Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Οι πράσινοι φασίστες έχουν ξεσαλώσει: ποια νέα απαγόρευση σκαρφίστηκαν πάλι;


Η Συμφωνία για το Κλίμα τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι έχει κάνει την πράσινη προπαγάνδα ν' αναθαρρήσει και να σκαρφίζεται τις πιο απίθανες μεθοδεύσεις, επικαλούμενη την ανάγκη καταπολέμησης της δήθεν παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Ένας ιδιότυπος πράσινος φασισμός αναδύεται στη Γερμανία κι όχι μόνο, όπου ο καθένας πια αισθάνεται ελεύθερος "να πετάει το κοντό του και το μακρύ του", χωρίς την παραμικρή συναίσθηση των συνεπειών που μπορούν να έχουν τα λεγόμενα στην οικονομία και στην κοινωνία. Μόνο και μόνο γι' αυτό τους αξίζει ένας συνδυασμός Brexit στο τέλος του μήνα και Τραμπ τον ερχόμενο Νοέμβριο, μήπως κι επανέλθει κάποια στιγμή στην κάποτε κοιτίδα του διαφωτισμού η αριστοτελική λογική κι ο Καντιανός ορθός λόγος.

Είδαμε προχθές πως το βράδυ της 31ης Μαΐου η Μέρκελ κι ο Γκάμπριελ ξενύχτησαν για να καταφέρουν να πείσουν τους Πρωθυπουργούς των επιμέρους κρατιδίων να μπει επιτέλους ένα φρένο στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς το κόστος έχει εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα. Η σύμφωνη γνώμη των Πρωθυπουργών των κρατιδίων σημαίνει πως άνοιξε ο δρόμος για την έγκριση απ' το Ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο της αναμόρφωσης του Ν. EEG, κάτι που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιουνίου. Απ' την αμέσως επόμενη ημέρα, την 1η Ιουνίου, ξεκίνησε στα ΜΜΕ τόσο μια συντονισμένη εκστρατεία κατά της αναμόρφωσης του Ν. EEG όσο και μια απάντηση-στήριξη στην κυβέρνηση, ανάλογα προφανώς και με τον προσανατολισμό κάθε εντύπου:

  • Η Βαυαρική Süddeutsche Zeitung έγραψε πως "η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον τις ΑΠΕ σαν ...
    ένα συγγενή που ενοχλεί τους πάντες με τις απαιτήσεις του, ενώ στην πραγματικότητα η συζήτηση είναι αν θα επιβιώσει ο παλιός ενεργειακός κόσμος". Η μόνη πραγματικότητα βέβαια είναι πως οι Βαυαροί, που έκλεισαν μέσα στο 2015 ένα πυρηνικό εργοστάσιο, ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν φθηνή ενέργεια απ' τα επιδοτούμενα αιολικά του Βορρά κι επιπλέον αφενός η ενέργεια να μεταφερθεί με πανάκριβα υπόγεια καλώδια, αφ' ετέρου οι ίδιοι να προστατεύσουν το τοπίο τους χαρακτηρίζοντας τις ανεμογεννήτριες περίπου ανεπιθύμητες.

  • Η Handelsblatt απ' την πλευρά της θεωρεί υπερβολική τη γκρίνια κι επισημαίνει πως το μόνο πραγματικό σκάνδαλο είναι ότι η αλλαγή κατεύθυνσης της Energiewende δεν έγινε νωρίτερα, πριν από χρόνια! Στην ίδια εφημερίδα ωστόσο ο επικεφαλής της Mainova, της εταιρείας ενεργειακού εφοδιασμού της Φρανκφούρτης και της Έσσης, είπε πως δεν είναι σωστό να δουλεύουν συνεχώς τα λιγνιτικά εργοστάσια και να κάθονται τα εργοστάσια φυσικού αερίου, πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο απόσυρσης των λιγνιτικών, ανάλογο με το σχέδιο απόσυρσης των πυρηνικών. Θα πρέπει ν' απαγορευθούν νέα ανθρακικά εργοστάσια και τα υπάρχοντα θα πρέπει να πάρουν άδειες περιορισμένης διάρκειας. Όλα τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών θα πρέπει ν' αποσυρθούν απ' την αγορά. Φυσικά η Έσση δεν έχει λιγνίτη, αλλά είναι πολύ κοντά στη μεγαλύτερη λιγνιτοπαραγωγό της Ευρώπης Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οπότε ο επικεφαλής της Mainova ας κάνει μια βόλτα μέχρι εκεί, να δει πώς θα τον υποδεχθούν αυτόν και τις απόψεις του.

  • Το Westdeutscher Rundfunk Köln, παρακλάδι του δημόσιου οργανισμού MME ARD, σχολίασε πως η αναμόρφωση είναι σε λάθος κατεύθυνση, βάζει δεσμά στις ΑΠΕ, η Γερμανία αποχαιρετά την πρωτοπορία στην ενεργειακή μετάβαση και στην προστασία του κλίματος εξαιτίας μιας άτολμης κυβέρνησης.

  • Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, που θεωρείται πως απηχεί τις απόψεις των επιχειρήσεων, έγραψε πως η Energiewende έχει βγει εκτός ελέγχου κι έχει εξελιχθεί σε πηγάδι δίχως πάτο. Η μετάβαση στο σύστημα των δημοπρασιών το 2019 είναι σωστή, αλλά γίνεται πολύ καθυστερημένα και μέχρι τότε θα έχει κοστίσει στους καταναλωτές αρκετά ακόμα δισεκατομμύρια ευρώ.

  • Η Zeit Online έγραψε πως αν η κυβέρνηση θέλει να πετύχει τους κλιματικούς στόχους θα πρέπει να προσαρμόσει τα συμβατικά εργοστάσια ώστε να συμπληρώνουν καλύτερα τις μεταπτώσεις των ΑΠΕ. Με το φρένο στην ενεργειακή μετάβαση η κυβέρνηση ίσως ανακτήσει τον έλεγχο στην ενεργειακή πολιτική, αλλά εγκαταλείπει τις κλιματικές φιλοδοξίες.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

  • Η tageszeitung σχολίασε πως το προωθούμενο σύστημα δημοπρασιών και η έκθεση των ΑΠΕ στην αγορά απλά συγκαλύπτει τις κυβερνητικές προθέσεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ. Αυτό που πραγματικά θα έδινε ώθηση στην ενεργειακή μετάβαση είναι το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων, προκειμένου να αφήσουν χώρο στα καλώδια για τις ΑΠΕ!


Αλλά "το κερασάκι στην τούρτα" ήλθε απ' τη Frankfurter Rundschau, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρόεδρος του Energy Watch Group και πρώην βουλευτής των Πρασίνων έγραψε πως πρέπει απ' το 2025 ν' απαγορευθούν στην ΕΕ τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης! Έτσι ακριβώς! Οι οικοφασίστες θέλουν να μετατρέψουν την Ευρώπη της επιλογής σε Ευρώπη του καταναγκασμού, μόνο και μόνο για να μας φορτώσουν υποχρεωτικά τα πανάκριβα ηλεκτρικά αυτοκίνητά τους, που τα ετοιμάζουν ως ακινητοποιημένες μπαταρίες αποθήκευσης του άχρηστου αιολικού ρεύματος. Μήπως να στέλνουμε και στα γκούλαγκ όσους αγοράζουν βενζινοκίνητα αυτοκίνητα μετά το 2025;

Αν η ΕΕ θέλει ν' αντικαταστήσει τον κομμουνισμό με τον οικοφασισμό, τότε έχει πάρει πολύ στραβό δρόμο. Και τέτοιοι δρόμοι δεν διορθώνονται, είναι σαν ένα οικοδόμημα που θέλει άμεση κατεδάφιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου