσεις δημιουργίας: το στάδιο της ...
κατασκευής, το στάδιο της συντήρησης κατά τη λειτουργία και το στάδιο τέλους ζωής. Μια εργασία ερευνητών του Παν. Κέμπριτζ, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο 2017, (βλ. τα πιο πάνω διαγράμματα), προσπάθησε να προσεγγίσει το πρόβλημα συσσώρευσης των αποβλήτων μόνο από πτερύγια ανεμογεννητριών και κατέληξε πως μέχρι το 2050 ο ετήσιος ρυθμός συσσώρευσης άχρηστων πτερυγίων θα είναι 2,9 εκατ. τόνοι, ενώ η αθροιστική συσσώρευση θα έχει φθάσει στα περίπου 43,4 εκατ. τόνους, με το "καλύτερο" σενάριο (μειωμένης ανάπτυξης) να είναι στα 21,4 εκατ. τόνους και το "χειρότερο" σενάριο να ανεβάζει τη συσσώρευση αποβλήτων στα 69,4 εκατ. τόνους!

Τα πτερύγια ανεμογεννητριών έχουν κατασκευαστεί σε διάφορες εποχές από υαλονήματα, εποξειδικές ή πολυεστερικές ρητίνες ή άλλα διαφορετικά υλικά, τα περισσότερα απ' τα οποία είναι μη ανακυκλώσιμα και τα ήδη παραχθέντα/παραγόμενα απόβλητα καταλήγουν κατά κανόνα στους κατά τόπους σκουπιδότοπους. Η εναλλακτική της αποτέφρωσης σε κλιβάνους καταλήγει σε έκλυση τοξικών στην ατμόσφαιρα. Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί πτερύγια από συνθετικά θερμοπλαστικά υλικά, για τα οποία είναι πιο εύκολη η κατεργασία και έχουν αναπτυχθεί κάποιες πολύ λίγες εταιρείες κατεργασίας. Αλλά με λίγες τα απόβλητα θα συσσωρεύονται, χρειάζονται πολύ-πολύ περισσότερες ... 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Μια άλλη εργασία, ερευνητών του Παν. Δυτικής Αττικής, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο 2019, εξετάζοντας μόνο τα πτερύγια από συνθετικά θερμοπλαστικά υλικά που θα προκύψουν από αποσυρόμενες λόγω τέλους ζωής ανεμογεννήτριες, καταλήγει στο πιο πάνω διάγραμμα ραγδαίας αύξησης του όγκου αποβλήτων απ' το 2025. Πού θα καταλήξουν αυτά τα απόβλητα, ελλείψει βιομηχανίας ανακύκλωσης; Στην καλύτερη περίπτωση θα βλέπουμε χωματερές γεμάτες πτερύγια, που περιμένουν να οδηγηθούν σε κάποιας μορφής κατεργασία, κάτι σαν τα χωράφια που γέμισαν αποσυρμένα αυτοκίνητα. 

Λαμπρή πραγματικά η περιβαλλοντική διάσταση των αιολικών, το υπέδαφος θα γεμίζει βάσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα και τα χωράφια με άχρηστα πτερύγια. Και φυσικά η ατμόσφαιρα καυσαέρια, απ' το φυσικό αέριο που θα μας ηλεκτροδοτεί στην πραγματικότητα ...

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

1 σχόλιο: