Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Ο νέος θρίαμβος της Energiewende: για πρώτη φορά στη Γερμανία τιμή ρεύματος 40000€/MWh.


Ο αλήστου μνήμης Ταμήλος το είχε ξεκαθαρίσει: "Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό, η ενέργεια δεν είναι κοινωνικό αγαθό, μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια, μπορείς να πας σ' ένα χωριό και να ζήσεις με τη λάμπα, που ανάβαμε παλιά, δε χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα"! Κάπως έτσι, με την ίδια λογική, έκαναν το ρεύμα χρηματιστηριακό είδος, προκειμένου να κερδοσκοπούν στα χρηματιστήρια και να στέλνουν το λογαριασμό στους πολίτες. Και οι κρατικές υπηρεσίες, επιδεικνύοντας "αμέριστη κατανόηση" στις ανάγκες των χρηματιστηρίων, συνεχώς αυξάνουν το άνω όριο της τιμής του ρεύματος στην "ελεύθερη" αγορά.

Το τελευταίο κρούσμα μας έρχεται απ' τη Γερμανία. Σε άρθρο της Handelsblatt στις 2/7/2019 ο τίτλος είναι εντελώς χαρακτηριστικός: "Blackout-Gefahr: Im deutschen Netz wurde der Strom knapp - κίνδυνος μπλακ άουτ: στο γερμανικό δίκτυο το ρεύμα έγινε σπάνιο". Έτσι ακριβώς, "σπάνιο" στη χώρα που έβαλε πάνω από 100.000MW αιολικά + Φ/Β, που ετοιμάζεται το 2022 να κλείσει τα τελευταία πυρηνικά και εξετάζει το 2038 να κλείσει κι όλα τα ανθρακικά. Αλλά σταδιακά ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα πρώτα αιολικά, οπότε μέχρι το 2025 έρχεται η ώρα της αλήθειας για τη Γερμανία. 

Τελειώνει πια η προθεσμία για να τρέξει και να κάνει νέες μονάδες φυσικού αερίου, προκειμένου ν' αντικαταστήσει με αξιόπιστο τρόπο τα πυρηνικά και τα παλιά ανθρακικά, που έχουν ήδη συμπληρώσει το όριο ζωής και τα κρατούν τεχνητά στον αναπνευστήρα. Το αέριο φυσικά θα είναι ρωσικό, απ' το νέο αγωγό Nord Stream 2. Αλλά οι νόμοι της αγοράς λένε πως όταν αυξάνεται η ζήτηση στο αέριο ακολουθεί αύξηση της τιμής του, οπότε θα κλάψουνε μανούλες ...


Σύμφωνα με το άρθρο, μόνο με εισαγωγές απ' το εξωτερικό διασώθηκε το σύστημα ηλεκτροδότησης στις 6, 12 και 25/6/2019, ενώ την κρισιμότητα της κατάστασης επιβεβαίωσαν με κοινή τους δήλωση οι 4 διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς Amprion, 50Hertz, Tennet και TransnetBW. Με μια ματιά στο ...
μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Γερμανίας τις συγκεκριμένες ημέρες, όπως το δίνει το Agorameter του Agora-Energiewende, βλέπουμε ποιο ήταν το εντελώς αναμενόμενο κοινό χαρακτηριστικό αυτών των ημερών. Στο πάνω διάγραμμα βλέπουμε την κατάσταση στο διάστημα 5-7/6/2019 και τη σταδιακή εξαφάνιση του Αιόλου, που μάλλον πήγε για μπύρες. Στα πιο κάτω διαγράμματα βλέπουμε την κατάσταση για τα διαστήματα 11-13/6/2019 και 24-26/6/2019. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Ευτυχώς για τους Γερμανούς δίπλα τους υπάρχει η μεγάλη Γαλλία με τα πολλά πυρηνικά, η Αυστρία και η Ελβετία, η Τσεχία και η Πολωνία, ενώ λίγο πιο πάνω βρίσκεται η Σκανδιναβία με πολλά νερά, αλλά και πυρηνικά. Οπότε όλο και κάπου υπάρχει περίσσεια ρεύματος, αξιόπιστου ρεύματος, για να δώσουν στο γείτονα όταν το έχει ανάγκη. Το πιο σημαντικό; Οι σημαντικής δυναμικότητας καλωδιώσεις που έχει η Γερμανία προς όλες τις κατευθύνσεις, το ρεύμα δεν μεταφέρεται ούτε με τον αέρα ούτε με αεροπλάνα.

"„Die Lage war sehr angespannt und konnte nur mit Unterstützung der europäischen Partner gemeistert werden“ - Η κατάσταση ήταν πολύ τεταμένη και θα μπορούσε να ξεπεραστεί μόνο με την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων", ανέφεραν οι 4 διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς στην κοινή τους δήλωση. Κατόπιν αυτού, οι εταιρείες αύξησαν την ποσότητα ενέργειας εξισορρόπησης που ζήτησαν στις 29 Ιουνίου. Το αποτέλεσμα; Η τιμή της ενέργειας εξισορρόπησης του δικτύου, (δηλαδή φορτία που πρέπει να προστεθούν/αφαιρεθούν σε κάποια περιοχή, για να αντιμετωπιστεί αστάθεια συχνότητας), έφθασε σχεδόν τα 40 χιλ. €, όταν, στις κανονικές μέρες, συχνά κοστίζει όχι περισσότερο από δέκα ευρώ. Μαντέψτε ποιος τελικά θα πληρώσει το νέο θρίαμβο της Energiewende: σωστά καταλάβατε, τα συνήθη υποζύγια.

Λυπάμαι που επιμένω να "χαλώ τη σούπα" των αιολικών, αλλά τα Ομηρικά Έπη διδάσκονται παντού κι όλοι ξέρουν για ποιο λόγο έγινε η θυσία της Ιφιγένειας: ο Αίολος εξαφανίζεται κάπου-κάπου, δεν έχει καμιά συνέπεια. Γι' αυτό και η ενέργεια απ' τα αιολικά είναι εντελώς αναξιόπιστη, όπως μας λένε άλλωστε οι Μελέτες Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

6 σχόλια:

  1. https://energypress.gr/news/karfi-sto-feretro-toy-ligniti-poy-legetai-market-stability-reserve-msr

    The prospect of using greek lignite in an energy portfolio related to power generation
    https://www.researchgate.net/publication/313234755_The_prospect_of_using_greek_lignite_in_an_energy_portfolio_related_to_power_generation

    The lignite-based power generation contributes 38% towards Greece’s energy independence. Reducing the lignite use while simultaneously importing more expensive natural gas both government deficit and the cost of energy will increase. This surcharge is passed to consumers. Switching to renewable resources invokes an even greater fiscal imbalance, since the costs from the use of wind turbines and solar photovoltaic panels are 87 €/MWh, and 180–284 €/MWh respectively, while natural gas stands at 95 €/MWh and lignite-derived energy is 45 €/MWh.In case of replacing a 300 MW lignite fed power unit with a 300 MW natural gas fed power unit, the loss in income will be 66,540,000 €/year. Coupled with the increased cost of natural gas (31,800,000 €/year) the total is 98,340,000 €/year in addition to the loss of 1235 jobs.Greek authorities intends to replace lignite-fired plants having a total installed capacity of 2531 MW with equivalent natural gas-fired plants resulting in annual total deficit in excess of 787 M€. The targets set by the Greek Ministry of Energy and Climatic Changes to reduce emissions include halving Greek lignite-derived power output from 4800 MW to 2300 MW (>-52%). This move simultaneously increases Greek energy dependence on expensive foreign energy sources and will potentially provoke social unrest at the loss of 12500 jobs with loss of annual income on the order of 670 M€. However, if the existing power output from lignite-fed power plants is maintained, the penalty that PPC (Public Power Corporation) has to pay for the resultant CO2 emissions is significantly smaller (300 M€ at 7.5 €/t of emitted CO2/GWh.Proceeding with the immediate reduction in lignite-fired energy results in economic and social catastrophe (annual income loss:-670 million € + annual CO2 emissions penalty: 348 M€= -322 M€). Lignite-fired plants will become obsolete only when the CO2 emissions penalty exceeds 63.5 €/t of emitted CO2/GWh from a purely economic perspective.

    https://www.youtube.com/watch?v=Nm0Pn6mmdRc&t=6s
    ΦΩΣΚΟΛΟΣ 11 Nοε 2013

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η 1η ανάρτηση, με την οποία ξεκίνησε το ιστολόγιο το 2013: http://greeklignite.blogspot.gr/2013/12/blog-post.html

    Η 8η, 2 μέρες μετά: http://greeklignite.blogspot.gr/2013/12/blog-post_27.html

    Παραμένουν πάντα επίκαιρες ...
    Δυστυχώς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχετε απόλυτο δίκιο,δυστυχώς
    άνθρωποι εκπαιδευμένοι σε άσχετα αντικείμενα με παραγωγή μεταφορά διανομή ΗΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μέχρι το 2008 κρατούσαν τουλάχιστον τα προσχήματα, είχαν ανθρώπους που καταλάβαιναν από ενέργεια και ηλεκτρισμό. Τώρα έχουν πέσει όλοι στην κουτάλα. Πόσο μας λείπει ένας Ντι Πιέτρο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια πρόσφατη συνέντευξη του Καθηγητή φώσκολου Αντώνη στον Γιώργο Σαχίνη στο Κρήτη TV.
    Ενδιαφέρον παρουσιάζει όλη,
    https://youtu.be/3KzkHO8W9lU
    από το σημείο αυτό εξηγεί την σχέση της κλιματικής αλλαγής με το διοξείδιο του άνθρακα
    https://youtu.be/3KzkHO8W9lU
    αν δεν το έχετε ήδη υπόψιν ως βίντεο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, δεν ήξερα το βίντεο, δεν ήξερα καν πως ο Φώσκολος είναι πάλι εδώ, τελευταία τον είχα στον Καναδά.

      Διαγραφή