Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Συνέδριο Economist: αλήθειες και "αλήθειες" για την αγορά ηλεκτρισμού. Μέρος 1ο, αυξήσεις στα τιμολόγια.


Στις 16-17/7/2019 έγινε στο Λαγονήσι, με οργάνωση του The Economist, η "23η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Κυβέρνηση της Ελλάδας", με θέμα "Europe: leaving indecisiveness behind?" Τη 2η ημέρα, αμέσως μετά το γεύμα, υπήρχε στο πρόγραμμα η θεματική ενότητα "Opening the Energy Market: achievements and drawbacks" κι εκεί φαίνεται πως ακούστηκαν αλήθειες και "αλήθειες", που θα τις δούμε σε συνεχόμενες, διαδοχικές αναρτήσεις. Σύμφωνα λοιπόν με όσα δημοσιεύτηκαν στον ειδικό ηλεκτρονικό τύπο, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Ανδριώτης είπε "Η αύξηση του κόστους για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και για το φυσικό αέριο δεν καλύπτεται από τα τιμολόγια και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ". 

Το ιστολόγιο φυσικά έχει ενημερώσει απ' το Μάρτιο 2015, τόσο εσάς όσο και την τότε κυβέρνηση, πως Έτσι θα "σκάσει" η εγκληματική ενεργειακή πολιτική της τελευταίας 15ετίας στα χέρια του Σύριζα. Το ΥΠΑΠΕΝ ακούει; Το ΥΠΑΠΕΝ βεβαίως δεν άκουσε, μάλλον επειδή δεν ήθελε ν' ακούσει, ο Λαφαζάνης τράβηξε το δικό του δρόμο με τη ΛΑΕ και τον χάσαμε νωρίς κι ο Σκουρλέτης δεν κατάλαβε ποτέ ή μάλλον δεν θέλησε να καταλάβει ποτέ αυτό που ήταν φανερό το Σεπτέμβρη 2016, πως Σκάζει στα χέρια του Σύριζα η εγκληματική ενεργειακή πολιτική της τελευταίας 15ετίας. Μαντέψτε ποιος πληρώνει. 

Πλέον τον Οκτώβρη 2017 ήταν εμφανές πως κ. Σταθάκη μας, ακόμα χειρότερο "Μπάχαλο ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας", επί των ημερών Σύριζα/ΑΝΕΛ. Η "απάντηση" του Σταθάκη ήταν ένα κατάπτυστο "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ξένων κι όχι της Ελλάδας.

Κατόπιν των πιο πάνω, ήδη πριν τις εκλογές έγραψα πως Πασοκ - ΝΔ - Σύριζα στέλνουν από κοινού το λογαριασμό: έρχονται αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος!, οπότε ο Χατζηδάκης, ...
μιλώντας στις προγραμματικές δηλώσεις, μας έταξε, για πρώτη δόση, 7% αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αυτό φυσικά δίνει περιθώρια αυξήσεων και στους υπόλοιπους παρόχους. Ως αυθεντικός πολιτικός απατεώνας, βάφτισε την αύξηση "σωτηρία της ΔΕΗ". 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Για να καταλαβαίνουμε ωστόσο τι πραγματικά μας περιμένει, μελετήστε καλά τα πιο πάνω διαγράμματα, που είχα παρουσιάσει τον Απρίλη 2014. Πρόκειται για τα διαγράμματα εξέλιξης τιμολογίων ηλεκτροπαραγωγής και δικτύων του Οδικού Χάρτη 2050, που είχε ετοιμάσει η Ομάδα Λάλα για την κυβέρνηση της δήθεν "πράσινης ανάπτυξης" στις αρχές 2012. Το Μπιρμπιλοπαραμάγαζο, που είχε στηθεί τότε στο ΥΠΕΚΑ και μάλλον δεν έφυγε ποτέ, με το πρόσχημα πως "θα βάλει ΑΠΕ" έσβηνε το λιγνίτη κι ανέβαζε στα ουράνια την πανάκριβη ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο. Είναι ακριβώς η ίδια ομάδα που θέλει ακόμα και τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 να τη λειτουργήσει με φυσικό αέριο! Το αποτέλεσμα το βλέπετε στα διαγράμματα, συνεχής αύξηση τιμολογίων ηλεκτροπαραγωγής κι όποιος αντέξει άντεξε, οι υπόλοιποι παρακαλούνται να μπουν στη σειρά για να κάνουν παρέα στον Ταμήλο και τις γκαζόλαμπες.

Για όσους τυχόν αναρωτιούνται για το κάτω μέρος του διαγράμματος, τη συνεχή αύξηση του κόστους δικτύων, την απάντηση είδαμε μόλις στην τελευταία ανάρτηση: ΑΔΜΗΕ: η "αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ" κάνει το ρεύμα ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ!!! 

Η "ρίζα του κακού" βρίσκεται στο 2010, στην κυβέρνηση του ΓΑΠ: απαντώντας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο τον Οκτώβρη 2010 ο Μανιάτης στη Βουλή, το είχε πει ξεκάθαρα: "είναι πολιτική μας απόφαση η βαθμιαία, αλλά δραστική μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και βαδίζουμε, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, σε μια άλλη κατεύθυνση: Πλήρης αντικατάσταση των περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη με μονάδες ίδιας, ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο". 

Πασοκ-ΝΔ-Σύριζα συνεπώς υπηρετούν ακριβώς την ίδια πολιτική, γι' αυτό κι η κυβέρνηση των ΣαμαροΒενιζέλοΜητσοτάκηδων το 2014 έδωσε σε Βουλγαρία-Ρουμανία δικαιώματα εκπομπής CO2, αλλά δεν ζήτησε για την Ελλάδα. Τώρα όλοι τους σκούζουν για τη "σωτηρία της ΔΕΗ", αλλά είναι ακριβώς οι ίδιοι που την υπονόμευσαν συνειδητά. Κι έστειλαν σε μας το λογαριασμό:
  • η χώρα θα γίνεται όλο και περισσότερο ενεργειακά εξαρτημένη, 
  • θα παραμείνει με ΜΗ ανταγωνιστική οικονομία, 
  • το εμπορικό ισοζύγιο θα επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς εισάγουμε τα πάντα απ' τη διπλανή μας Τουρκία κι απ' την πιο μακρινή Κίνα, 
  • όσο δεν αυξάνεται η εγχώρια παραγωγή, οι δανειακές ανάγκες θα διογκώνονται και θα δανειζόμαστε με όρους μνημονίων. Ευτυχώς τα επιτόκια τελευταία έπεσαν και ίσως προλάβουμε να "τσιμπήσουμε" κανένα δανειάκι λίγο φθηνότερο.
Με απλά λόγια, η χώρα δεν πρόκειται να σωθεί. Δυστυχώς, διαρκώς επαληθεύεται η επωδός της 1ης ανάρτησης, με την οποία ξεκίνησε το ιστολόγιο το 2013: "Μακάρι να βρεθεί στην Κρήτη το φυσικό αέριο που λένε ότι υπάρχει, μόνο αυτό μας σώζει!" Αλλά μια οποιαδήποτε κυβέρνηση, που θα φρόντιζε για τη χώρα κι όχι για τους ξένους, πρώτα θα έβρισκε το αέριο, θα το έβγαζε στην επιφάνεια, θα σιγουρευόταν για τι τι έχει και τι θα πάρει και μόνο έπειτα θα μείωνε το λιγνίτη. Αυτός είναι ο μόνος εθνικός δρόμος ...

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου