Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Συνέδριο Economist: οι απλές αλήθειες για την ηλεκτροπαραγωγή. Μέρος 2ο, νέες μονάδες φυσικού αερίου.


Στις 16-17/7/2019 έγινε στο Λαγονήσι, με οργάνωση του The Economist, η "23η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Κυβέρνηση της Ελλάδας", με θέμα "Europe: leaving indecisiveness behind?" Τη 2η ημέρα, αμέσως μετά το γεύμα, υπήρχε στο πρόγραμμα η θεματική ενότητα "Opening the Energy Market: achievements and drawbacks" κι εκεί φαίνεται πως ακούστηκαν αλήθειες και "αλήθειες", που θα τις δούμε σε συνεχόμενες, διαδοχικές αναρτήσεις.

Στο 1ο μέρος είδαμε πως τα τιμολόγια θα συνεχίσουν ν' αυξάνονται, σ' εφαρμογή της απόκρυφης και μη ομολογούμενης πολιτικής, που ξεκίνησε το 2010 και στοχεύει στη σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων με μονάδες φυσικού αερίου. Το ίδιο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, που κατάφερε να χρεοκοπήσει τη χώρα σε καιρό ειρήνης, επιδιώκει να την αποτελειώσει εντελώς, αυξάνοντας κι άλλο την ενεργειακή εξάρτηση και κάνοντας την οικονομία όλο και λιγότερο ανταγωνιστική. Προφανώς για δικό του όφελος, αγνοώντας επιδεικτικά το συμφέρον των πολλών.

Στο 2ο μέρος θα δούμε τα αδιέξοδα που έχουν οι μονάδες αερίου. Σύμφωνα λοιπόν με όσα δημοσιεύτηκαν στον ειδικό ηλεκτρονικό τύπο,ο γενικός διευθυντής ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος Ντίνος Μπενρουμπή είπε πως είναι αντιοικονομικό να παραμένουν σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες που έπρεπε να έχουν κλείσει, κρατώντας εκτός μονάδες φυσικού αερίου. Το σχετικό απόσπασμα δεν μεταφέρεται μέσα σε εισαγωγικά, ώστε να ξέρουμε πως έχει μεταφερθεί αυτολεξεί, ωστόσο το νόημα είναι απίστευτο! Οι "λιγνιτικές μονάδες που έπρεπε να έχουν κλείσει" είναι προφανώς της Καρδιάς και του Αμυνταίου, που είναι σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας λόγω της Κοινοτικής Οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι συμβαίνει σήμερα 29/7 στο σύστημα ηλεκτροδότησης. Όπως φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, που δείχνει την προβλεπόμενη ημερήσια κάλυψη της ζήτησης φορτίου για σήμερα 29/7/2019, όπως τη δίνει ο ΑΔΜΗΕ, "εθνικό" καύσιμο είναι το φυσικό αέριο. Τα αιολικά -ως συνήθως- περίπου ...
εξαφανισμένα, πού είναι το καλοκαιρινό μελτέμι, το "εξαιρετικό αιολικό δυναμικό" της Ελλάδας; Κάτω κι απ' το 20% ο προβλεπόμενος συντελεστής φόρτισης. Η ζήτηση φορτίου πολύ χαμηλά για την εποχή, "η Μεσόγειος φλέγεται" μας είπε ο Τσίπρας, αλλά μέσα στο κατακαλόκαιρο τα κλιματιστικά δεν είναι απαραίτητα και δεν λειτουργούν!


Με μια ματιά στον πιο πάνω πίνακα, που δείχνει την προβλεπόμενη ημερήσια κατανομή των θερμικών μονάδων για σήμερα 29/7/2019, όπως τη δίνει ο ΑΔΜΗΕ, όλες οι μονάδες του Αμυνταίου και της Καρδιάς είναι σβηστές, όπως ακριβώς τις θέλει η Μυτιληναίος. Το σύνολο της προβλεπόμενης λιγνιτικής παραγωγής είναι 29.048GWh, ενώ το σύνολο της προβλεπόμενης παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου είναι 67.048GWh. Δηλαδή το 70% της θερμικής παραγωγής προβλέπεται από ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ φυσικό αέριο και μόνο το 30% από ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη. Λαμπρά! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Και τι συμβαίνει στο σύστημα; Από τις 5 μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου λειτουργούν οι 4 κι αυτές γύρω στο 55% της δυναμικότητας. Το ίδιο συμβαίνει και στις μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, μόνο η 3η του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου προβλέπεται να δουλεύει στο φουλ για 10 ώρες απ' τις 24. Αυτά είναι όλα τα λιγνιτικά, τρεις ΑΗΣ έχουν απομείνει κι απ' τους τρεις οι δυο ήταν για [ξε]πούλημα.

Στις μονάδες φυσικού αερίου βλέπουμε 3 μονάδες της ΔΕΗ (Κομοτηνή, Λαύριο 4 & Μεγαλόπολη 5) να υπολειτουργούν και των λοιπών παρόχων να λειτουργούν τις περισσότερες -αλλά όχι όλες- ώρες σε σχεδόν πλήρες φορτίο. Μάλιστα η Μεγαλόπολη 5 έχει τη δυνατότητα να προσθέσει άλλα 400-450MW στο σύστημα, ουσιαστικά άλλη μια μονάδα. Αλλά το πιο ανησυχητικό για την ευστάθεια του συστήματος και την ηλεκτροδότηση της χώρας είναι πως ΟΛΕΣ οι εφεδρείες του συστήματος (Primary, Secondary & Tertiary Reserve) είναι από φυσικό αέριο. Όταν το 70% των θερμικών μονάδων είναι από ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ φυσικό αέριο κι ΟΛΕΣ οι εφεδρείες από φυσικό αέριο, η χώρα είναι έρμαιο των εισαγωγέων. Και έρμαιο αυτών που ελέγχουν τη ροή του αερίου, να μην ξεχνούμε ποτέ πως ένα μέρος του αερίου έρχεται μέσω Τουρκίας, που κατά το παρελθόν έχει κόψει επανειλημμένα τη ροή. Να μην ξεχνούμε επίσης την ενεργειακή κρίση του Ιανουαρίου 2017, τότε που ΔΕΝ υπήρχε αέριο κι οι σταθμοί της ΔΕΗ λειτούργησαν με πετρέλαιο, προκειμένου ν' αποφευχθεί το μπλακ άουτ.

Σ' αυτό λοιπόν το περιβάλλον έρχονται να προστεθούν κι άλλες μονάδες αερίου, προφανώς δεν μας φθάνουν αυτές που έχουμε, αλλά ο Ντ. Μπενρουμπή (φέρεται να) λέει πως σήμερα του φταίει η Καρδιά και το Αμύνταιο. Ή μήπως φοβάται την Πτολεμαΐδα 5 και γι' αυτό βλέπουμε τα απανωτά πανομοιότυπα δημοσιεύματα για τη "βιωσιμότητα" της νέας λιγνιτικής μονάδας;

Το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλώσει πρόθεση να κατασκευάσουν μονάδες :
  • η Μυτιληναίος 650 MW δίπλα στις υπόλοιπες, στη Βοιωτία.
  • ο Όμιλος Κοπελούζου 660 MW στην Αλεξανδρούπολη.
  • η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 660 MW στην Κομοτηνή.
  • ο Όμιλος Καράτζη (ΚΕΝ) 665 MW στο νομό Λάρισας.
  • η Elpedison 826 MW στη Θεσσαλονίκη,
  • η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 566 MW στη Βοιωτία.
Ποια κενά του Ελληνικού συστήματος θα έλθουν να καλύψουν οι πιο πάνω νέες μονάδες, συνολικά 4.027MW; Πού είναι οι ΑΠΕ, που όλα τα κόμματα μας υπόσχονται; Εάν οι μονάδες προορίζονται να εξάγουν, γιατί δεν το κάνουν και σήμερα και τους ενοχλούν η Καρδιά και το Αμύνταιο; Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ΡΑΕ, με απέραντη κατανόηση στα αιτήματα των "επενδυτών", θα δώσει σ' όλους άδειες, "δώσε κι εμένα μπάρμπα". Κι ας τραβάνε τα μαλλιά τους στον ΑΔΜΗΕ εδώ και χρόνια με τις άδειες που μοιράζονται σαν μαρουλόφυλλα. Μπορεί μάλιστα η ΡΑΕ να έχει και τις "ευλογίες" των γνωστών "βρώμικων" ΜΚΟ, που τις ενοχλεί μόνο ο λιγνίτης, αλλά το αέριο το καταπίνουν αμίλητες. Στο τέλος, αυτά τα εντελώς αχρείαστα για το σύστημα 4.027MW απ' τη δική μας τσέπη θα πληρωθούν. Και στην πρώτη "στραβή" με την τιμή του αερίου, (δεν γίνεται να ζητά όλη η Ευρώπη αέριο κι η τιμή να μένει στα σημερινά "χαμηλά" επίπεδα), ανάψτε τις γκαζόλαμπες! 

Ο Χατζηδάκης περιφέρεται στα κανάλια και τις εφημερίδες για να συκοφαντεί το λιγνίτη, αντίθετα με την πολιτική που εφάρμοζε η ΝΔ του Καραμανλή (του κανονικού, που ήξερε από ενεργειακές κρίσεις). Όμως η δουλειά του υπουργού είναι να εξασφαλίσει πως το ρεύμα θα είναι φθηνό για όλους, προκειμένου η οικονομία να είναι ανταγωνιστική και οι πολίτες ν' αντέχουν να το πληρώνουν. Απολύτως τίποτα δεν ακούσαμε γι' αυτό. Δεν είναι στραβός ο γιαλός, η ΝΔ κι ο Χατζηδάκης αρμενίζουν στραβά!


Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου