Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Αποκάλυψη της απάτης: κανείς δεν ξέρει τη θερμοκρασία του πλανήτη στην προβιομηχανική εποχή!


Πριν λίγες μέρες, στο 1ο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη, τα Χανιά είχαν 33οC κι η Φλώρινα 14oC. Αυτό δεν είναι κάτι καινοφανές, το είχα ξαναεπισημάνει το 2015 πως όταν στη Βόρεια και ορεινή Ελλάδα ανάβουν οι σόμπες και τα τζάκια, στη Νότια Ελλάδα εξακολουθούν ν' απολαμβάνουν καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Η θερμοκρασιακή διαφορά προφανώς δεν σημαίνει πως η "μέση" θερμοκρασία της Ελλάδας ήταν 23,5oC, πολύ απλά σημαίνει πως με δυο σταθμούς δεν μπορεί να καλυφθεί ικανοποιητικά η Ελλάδα για την παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών και μακροπρόθεσμα των κλιματικών μεταβολών. Αν αυτή την παρατήρηση την προβάλουμε σε πλανητικό επίπεδο, χρειαζόμαστε εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως εκατομμύρια μετεωρολογικούς σταθμούς, για να παρακολουθήσουμε με ικανοποιητική ακρίβεια τις καιρικές και κλιματικές μεταβολές. Υπάρχουν; Μάλλον όχι!

Είχα γράψει ήδη το Γενάρη 2016, πως μάλλον κανείς δεν ξέρει τη θερμοκρασία του πλανήτη στην προβιομηχανική εποχή και πάντως όχι το IPCC του ΟΗΕ, καθώς η κάλυψη με μετεωρολογικούς σταθμούς πριν το 1900 ήταν απλά ανεπαρκής! Πριν 11 μήνες, με την παρουσίαση του προγράμματος ARGO, είδαμε επιπλέον και πόσο ανεπαρκής είναι η γνώση της ιστορίας της θερμοκρασίας των ωκεανών, που καλύπτουν το 70% του πλανήτη. Δημοσίευση στο Nature μας είχε πει τότε πως οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει 60% περισσότερη θερμότητα απ' όση χρησιμοποίησε το IPCC στην έκθεση 2014 Fifth Assessment Report on Climate Change κι αυτό πολύ απλά σημαίνει πως οι ωκεανοί έχουν εκλύσει και αντίστοιχα πολύ μεγαλύτερη ποσότητα CO2 στην ατμόσφαιρα απ' αυτή που δέχεται το IPCC.

Τώρα μια νέα εργασία, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Bulletin of the American Meteorological Society, έρχεται να ...
δημιουργήσει μια ακόμα βάση δεδομένων των προ του 1850 ανεπίσημων μετεωρολογικών καταγραφών, που έγιναν πριν την οργάνωση επισήμων μετεωρολογικών υπηρεσιών. Η εργασία έχει τίτλο "Unlocking pre-1850 instrumental meteorological records: A global inventory", είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ερευνητών από 26 χώρες -και την Ελλάδα- και στην πιο πάνω εικόνα βλέπετε την πυκνότητα σταθμών που βρέθηκαν σε Ασία, Αφρική, Ν. Αμερική & Ν. Ειρηνικό/Ωκεανία. Η εργασία ενισχύει αυτό που ήδη ξέραμε: η κάλυψη του πλανήτη με μετεωρολογικούς σταθμούς πριν το 1900 είναι πολύ λιγότερη απ' το παράδειγμα με τα Χανιά και τη Φλώρινα. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Πολλοί σταθμοί φαίνεται να υπάρχουν σε περιοχές της Ευρώπης και της Ανατολικής Ακτής της Β. Αμερικής, αλλά και σ' αυτούς η κάλυψη είναι λιγότερη απ' το παράδειγμα με τα Χανιά και τη Φλώρινα. Αν θα προσέξετε την Ελλάδα, σημεία υπάρχουν μόνο στα Επτάνησα και την Αθήνα, απουσιάζει όλη η ηπειρωτική χώρα και το μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής. Ανάλογα ισχύουν για όλες τις χώρες. Στην πραγματικότητα λοιπόν κανείς δεν ξέρει τη θερμοκρασία του πλανήτη στην προβιομηχανική εποχή!


Εκείνο που ξέρουμε είναι πως τα τελευταία χρόνια η θερμοκρασία είναι πιο υψηλή σε σχέση με τη δεκαετία του 1980, καθόσον το 1979 ξεκίνησαν δορυφορικές μετρήσεις. Μια αύξηση σαφώς μικρότερη απ’ αυτή που προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα CMIP του IPCC και εντελώς φυσιολογική, πάντοτε το κλίμα αλλάζει, δεν μένει σταθερό. Και, βεβαίως, οι αυξήσεις θερμοκρασίας που φέρνει το φαινόμενο El Niño δεν έχουν την παραμικρή σχέση με ανθρώπινες δραστηριότητες, το φαινόμενο υπάρχει αιώνες πριν τη βιομηχανική εποχή!

Όπως είχε πει πριν χρόνια ο σερ Αλέξανδρος Ισιγώνης, ο σχεδιαστής του Mini Cooper, "η καμήλα είναι άλογο που το σχεδίασε επιτροπή" και το IPCC του ΟΗΕ είναι μια επιτροπή 6.000 ατόμων, που έχουν ξεχάσει προ πολλού την επιστημονική ηθική κι επιδίδονται σ' ένα ατελείωτο αλισβερίσι γεωπολιτικών συμφερόντων. Απολύτως επόμενο είναι οι εκθέσεις τους πλέον να παραπέμπουν όχι απλά σε καμήλα, αλλά σε τερατογένεση, και το πρόβλημα είναι πως η συγκεκριμένη τερατογένεση επηρεάζει άμεσα τις ζωές όλων μας, καθώς χρησιμοποιείται ως εργαλείο και άλλοθι πολιτικής.


Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 


1 σχόλιο:

  1. https://www.energia.gr/article/160574/esek-h-leitoyrgia-ths-ptolemaidas-5-os-to-2028-sta-senaria-ths-epitrophs-ta-proteinomena-hronodiagrammata-gia-tis-ypoloipes-lignitikes-ths-deh

    ΕΣΕΚ: Η Λειτουργία της "Πτολεμαΐδας 5" ως το 2028 στα Σενάρια της Επιτροπής - Τα Προτεινόμενα Χρονοδιαγράμματα για τις Υπόλοιπες Λιγνιτικές της ΔΕΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή