Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Το πολυδιαφημισμένο Ελ Ιέρο, στα Κανάρια νησιά: ένα "100% ΑΠΕ" σύστημα, βασισμένο στο ...πετρέλαιο!

Πριν μερικές μέρες αναφέρθηκα στην αποκαθήλωση του μύθου για σύστημα ηλεκτροδότησης βασισμένο σε 100% ΑΠΕ, όπως την παρουσίασε Αυστραλός υποστηρικτής των πυρηνικών σε διεθνές συνέδριο στο Λονδίνο. Σήμερα θα δούμε μια ακόμα αποκαθήλωση, τα "επιτεύγματα" του πολυδιαφημισμένου υβριδικού  συστήματος ηλεκτροδότησης στο Ελ Ιέρο των Καναρίων Νήσων, στο οποίο είχα αναφερθεί το Μάιο 2014, με το χαρακτηριστικό τίτλο "Ισπανία - Ελλάδα 1-0: το υβριδικό έργο στο Ελ Ιέρο τελείωσε, τι απέγινε το "πρωτοπόρο" υβριδικό της Ικαρίας;

Παρεμπιπτόντως, η κατάσταση τώρα στην Ικαρία είναι ακόμα χειρότερη, καθώς το Ισπανικό υβριδικό είναι σε λειτουργία πάνω από ένα χρόνο, ενώ το Ελληνικό επισήμως αγνοείται. Μπορεί τον Οκτώβριο 2013 το ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ ν' αποφάσισε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προκειμένου με μέρος των κεφαλαίων να κατασκευαστεί ο ταμιευτήρας στην Ικαρία, αλλά το Μάρτιο 2015 ο Έπαρχος Ικαρίας "ανησυχούσε βαθύτατα για το σταμάτημα του έργου", ένα έργο που κυριολεκτικά "σέρνεται" εδώ κι επτά χρόνια, απ' τον Οκτώβριο 2008, που είχε γίνει η τελετή θεμελίωσης και θα ολοκληρωνόταν το 2010. Ας μην ανησυχεί ωστόσο ο Έπαρχος, καθώς δυο μήνες αργότερα, στα τέλη του περασμένου Μαΐου, ο ...
βουλευτής Σάμου & Ικαρίας ενημέρωνε πως "σημαντική είναι η πρόθεση των αρμοδίων στελεχών της ΔΕΗ και του Υπουργείου Ανάπτυξης, για άμεση ολοκλήρωση του υβριδικού ηλεκτροπαραγωγού έργου." Ε, αφού το λέει ο βουλευτής, δεν γίνεται, κάποια στιγμή θα τελειώσει το έργο, ποιος ο λόγος της βιασύνης; Η Ικαρία είναι άλλωστε γνωστή για την ιδιαίτερη αντίληψη που έχουν οι κάτοικοι για την πάροδο του χρόνου.

Τα πάμε μάλιστα τόσο καλά με το υβριδικό της Ικαρίας, που τη δόξα ζήλεψε και η Τήλος, που κι αυτή θέλει να γίνει "ενεργειακά αυτόνομη" με το πρόγραμμα TILOS, που συνδυάζει αιολικά+Φ/Β+ μπαταρίες+μικροδίκτυα για την κάλυψη των αναγκών των περίπου 500 κατοίκων του νησιού. 11 εκατ. ευρώ κοινοτική χρηματοδότηση έχει το έργο, 300 χιλ. ευρώ θα πάρει απ' την ΕΕ το WWF για να "εκπαιδεύσει" τους νησιώτες, θα περιμένουμε να δούμε τ' αποτελέσματα κι ας ελπίσουμε να έχει καλύτερη τύχη απ' το "πρωτοπόρο" έργο της Ικαρίας. Το καλοκαίρι πάντως η Τήλος είναι εξαιρετική επιλογή για διακοπές, πολύ περισσότερο αν συνδυάζονται με επιδοτούμενα έργα.

Ας αφήσουμε το πολύπαθο έργο της Ικαρίας και το φιλόδοξο της Τήλου για να δούμε τι κατάφερε το πολυδιαφημισμένο Gorona del Vientο στο Ελ Ιέρο. Στον ιστότοπό του βλέπουμε με πολλή υπερηφάνεια να λέει πως "στις 9 Αυγούστου 2015, απ' τις 12:00 μέχρι τις 14:30 η ζήτηση ηλεκτρισμού καλύφθηκε 100% από ΑΠΕ". Οπότε εδώ το ερώτημα είναι τι γινόταν στις υπόλοιπες ώρες του 24ώρου και γιατί τόση υπερηφάνεια, όταν το σύστημα κατασκευάστηκε για να δίνει 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο ηλεκτρισμό από 100% ΑΠΕ.

Ευτυχώς στην Ισπανία η λέξη "διαφάνεια" έχει εντελώς διαφορετική έννοια απ' ό,τι σε άλλες χώρες και η Red Eléctrica de España (REE), ο διαχειριστής δικτύου ηλεκτρισμού της Ισπανίας, δίνει τα αναλυτικά ανά 10 λεπτά στοιχεία τόσο για τη ζήτηση όσο και για τον τρόπο που αυτή καλύφθηκε στο Ελ Ιέρο στις 9 Αυγούστου 2015.

Η προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων του τρόπου με τον οποίο καλύφθηκε η ζήτηση, (κόκκινη γραμμή στο διπλανό διάγραμμα), απ' τις 20:00 της 8/8 μέχρι και τις 02:00 της 10/8, αποκαλύπτει πως στις 9 Αυγούστου επικρατούσαν στο Ελ Ιέρο ισχυροί άνεμοι, που έδιναν γύρω στα 7MW μέχρι τις 12:40, (η κίτρινη περιοχή στο αριστερό μέρος του διαγράμματος), για να καλυφθεί μια ζήτηση από 4,1MW ελάχιστο τη νύχτα μέχρι 6,1MW (βραδινή αιχμή). Μέχρι τις 12:20, παρά το ό,τι τα αιολικά επαρκούσαν για την κάλυψη της ζήτησης, ήταν ταυτόχρονα σε λειτουργία πετρελαιομηχανές, που έδιναν 1,4-1,8MW, (η κόκκινη περιοχή στο διάγραμμα), ενώ το υδροηλεκτρικό απορροφούσε ενέργεια (μάλλον για άντληση) 1,5-4,3MW, (στο διάγραμμα η γαλάζια περιοχή με τις αρνητικές τιμές). Στις 12:20 σταμάτησαν τη λειτουργία οι πετρελαιομηχανές και το σύστημα έγινε "100% ΑΠΕ", μόνο με αιολικά. Μόλις ωστόσο έγινε 100% αιολικό, ξαφνικά έπεσε ο άνεμος! (Δείτε στο διάγραμμα πόσο δραματικά μεταβάλλεται η κίτρινη περιοχή). Από 7,1MW στις 12:40 έπεσε στα 2,8MW στις 12:50 και στα 1,4MW στις 13:00. Στις 12:50 μπήκε σε λειτουργία το υδροηλεκτρικό, (η γαλάζια περιοχή περνά σε θετικές τιμές), για να αναπληρώσει την απώλεια του ανέμου και μέχρις εδώ το σύστημα δούλεψε όπως υποτίθεται πως έχει σχεδιαστεί. Και από τις 14:30 μπήκαν ξανά σε λειτουργία οι πετρελαιομηχανές, δίνοντας 1,6-1,7MW.
Το υβριδικό έργο δούλευε από πέρυσι σε δοκιμαστική λειτουργία και από τα τέλη Ιουνίου έχει μπει σε κανονική εμπορική λειτουργία, περιμένει λοιπόν κανείς να κάνει αυτά για τα οποία σχεδιάστηκε. Μέχρι τώρα, απ' τις 27 Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, το "100% ΑΠΕ" στην πραγματικότητα είναι 42% ΑΠΕ και 58% πετρέλαιο, όπως δείχνει το διπλανό διάγραμμα, βασισμένο στα στοιχεία του REE, όπως είδα στο euanmearns.com. Μάλλον λοιπόν το πολυδιαφημισμένο υβριδικό δεν έχει καταφέρει ακόμα να δώσει τα υπεσχημένα. Το διάστημα αυτό είναι οι καλοκαιρινοί μήνες, που κορυφώνεται η τουριστική κίνηση, οπότε ίσως δεν ένοιωθαν ακόμα σιγουριά να σβήσουν τις πετρελαιομηχανές, παρά τον ένα χρόνο δοκιμών που προηγήθηκε;

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Όπως επίσης φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα, το μεγαλύτερο ποσοστό της ζήτησης που κάλυψαν οι ΑΠΕ έφθασε το 71,5% στις 6 Αυγούστου και το μικρότερο το 0,4% στις 24 Σεπτεμβρίου. Είναι εμφανής στο διάγραμμα η έντονη πτώση του ποσοστού στα τέλη Αυγούστου, καθώς μειωνόταν παράλληλα η ταχύτητα των ανέμων στο νησί. Εκεί θα έπρεπε να δουλεύει το υδροηλεκτρικό, αλλά, όπως φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, αντί για το υδροηλεκτρικό στην πράξη δουλεύουν οι πετρελαιομηχανές. Είναι μικρή η χωρητικότητα του ταμιευτήρα και δεν υπάρχει επαρκής αποθήκευση νερού για την κάλυψη των αναγκών όταν δεν φυσά, συμβαίνει ίσως κάτι άλλο, η ουσία είναι πως αντί για "100% ΑΠΕ" το σύστημα μετά από 3 μήνες κανονικής εμπορικής λειτουργίας είναι στο 58% πετρέλαιο. 

Οι ανεμογεννήτριες χρειάζονται μια ελάχιστη ταχύτητα ανέμου, συνήθως 3,5m/s (12,6Km/h ή 3 Μποφόρ). Αποδίδουν το ονομαστικό τους φορτίο όταν η ταχύτητα του ανέμου περάσει τα 14m/s (50,4Km/h ή 7 Μποφόρ) και μέχρι τα 25m/s (90Km/h ή 9 Μποφόρ). Πάνω απ' τα 90Km/h, στα 10 Μποφόρ, ο άνεμος είναι πολύ δυνατός και οι ανεμογεννήτριες διακόπτουν τη λειτουργία για λόγους αυτοπροστασίας.

Το ποσοστό έπεσε πολύ το Σεπτέμβριο, καθώς μειώθηκε σημαντικά η ένταση των ανέμων.  Στο διάγραμμα, για το διάστημα 12-30 Σεπτεμβρίου, φαίνεται με την κόκκινη γραμμή η ζήτηση και με το πράσινο η διακύμανση της αιολικής παραγωγής: υπάρχουν σημαντικά διαστήματα που ο άνεμος δεν φυσά καθόλου και μιλάμε πάντα για ένα νησί στον Ατλαντικό, εκεί όπου το αιολικό δυναμικό υποτίθεται πως είναι απ' τα καλύτερα παγκοσμίως. Τότε λοιπόν πρέπει να δουλέψει το υδροηλεκτρικό, αλλά στην πράξη δεν το κάνει, παρά το ό,τι το εργοστάσιο δουλεύει ήδη 16 μήνες, τους τελευταίους 3 σε κανονική εμπορική λειτουργία.

Μεγάλο success story λοιπόν το υβριδικό, που θεωρητικά θα έκανε το Ελ Ιέρο το πρώτο "πράσινο" νησί. Χωρίς τη στήριξη που παρέχουν οι πετρελαιομηχανές, το Ελ Ιέρο θα ήταν το νησί της γκαζόλαμπας, του κεριού ή της επιστροφής στο "φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ". Κι όσοι στη χώρα μας, για τους δικούς τους "αδιευκρίνιστους" λόγους, πολεμούν τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και λένε να επενδύσουμε πολλαπλάσια λεφτά σε αναξιόπιστα αιολικά, με αποθήκευση σε υδροηλεκτρικούς ταμιευτήρες που θα κατασκευαστούν με πλήρη αδιαφάνεια προϋπολογισμού εκτοξεύοντας το συνολικό κόστος, προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στη χώρα, όπως ξεκάθαρα αποδεικνύει το πολυδιαφημισμένο Ελ Ιέρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου