Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Ομάδα Φυσικής Κλίματος Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος-Μετεωρολογίας ΕΚΠΑ: Πού είναι η "υπερθέρμανση";


Στο τεύχος Ιανουαρίου 2019 του περιοδικού Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics δημοσιεύθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία από την Ερευνητική Ομάδα Φυσικής Κλίματος του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος-Μετεωρολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο "Has global warming already arrived?" Με βάση το περιεχόμενο, ένας εναλλακτικός τίτλος θα μπορούσε να είναι "Πού είναι η "υπερθέρμανση";"

Η εργασία εξετάζει δορυφορικά θερμοκρασιακά δεδομένα της τροπόσφαιρας και της κατώτερης στρατόσφαιρας απ' το Δεκέμβριο 1978 μέχρι τον Ιούλιο 2018. Η πιο πάνω εικόνα δείχνει, για το πιο πάνω χρονικό διάστημα, τη μέση μηνιαία "παγκόσμια" θερμοκρασιακή απόκλιση από τη μηνιαία μέση θερμοκρασία στο διάστημα 1981-2010 (στικτή γραμμή), τη γραμμική τάση (μπλε γραμμή) και τον κυλιόμενο μέσο όρο 13 μηνών (κόκκινη γραμμή) για την κατώτερη τροπόσφαιρα (α, 0,13οC/δεκαετία), τη μέση τροπόσφαιρα (β, 0,09οC/δεκαετία), την τροπόπαυση (το ανώτατο διαχωριστικό όριο τροπόσφαιρας-στρατόσφαιρας, γ, 0,01οC/δεκαετία) και την κατώτερη στρατόσφαιρα (δ, -0,29οC/δεκαετία). 

Η ανάλυση δεν έδειξε συνεκτική αύξηση της θερμοκρασίας με σταδιακή αύξηση από τα χαμηλά σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη στα δύο ημισφαίρια, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει κατά τη θεωρία της "υπερθέρμανσης" του πλανήτη. Επιπλέον, στην χαμηλότερη στρατόσφαιρα η ψύξη και στους δύο πόλους είναι μικρότερη από αυτή των τροπικών και των περιοχών μέσου γεωγραφικού πλάτους.

Επειδή δεν είμαστε κλιματολόγοι, αντιγράφω αμετάφραστο ένα μικρό απόσπασμα της εισαγωγής, που βοηθά να καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα καλύτερα (στα πιο κάτω η έμφαση με κόκκινα δική μου):

"We must bear in mind that by definition the climate system is part of the wider global system. In particular, it is composed of five subsystems the atmosphere, the cryosphere, the hydrosphere, the biosphere and the lithosphere, which interact with each other with mostly non-linear processes in space and time. Therefore, a change in a parameter of a climatic subsystem (e.g., atmospheric temperature) does not predict a climate change, as all other parameters of the atmosphere but also of other subsystems (known and measurable or not) are not necessarily known and stable. Also, by definition, the climate is a ...
complicated (displaying many degrees of freedom) and a complex (non-linear, dynamical, sensitive) system (e.g. Lucarini, 2011). Therefore, it is a truism that climate has always been changing, and it will always be changing. Which subsystem dominates the climate change depends, for instance, on the time window, namely: For t < 10yrs the atmospheric degrees of freedom are active and the other sub-systems are frozen. For 100 < t < 1000yrs the ocean dominates, and for t > 5000yrs cryosphere dominates." 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.

Τα συμπεράσματα της ανάλυσης;

  • Η τάση της θερμοκρασίας δείχνει επιβραδυνόμενη θέρμανση από την κατώτερη τροπόσφαιρα μέχρι το επίπεδο της τροπόπαυσης και έπειτα αναστρέφεται σε ψύξη στην κατώτερη στρατόσφαιρα. Η τάση στην τροπόπαυση μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν μηδενική. Το τελευταίο δεν μπορεί να υποστηρίξει την αύξηση στο ύψος της τροπόπαυσης, ένα "δακτυλικό αποτύπωμα" της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
  • Στην κατώτερη στρατόσφαιρα υπάρχει μια αρνητική τάση θερμοκρασίας, η οποία είναι μικρότερη πάνω και από τους δύο πόλους (σε σύγκριση με τις τροπικές περιοχές και τις περιοχές μέσου γεωγραφικού πλάτους) με τη χαμηλότερη τιμή πάνω από το Βόρειο Πόλο.
  • Στην κατώτερη και τη μέση τροπόσφαιρα η τάση θερμοκρασίας μειώνεται με το ύψος και το γεωγραφικό πλάτος.

Τα προαναφερθέντα τρία αποτελέσματα δεν συμφωνούν με τη θεωρία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δηλαδή τη σταδιακή αύξηση της θέρμανσης της τροπόσφαιρας με το γεωγραφικό πλάτος.

Συνοπτικά, η θερμοκρασία της τροπόσφαιρας δεν έχει αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, και στα δύο ημισφαίρια, κατά τρόπο που να ενισχύεται περισσότερο σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη κοντά στην επιφάνεια. Επιπλέον, η θερμοκρασία της κατώτερης στρατόσφαιρας δεν μειώθηκε συναρτήσει του γεωγραφικού πλάτους. Τέλος, οι εγγενείς ιδιότητες της θερμοκρασίας της τροπόσφαιρας είναι διαφορετικές από αυτές της κατώτερης στρατόσφαιρας. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα και έχοντας υπόψη ότι το κλιματικό σύστημα είναι περίπλοκο και σύνθετο με τις υπάρχουσες αβεβαιότητες στις κλιματικές προβλέψεις, δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί αξιόπιστα η άποψη της παρουσίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη με την έννοια ενός ενισχυμένου φαινομένου του θερμοκηπίου λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Μια καληνύχτα απ' το ΕΚΠΑ στο IPCC και στους ντόπιους υπηρέτες τους. 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

3 σχόλια:

  1. H αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου θεωρείται -κατά την κρατούσα άποψη- μετά βεβαιότητος ανθρωπογενής1. Κύρια πηγή αυτών θεωρείται η καύση των ορυκτών καυσίμων. Χωρίς να μπορεί να αμφισβητηθεί η σε μεγάλο βαθμό η επί μέρους αλήθεια των προηγουμένων, όμως τα τελικά συμπεράσματα και η μεγάλη βεβαιότητα επ' αυτών, για τον σκεπτόμενο άνθρωπο δημιουργούν απορίες και σοβαρά ερωτήματα. Είναι βέβαιο ότι πέρα από τις αδιαμφισβήτητες τεράστιες επιρροές μας επί του πλανήτη, επιπλέον τις τελευταίες 3 δεκαετίες βιώνουμε μία σημαντική κλιματική διακύμανση. Από εκεί και πέρα όμως μπροστά μας ανοίγετε ο δρόμος της επιστήμης και της γνώσης -μακρύς και δύσκολος- μακριά από συμφέροντα οικονομικά και πολιτικά, για να μπορέσουμε να φθάσουμε στις βεβαιότητες και τις μεθόδους που θα προστατεύσουν το μέλλον μας. Ο δρόμος όμως αυτός μάλλον έχει αποκρυβεί και χαθεί πίσω από μεγάλα συνέδρια, διεθνείς συμφωνίες, πολύπλοκα θεσμικά όργανα, σχεδόν προπαγανδιστική ενημέρωση και βαρύγδουπες δηλώσεις.
    ΚΑΙ
    Για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, των ερμηνειών και της αιτιολογίας της και του σοβαρού προβληματισμού για το εάν είναι φυσικό φαινόμενο ή ανθρωπογενής βλ. τα: Σ. Αλεξανδρής, Αν. Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών , ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Το κίβδηλο άλλοθι της πράσινης ανάπτυξης στο https://drive.google.com/file/d/0B4ei4Vt9ZMqtZ0o3eFBiQWdJN0w1YnNQdFh4Z281dU1RaWU0/view, την συνέντευξη του διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου (ΕΜΥ) , του Θοδωρή Κολυδά, στο https://www.oneman.gr/keimena/diabasma/malebox/h-aiwnia-liakada-sto-myalo-toy-thodwrh-kolyda.5368865.html?fbclid=IwAR332WI7PNwxc0JLfsr6yiEdMazv4eNH_buWgPZuV806o9eHEVl01-VA9VE και τέλος τον επιστημονικό διάλογο των Κουτσογιάννης Δημήτρης και Λάλας Δημήτρης στο Debate: το κλίμα της γης αλλάζει ή το αλλάζουμε; που έγινε στο Ίδρυμα Ευγενίδου την 16/11/2011, με διοργανωτή το MIT Alumni Club of Greece, The University of Michigan Alumni Club of Greece (υπάρχει στο http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewevent.aspx?EventID=85).
    ΑΠΟ ΤΟ https://perivallonkaipolitiki.wordpress.com/2019/01/06/%ce%b1%cf%80%ce%b5-%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%ae-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%8e%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ θετική η ύπαρξη και τεκμηρίωση των απόψεων αυτών ειδικά από την εν λόγω Ευρενητική Ομάδα και Πανεπιστημιο.
    Φωνή βοώντος εν τη ερήμω,κυριολεκτικά.
    Έχετε υπόψιν αν υπάρχουν και άλλες φωνές προς αυτήν την κατεύθυνση από Ελληνικά τμήματα Πανεπιστημίων;
    ή στην συντριπτική τους πληοψηφία συμμερίζονται την "επικρατουσα" άποψη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς και υπάρχουν κι άλλοι, στο ΕΜΠ, στο Γεωπονικό Αθήνας, υποθέτω κι αλλού.

      Διαγραφή