Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Οι εκπομπές CO2 της Βρετανίας μετανάστευσαν. Το ίδιο και οι θέσεις εργασίας στις βιομηχανικές κατασκευές ...


Το Office for National Statistics (η Στατιστική υπηρεσία) του Ενωμένου Βασιλείου έδωσε πρόσφατα μια πολύ γερή κλωτσιά στην ανοησία του κυνηγητού των εκπομπών CO2. Κι αν στη Βρετανία το δημοσίευσε ο εντελώς ξεσαλωμένος με την "κλιματική κρίση" Guardian, εδώ φυσικά δεν υπήρξε η παραμικρή δημοσιότητα απ' τα ξεφωνημένα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης. Ευτυχώς υπάρχει κι ο ανεξάρτητος τύπος των ιστολογίων, για να σώζει την τιμή της ενημέρωσης.

Η Στατιστική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα στις 21/10 την έκθεση "The decoupling of economic growth from carbon emissions: UK evidence" όπου "χάλασε τη σούπα" της περίφημης απαλλαγής του Ενωμένου Βασιλείου απ' την καύση κάρβουνου: ναι μεν μειώθηκε και πρόσφατα μηδενίστηκε η κατανάλωση κάρβουνου στη Βρετανία, αλλά οι εκπομπές CO2 ανά κάτοικο ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ!

Απ' τα βασικά ευρήματα της έκθεσης ήταν πως ενώ οι εκπομπές CO2 της Βρετανίας ήταν στο ψηλότερο σημείο τους το 1972, (τότε που προστέθηκαν και τα τελευταία ανθρακικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής), αν ληφθούν υπόψη και οι "εισαγωγές εκπομπών", από αγαθά που κατασκευάστηκαν στο εξωτερικό, αλλά καταναλώθηκαν στη Βρετανία, οι εκπομπές CO2 της Βρετανίας ήταν στο ψηλότερο σημείο τους το 2007. Το 2008 ακολούθησε η οικονομική κρίση και οι εκπομπές μειώθηκαν.


Η συσχέτιση αύξησης εκπομπών CO2 και αύξησης του ΑΕΠ ανά κάτοικο παγκοσμίως στη μεταπολεμική περίοδο είναι κάτι περισσότερο από μαθηματικά βέβαιη, όπως δείχνει το πιο πάνω διάγραμμα για την περίοδο 1960-2014. Παρόμοια ήταν η συσχέτιση και στη Βρετανία απ' το 1850 μέχρι το 1985, καθώς η βιομηχανική επανάσταση μετασχημάτισε την αγροτική οικονομία σε κατασκευαστική. Ωστόσο το 1952 η αιθαλομίχλη ...
έκρυψε τον ήλιο σε Λονδίνο, Γλασκώβη, Ληντς και Μάντσεστερ, οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να πάρουν ανάσα και αποφασίστηκε η λήψη μέτρων βελτίωσης της ατμόσφαιρας, με τα Clean Air Acts του 1956 και 1968. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Μετά το 1985 παρατηρείται συνεχής απόκλιση της αύξησης του ΑΕΠ ανά κάτοικο σε σχέση με την αύξηση εκπομπών CO2, καθώς η οικονομία μετασχηματίστηκε από κυρίως κατασκευαστική σε κυρίως παροχής υπηρεσιών. Αλλά η οικονομία συνεχίζει να έχει ανάγκη από βιομηχανικά προϊόντα κι αυτά κατασκευάζονται πλέον κυρίως στην Άπω Ανατολή: εκεί μετανάστευσαν οι θέσεις εργασίας και, τι έκπληξη, οι εκπομπές CO2!


Όπως λοιπόν βλέπουμε στο πιο πάνω διάγραμμα, οι εκπομπές CO2 αυξάνονται μετά το 1985 και κορυφώνονται το 2007, με την απότομη κάμψη στη συνέχεια να οφείλεται καταρχήν στην ύφεση του 2008.


Φυσικά απ' την περίοδο της Θάτσερ η Βρετανία έκλεισε πολλά ανθρακωρυχεία και στράφηκε στην εντατική εκμετάλλευση των δικών της κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, οπότε η τεχνολογία είχε τη δική της συμβολή στη μείωση των εκπομπών CO2. Αλλά, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, η χρήση ορυκτών καυσίμων παραμένει κυρίαρχη, ο ήλιος στη Βρετανία είναι είδος σε ανεπάρκεια κι ο άνεμος ως γνωστόν είχε αναγκάσει τον τότε πρωθυπουργό Κάμερον να πει το περίφημο "Get Rid of the Green Crap!"

Βιομάζα καίει πλέον η Βρετανία εκεί όπου έκαιγε κάρβουνο, πελεκώντας δάση στον Καναδά και τη Φινλανδία και θεωρώντας την πρακτική "αειφόρα". Οπότε δίνει το παράδειγμα στον υπόλοιπο πλανήτη να επιστρέψει στην καύση βιομάζας, ακριβώς όπως έκανε μέχρι πριν τη βιομηχανική επανάσταση, στο 18ο αιώνα. Τα αδιέξοδα της ανοησίας είναι προφανή ...

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου