Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Γερμανία: με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ρυπαντής της Ευρώπης!

Οι αέριοι ρύποι μεταφέρονται με τον άνεμο σε μεγάλες αποστάσεις και δεν γνωρίζουν από σύνορα χωρών, όπως πολύ τραγικά ανέδειξε η καταστροφή του Τσερνομπίλ. Για την αντιμετώπιση των αέριων ρύπων που προκαλούν οξίνιση, ευτροφισμό και παραγωγή όζοντος στο επίπεδο του εδάφους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/81/EC (National Emission Ceilings Directive - NECD), οι χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν από το 2010 προκαθορισμένα όρια στις ποσότητες που μπορούν να εκπέμπουν για τέσσερεις κατηγορίες ρύπων: τα οξείδια του αζώτου (ΝΟx), τις πτητικές οργανικές ενώσεις πλην μεθανίου (Non-Methane Volatile Organic Compounds -NMVOCs), το διοξείδιο του θείου (SO2) και την αμμωνία (NH3). Οι χώρες-μέλη είναι ελεύθερες να επιλέξουν τα μέτρα με τα οποία θα περιορίσουν τους ρύπους, αρκεί να τηρούν τα όρια που έχουν τεθεί για κάθε χώρα.

Με τη συνήθη βραδύτητα που τον διακρίνει, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος παρουσίασε πριν λίγες ημέρες, στις 10/6/2016, τα τελικά στοιχεία της περιόδου 2010-2013 και τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2014, ενώ για τα στοιχεία του 2015 προφανώς πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα.

Τα καταρχήν καλά νέα είναι πως η ΕΕ των 28 χωρών-μελών ως σύνολο κατάφερε να μην υπερβεί την οροφή των ρύπων, που είχε θέσει η Οδηγία NECD, για καμιά απ' τις τέσσερεις κατηγορίες ρύπων. Όπως θα δούμε ωστόσο αυτό οφείλεται στις προσπάθειες κάποιων χρεοκοπημένων χωρών, ενώ κάποιες πλούσιες υστέρησαν. Σύμφωνα λοιπόν με τα προκαταρκτικά στοιχεία του 2014 και όπως φαίνεται στον πιο πάνω πίνακα, δέκα ...
χώρες ανέφεραν υπέρβαση των ορίων της Οδηγίας NECD για τουλάχιστον μια απ' τις τέσσερεις κατηγορίες ρύπων. 

Τα όρια για την αμμωνία (NH3) παραβίασαν οι Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Γερμανία & Ισπανία και η κατάσταση φαίνεται στο διάγραμμα της αρχής, η Γερμανία ξεχωρίζει με τη μεγαλύτερη υπέρβαση, ακολουθούμενη απ' τη Φινλανδία και την Ισπανία. Προσοχή, το διάγραμμα δείχνει ποσοστά υπέρβασης, οι ποσότητες ρύπων δεν είναι ίδιες και είναι πολύ μεγαλύτερες για τη Γερμανία. Η αμμωνία είναι ρύπος που σχετίζεται με τη χρήση λιπασμάτων στη γεωργία και τη διαχείριση των κτηνοτροφικών/ζωικών αποβλήτων και συνδέεται με το σχηματισμό αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα.

Τα όρια για τα οξείδια του αζώτου (ΝΟx) παραβίασαν οι Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο. Εδώ προηγείται το Λουξεμβούργο σε ποσοστό υπέρβασης, ακολουθούμενο απ' την Αυστρία και τη Γερμανία, αλλά προφανώς κι εδώ τις μεγάλες ποσότητες εκπέμπει η Γερμανία. Τα οξείδια του αζώτου προέρχονται κυρίως απ' τις μεταφορές. Λέτε να φταίνε οι πετρελαιοκινητήρες της Volkswagen; Πάντως το ΝΟ2 είναι εξαιρετικά επιβλαβές για τον άνθρωπο, καθώς σε υψηλές συγκεντρώσεις προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα και καρδιοαγγειακά νοσήματα. 

Τα όρια για τις πτητικές οργανικές ενώσεις πλην μεθανίου (NMVOCs) παραβίασαν οι Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο. Εδώ πολύ μακράν πρώτη σε ποσοστό υπέρβασης ήταν η Ιρλανδία, ακολουθούμενη απ' τη Δανία.


Η καλύτερη κατάσταση ήταν με το διοξείδιο του θείου (SO2), καθώς καμιά χώρα δεν παραβίασε την οροφή που έχει στις εκπομπές της. Αλλά κι εδώ είναι πολύ ευδιάκριτη στο διάγραμμα η μεγάλη διαφορά της Γερμανίας απ' τις υπόλοιπες χώρες, καθώς η μείωση κατά 25,4% είναι πολύ μικρότερη της μείωσης που πέτυχαν όλες οι υπόλοιπες χώρες, ενδεικτικά η αμέσως επόμενη Ολλανδία πέτυχε μείωση 41,9%. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Συνοψίζοντας, τέσσερεις χώρες (Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία & Λουξεμβούργο) ανέφεραν υπέρβαση των ορίων της Οδηγίας NECD για δυο απ' τις τέσσερεις κατηγορίες ρύπων, αλλά μόνο μια χώρα "κατάφερε" να παρουσιάσει υπέρβαση των ορίων σε τρεις απ' τις τέσσερεις κατηγορίες ρύπων κι αυτή ήταν η Γερμανία: δικαιωματικά αποκτά πλέον -και με τη βούλα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος- τον τίτλο του ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥ ρυπαντή της Ευρώπης και της χώρας που συστηματικά αμελεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απ' τη Ντιρεκτίβα NECD.

Η χρεοκοπημένη Ελλάδα των μνημονίων παρουσίασε πολύ καλές επιδόσεις, καθώς και στις τέσσερεις κατηγορίες ρύπων ήταν κάτω απ' την οροφή εκπομπής: 16,7% μείωση για τις εκπομπές αμμωνίας (ΝΗ3), το μικρότερο ποσοστό απ' τις τέσσερεις κατηγορίες ρύπων καθώς φαίνεται πως οι αγρότες εξακολουθούν να ρίχνουν κάμποσο λίπασμα, 26,4% μείωση για τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (ΝΟx), 54,1% μείωση για τις εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων πλην μεθανίου (NMVOCs) και 73,2% μείωση στο διοξείδιο του θείου (SO2), σχεδόν τριπλάσια ποσοστιαία μείωση σε σχέση με τη Γερμανία. Το έχουμε πει άλλωστε από πέρυσι, τους ρύπους τους μειώνει η ύφεση ή ο ήπιος χειμώνας.

Κατά τα λοιπά έρχονται κάτι περιφερόμενοι θίασοι να συστήσουν στην Ελλάδα "Go Solar", ή μάλλον "Gehen Solar", μη τυχόν και δεν υπάρχει ζήτηση Φ/Β στην αγορά, για να σώσουμε τις Γερμανικές "πράσινες" θέσεις εργασίας. Και δυστυχώς υπήρξε και κάποιος Περιφερειάρχης που είδε με κατανόηση "τα παιδιά". Τι να πει κανείς ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου