Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Το μέλλον της Ευρώπης θα έρχεται όλο και περισσότερο απ' την Ασία και κυρίως την Αφρική.

Στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ ένας απ' τους καλύτερους παίκτες, όχι μόνο της Εθνικής Ελλάδας αλλά και της διοργάνωσης, ήταν ο Γιάννης Αντετοκούμπο. Γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα από Νιγηριανούς γονείς, που μετανάστευσαν στην Ελλάδα το 1992, πήγε σχολείο στην Ελλάδα, έμαθε μπάσκετ στη Ελλάδα, απέκτησε Ελληνική εθνική συνείδηση. Παρόλο που δεν μπορούσε να πάρει αυτόματα Ελληνική ιθαγένεια, δεν είχε ωστόσο ούτε Νιγηριανή. Όταν η Νιγηριανή κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε να του δώσει δικό της διαβατήριο, τότε μόνο φρόντισε η Ελληνική κυβέρνηση να θυμηθεί μια διάταξη περί απόδοσης Ελληνικής ιθαγένειας σε άτομα χωρίς καμιά ιθαγένεια ("ανιθαγένεια") και να την ενεργοποιήσει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο Γιάννης Αντετοκούμπο δεν είναι το μοναδικό παιδί που γεννήθηκε στην Ελλάδα από γονείς μετανάστες. Υπάρχουν χιλιάδες άλλα, που περιμένουν να πάρουν την Ελληνική ιθαγένεια, αλλά δεν έχουν την τύχη να έχουν ξεχωρίσει στον αθλητισμό, ώστε να κινηθούν τα νήματα της κρατικής γραφειοκρατίας. Και την αιτία για τους πολυάριθμους Αφρικανούς μετανάστες τη βλέπουμε στο ...
διάγραμμα της αρχής, που το είδα σε μια πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και δείχνει την εξέλιξη του παγκόσμιου πληθυσμού απ' το 1950, με προβολή μέχρι το 2100: η Αφρική είναι με το πορτοκαλί χρώμα και είναι η μόνη περιοχή του πλανήτη που αυξάνει σταθερά το ποσοστό της στον παγκόσμιο πληθυσμό μέχρι το 2100. Η Ασία αναμένεται να κορυφώσει το ποσοστό της (το ποσοστό, όχι τον πληθυσμό), πολύ νωρίτερα.

Αν το διάγραμμα της αρχής δεν σας εντυπωσίασε αρκετά, δείτε το διπλανό διάγραμμα, με τις δημογραφικές πυραμίδες Ευρώπης (μπλε), Αφρικής (πράσινο) και Ασίας (ροζ). Αριστερά είναι οι πυραμίδες για το 2000, δεξιά για το 2050. Όσον αφορά την Ευρώπη, η κατάσταση είναι τραγική: το σχήμα μόνο πυραμίδα δεν θυμίζει, μάλλον σε ρουκέτα μοιάζει ή σε ουρανοξύστη του Ντουμπάι. Και το 2050 η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη.

Δεν ξέρω πως ακριβώς είναι η Ελληνική πυραμίδα, ασφαλώς η ΕΛΣΤΑΤ την έχει, αλλά αυτή η μορφή λέει πως οι Ευρωπαίοι, όσο πλησιάζουμε προς το 2050, δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη, παρά μόνο αν υπάρξει κεφαλαιοποιητικό κι όχι αναδιανεμητικό σύστημα, όπως υπήρχε μέχρι τώρα. (Τώρα το ποιος θα εμπιστευθεί στην Ελλάδα την αποταμίευση των ειφορών του στο πολιτικό σύστημα, που ήδη βαρύνεται με τα δομημένα ομόλογα και το έγκλημα του PSI, αφήστε το καλύτερα). Οι πυραμίδες Αφρικής και Ασίας είναι πολύ πιο ομαλές, της Ασίας είναι ήδη ένα σχεδόν ισόπλευρο τρίγωνο και διογκώνεται το 2050, της Αφρικής "σφύζει από υγεία".

Στο τρίτο διάγραμμα βλέπετε μια άλλη διάσταση της δημογραφικής πυραμίδας: η Ευρώπη έχει πληθυσμό που γίνεται όλο και πιο ηλικιωμένος κι από κοντά είναι η Βόρεια Αμερική, μπορείτε να το πείτε και ως "χώρες του ΟΟΣΑ" ή "ανεπτυγμένες χώρες". Αντίθετα, η Αφρική έχει με διαφορά τον πιο νέο πληθυσμό στον πλανήτη. 

Οι ανεπτυγμένες χώρες δημιούργησαν τις προηγούμενες δεκαετίες αυτό που λέγαμε "κοινωνικό κράτος", αλλά δεν έδωσαν σημασία στις γεννήσεις και τώρα έρχεται η ώρα της κατάρρευσης, τα δημογραφικά στοιχεία δεν μπορούν να υποστηρίξουν την οικονομία και την κοινωνία. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Οι Δυτικοευρωπαϊκές χώρες που είχαν αποικίες ενσωματώνουν συνεχώς πληθυσμό απ' τις αποικίες και αντιμετωπίζουν, όσο μπορούν, το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Στο μετρό του Παρισιού ή στον υπόγειο του Λονδίνου μπορεί κανείς να δει όλες τις φυλές της γης και δεν πρόκειται για τουρίστες, πρόκειται για τους πολίτες των Ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Κάπως έτσι οι Βρυξέλλες έχουν πλημμυρίσει από μουσουλμανική μπούργκα ή η Εθνική ποδοσφαίρου της Γερμανίας έχει από χρόνια παίκτες αφρικανικής ή τουρκικής καταγωγής. Το όνομα Ομάρ δεν είναι ακριβώς κατάλοιπο των Βίκινγκς, αλλά υπάρχει στην Εθνική ποδοσφαίρου της Νορβηγίας. Και κάπως έτσι είδαμε τον Αντετοκούμπο να πανηγυρίζει με την Ελληνική κι όχι τη Νιγηριανή σημαία, όταν επιλέχτηκε στο ΝΒΑ.

Οι πυραμίδες Ασίας και Αφρικής δείχνουν πως το μεταναστευτικό ρεύμα απ' αυτές τις περιοχές προς την Ευρώπη δεν πρόκειται να ανακοπεί. Όσο κι αν συνεργαστεί η Τουρκία, όσο κι αν πάψουν να υπάρχουν οι εστίες πολέμου που μετατρέπουν τους πολίτες σε πρόσφυγες, όσο κι αν πετάξουν τη Συνθήκη Σένγκεν στα σκουπίδια και γεμίσουν τα ενδοευρωπαϊκά σύνορα με φράκτες, τα ανθρώπινα ποτάμια που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο ή τη Λαμπεντούζα και στη συνέχεια γεμίζουν τους δρόμους της ξενιτειάς ήρθαν για να μείνουν για πολλά χρόνια, ίσως αιώνες. Η πρόκληση για την Ευρώπη θα είναι να ενσωματώσει στις κοινωνίες της τους μετανάστες, κάτι που αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο για τις χώρες των οποίων οι πολιτικοί είναι προσηλωμένοι στην εξυπηρέτηση των πολυεθνικών και της πλουτοκρατίας. Σε τέτοιες ακριβώς χώρες είναι που βλέπουμε ν' ανθούν ακροδεξιά κόμματα, που καλλιεργούν το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Οι πυραμίδες Ασίας και Αφρικής δείχνουν ακόμα πως η εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού οδηγεί σε μια νέα εποχή μεγάλων μετακινήσεων των λαών, όπως αυτή που είχε σημειωθεί τον 3ο-5ο αιώνα μΧ (Γότθοι, Βουργούνδιοι, Βάνδαλοι, Ούννοι, κλπ) ή τη μεγάλη μετανάστευση των Ευρωπαίων προς τη Βόρεια Αμερική στα τέλη του 19ου-αρχές 20ού αιώνα. Κι όσο για τη χώρα μας θα πρέπει να επιλέξει αν θα μείνει στο "Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι" ή στο "Έλληνας είναι όποιος μετέρχεται της Ελληνικής παιδείας" του Ισοκράτη και του Κοραή. Ο Μέγας Αλέξανδρος έδειξε το δρόμο πριν 2350 χρόνια: μετέφερε τον Ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της τότε γνωστής οικουμένης, αποδέχτηκε τη διαφορετικότητα των λαών, φρόντισε ωστόσο να τους ενσωματώσει στο Ελληνικό ιδεώδες, με την ίδρυση πολλών πόλεων. Έθεσε τα θεμέλια για τη μετέπειτα διάδοση του Χριστιανισμού με όχημα την Ελληνική γλώσσα. Κι έδειξε πόσο δίκαια ονομάστηκε Μέγας ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου