Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Αυστραλία: ο Τσιτσιπάς στα ημιτελικά, το θερμόμετρο στα ύψη, οι Μ.ΑΠΕ.Σ στα τάρταρα, τιμή ηλεκτρισμού πόσο;


Η Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019 ήταν μια πολύ ζεστή μέρα στη Μελβούρνη, όχι ωστόσο ασυνήθιστα ζεστή για το Αυστραλιανό καλοκαίρι, το 1939 η ζέστη ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Ήταν ακριβώς η ημέρα που ο Τσιτσιπάς έχανε απ' τον Ισπανό Ναδάλ κι ολοκλήρωνε την πορεία του στο Αυστραλιανό Όπεν. Το θερμόμετρο ήταν ήδη ψηλά όταν οι Έλληνες της Αυστραλίας ανέβαζαν το θερμόμετρο στις κερκίδες, αλλά ακριβώς τότε έγινε η καταστροφή: ο συνδυασμός ζεστό καλοκαίρι με επισφαλή ηλεκτροδότηση από Μεταβλητές ΑΠΕ Συστήματος (Μ.ΑΠΕ.Σ) στις Πολιτείες Βικτόρια και Νότια Αυστραλία ξετίναξε το σύστημα ηλεκτροδότησης, ανάγκασε το διαχειριστή του συστήματος να προκαλέσει διαδοχικά ελεγχόμενα μπλακ άουτ σε περιοχές της Μελβούρνης και να προστρέξει στη "διακοψιμότητα" φορτίου, τις ελεγχόμενες διακοπές λειτουργίας μεγάλων καταναλωτών. Αλλά, φυσικά, ουδείς διανοήθηκε να κόψει το ρεύμα στη Ροντ Λέιβερ Αρένα, όπου γίνεται η διοργάνωση του τένις και είναι μαζεμένη η Αυστραλιανή ελίτ. 

"In January 2018 we had 2 consecutive days above 40 degrees, (January 18 and 19), and on those days wholesale power prices in SA soared by a factor of 20 compared to the monthly average. The combined cost for the 2 days was $128 million. On January 24 2019 the cost for one day was $234 million - Τον Ιανουάριο του 2018 είχαμε 2 διαδοχικές ημέρες πάνω από 40 μοίρες (18 και 19 Ιανουαρίου), και εκείνες τις μέρες οι χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΑΕ αυξήθηκαν κατά 20 φορές σε σύγκριση με τον μέσο όρο του μήνα. Το συνδυασμένο κόστος για τις 2 ημέρες ήταν 128 εκατομμύρια δολάρια. Στις 24 Ιανουαρίου 2019 το κόστος για μία ημέρα ήταν 234 εκατομμύρια δολάρια" μας λέει το catallaxyfiles, απ' όπου η πιο πάνω εικόνα, με την εξέλιξη των τιμών του ηλεκτρισμού στην Αυστραλιανή αγορά.


Πάνω από 200 χιλιάδες σπίτια έμειναν στη Βικτόρια χωρίς ηλεκτρισμό και χωρίς κλιματισμό, καθώς τα αιολικά στις συνθήκες καύσωνα ήταν περίπου εξαφανισμένα, παρέα με την πολυδιαφημισμένη μπαταρία της Τέσλα. Τα Φ/Β δούλεψαν ...
όσο υπήρχε ήλιος κι απ' τ' απόγευμα πήγαν κι αυτά για ύπνο, επιτείνοντας την αστάθεια του συστήματος, που είχε να καλύψει εκατομμύρια κλιματιστικά. Για άλλη μια φορά, όπως ακριβώς πριν ένα χρόνο, η ανεπάρκεια της παραγωγής να καλύψει τη ζήτηση εκτόξευσε τις τιμές στη στρατόσφαιρα, στη Βικτόρια η τιμή έφθασε στα 14.500 δολάρια/MWh, όπως δείχνει η εικόνα της Joannenova, ενώ και στη Νότια Αυστραλία πέρασε τα 14.000 δολάρια/MWh. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Στη Νότια Αυστραλία έτρεξαν, κατόπιν εορτής φυσικά, να βάλουν σε λειτουργία τις συστοιχίες πετρελαιοπαραγωγών γεννητριών, που είχαν προμηθευθεί μετά το φιάσκο του γενικού μπλακ άουτ το 2016.

Το συνολικό ημερήσιο κόστος, που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στις δυο Πολιτείες, έφθασε στο αστρονομικό ένα δισεκατομμύριο δολάρια (Αυστραλιανά, αλλά μικρή σημασία έχει). Με τα λεφτά μόνο μιας μέρας θα μπορούσαν να είχαν χτίσει ένα νέο, υπερσύγχρονο ανθρακικό εργοστάσιο, υψηλής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών ρύπων, ν' αξιοποιήσουν το άφθονο δικό τους κάρβουνο και να είναι σίγουροι πως έχουν ρεύμα, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τη βιομηχανία κι όχι μόνο για το τένις.


Αυτή η παράνοια έρχεται και σε μας, με την πολιτική της ΕΕ για απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, πολιτική που ακριβαίνει το ρεύμα και στέλνει τις θέσεις εργασίας όλο και περισσότερο στην Άπω Ανατολή. Το πιο πάνω διάγραμμα είναι απ' το πρόσφατο δήθεν "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα του Σύριζα, μόνο για το 2017 πληρώσαμε 1,825 δισεκατομμύριο ευρώ για τις Μ.ΑΠΕ.Σ, δηλαδή λεφτά με τα οποία μέσα σ' ένα μόνο χρόνο θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει δυο νέα, υπερσύγχρονα λιγνιτικά εργοστάσια, συνολικής ισχύος 1000MW. Με το δικό μας, 100% εγχώριο λιγνίτη, το δικό μας "μαύρο χρυσό".

Θα είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε ρεύμα τη στιγμή ακριβώς που θα το χρειαζόμαστε κι όχι αν κι όποτε φυσήξει ή έχει ήλιο, θα δίναμε δουλειές στους Έλληνες κι όχι στους Γερμανούς & τους Δανούς, θα βελτιώναμε το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, θα στηρίζαμε την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής κι όχι της Γερμανικής οικονομίας. Αλλά αυτά μόνο με άλλα πολιτικά κόμματα γίνονται, όχι μ' αυτά που μας χρεοκόπησαν και μας έσυραν από μνημόνιο σε μνημόνιο.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

2 σχόλια:

  1. Δεν γίνονται απλά με άλλα κόμματα. Γίνονται με δημοκρατία.
    Το πρώτο βήμα προς τη δημοκρατία τα δημοψηφίσματα πρωτοβουλίας πολιτών κι όχι πολιτικών.
    https://dimoppol.com/home/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα δημοψηφίσματα σίγουρα χρειάζονται, αλλά σε περιβάλλον πλήρως ελεγχόμενης & κατευθυνόμενης "ενημέρωσης" μπορεί ν' αποδειχθούν έως και επικίνδυνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή