Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Οι 90 σελίδες έγιναν 20+3, αλλά ο δρόμος για το Παρίσι όλο και στενεύει ...

Σε λιγότερο από 2 μήνες θα γίνει στο Παρίσι η 21η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (29/11-11/12, COP 21) και οι "κλιματολάγνοι" προσπαθούν ν' αποφύγουν το φιάσκο της Συνόδου της Κοπεγχάγης το 2009, όπου όλοι συμφώνησαν απλώς ότι διαφωνούν. Η Γερμανία, πρωτεργάτης στην κλιματική παράνοια, προκειμένου να στηρίξει τη βιομηχανία της των αιολικών & Φ/Β, είχε φιλοξενήσει 1-11 Ιουνίου στη Βόννη μια προ-σύνοδο της επιτροπής του ΟΗΕ (Ad Hoc Working Group on the Durban Platform for Enhanced Action), που προετοιμάζει κείμενο της πιθανής συμφωνίας, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν οι 90 σελίδες του αρχικού κειμένου που είχε παρουσιαστεί το Φεβρουάριο να συμπυκνωθούν μόλις σε ...85.

Την τελευταία στιγμή και για ν' αποφευχθεί μια πρώιμη αποτυχία οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν ν' αφήσουν τους συμπροέδρους των διαπραγματεύσεων να δουλέψουν το κείμενο για να το συντομεύσουν. Οι εργασίες της επιτροπής επαναλήφθηκαν, πάλι στη Βόννη, στο διάστημα 31/8-4/9 και το συντομευμένο κείμενο παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες, έχει συμπυκνωθεί σε 20 σελίδες (συν 3 σελίδες συμπλήρωμα) κι έχει τεθεί ξανά για συζήτηση και διαπραγμάτευση. Πού θα γίνει η επόμενη συνάντηση της επιτροπής; Μα, φυσικά, πάλι στη Βόννη, στο διάστημα 19-23 Οκτωβρίου, αυτά τα πράγματα οι Γερμανοί δεν τ' αφήνουν στην τύχη τους. Μετά το "Schmutziger Irrtum" (βρώμικο σφάλμα) και το "utterly disastrous” (σκέτη καταστροφή, εντελώς καταστροφική), που είναι ο νέος χαρακτηρισμός για την Energiewende, τη μετάβαση της Γερμανίας σε ηλεκτροπαραγωγή με αιολικά & Φ/Β, το διακύβευμα για τη Γερμανία είναι να διασφαλίσει με κάθε θυσία πώς θα συνεχιστεί η διείσδυση αιολικών & Φ/Β σε άλλες χώρες, πώς θα συνεχιστεί η διατήρηση των "πράσινων θέσεων" εργασίας, πώς θα συνεχιστεί η αφαίμαξη όχι μόνο των "εταίρων", αλλά και κάθε λαού που δεν έχει την τύχη να έχει πολιτικούς με αντιστάσεις στην παγκόσμια προπαγάνδα περί ΑΠΕ.

Το νέο κείμενο περιέχει μια πρόβλεψη πως οι κυβερνήσεις θα δεσμευθούν να κρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας σε έως 2οC ή δυνητικά 1,5οC σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, αλλά το τι ακριβώς σημαίνει αυτό στην πράξη έχει μείνει ανοιχτό στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, καθώς ...
στο Άρθρο 3, παρ. 1 διαβάζουμε: "Parties aim to reach by [X date] [a peaking of global greenhouse gas emissions][zero net greenhouse gas emissions][a[n] X per cent reduction in global greenhouse gas emissions][global low-carbon transformation][global low-emission transformation][carbon neutrality][climate neutrality]." Ό,τι είναι μέσα σε αγκύλες αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης και θα έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να δούμε την τελική διατύπωση που θα προκύψει απ' τις συνομιλίες του Παρισιού. Αλλά το περισσότερο ενδιαφέρον ίσως είναι στην εκτός διαπραγμάτευσης (εκτός αγκυλών) χρήση του όρου "aim" (στοχεύω) κι όχι του όρου "pledge" ή "commit" (δεσμεύομαι). Πολλοί στο τέλος θα κρυφτούν πίσω απ' τις ακριβείς διατυπώσεις είτε για να θριαμβολογίσουν είτε για να αιτιολογήσουν τη θέση τους.

Όπως και τις προηγούμενες φορές, έτσι και στο Παρίσι αυτό που θα συμβεί θα είναι ένα ατελείωτο "ανατολίτικο παζάρι", όπου οι αναπτυσσόμενες χώρες θα ζητούν απ' τις αναπτυγμένες να πληρώσουν το κόστος που συνεπάγονται οι περιορισμοί που θ' αποδεχθούν στην κατανάλωση ενέργειας και η ενσωμάτωση των αιολικών & Φ/Β στο ηλεκτροπαραγωγικό τους μείγμα, ουσιαστικά γι' αυτό πρόκειται. Την "ενσωμάτωση αιολικών & Φ/Β" μπορείτε φυσικά πάντα να τη διαβάζετε και ως μερίδιο αγοράς που θα έχει η κάθε αναπτυγμένη χώρα στην αγορά των ΑΠΕ και ως χρήματα που θα εισπράξει απ' τις αναπτυσσόμενες για την "εξαγωγή τεχνολογίας ΑΠΕ".

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και τα παζάρια, η οικοδέσποινα της COP 21 Γαλλία έχει προσκαλέσει τους επικεφαλής των χωρών για την έναρξη της Συνόδου στις 29/11, αλλά όχι και για όλες τις ημέρες που θα κρατήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αυτό υποτίθεται πως γίνεται για ν' αποφευχθεί η αποτυχία του 2009 στην Κοπεγχάγη, όταν είχαν μαζευτεί όλοι οι "μεγάλοι", όπως βλέπουμε στη φωτογραφία. Ωστόσο, επειδή τα μεγάλα "παζάρια" δεν μπορούν να γίνουν τελευταία στιγμή και μόνο απ' τις αντιπροσωπείες εμπειρογνωμόνων, χωρίς την άνωθεν πολιτική έγκριση, αν δεν συμφωνηθεί το τελικό κείμενο ΠΡΙΝ το Παρίσι, δύσκολα θα υπάρξει αποτέλεσμα στις 11/12.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

"Κάποιο" κείμενο ασφαλώς και θα προκύψει απ' το Παρίσι, καθώς η φημισμένη Γαλλική διπλωματία θέλει να πιστωθεί μια οποιαδήποτε επιτυχία. Ωστόσο σημασία έχει το τι πραγματικά θα αποφασιστεί στο Παρίσι και οι δυο μεγάλοι βιομηχανικοί "ρυπαντές", οι ΗΠΑ και η Κίνα, δεν είναι και ιδιαίτερα πρόθυμες για δεσμευτικές συμφωνίες, κάθε χώρα για τους δικούς της λόγους: οι ΗΠΑ επειδή μια συμφωνία δύσκολα θα επικυρωθεί απ' τα ελεγχόμενα απ' τους Ρεπουμπλικάνους νομοθετικά σώματα, η Κίνα επειδή δεν είναι ακόμα έτοιμη να δεσμευθεί.

Ασχέτως του σε τι θα δεσμευθεί η Κίνα, το διπλανό διάγραμμα απ' το PwC Low Carbon Economy Index 2015, που δημοσιεύει η Telegraph, δείχνει πως η Κίνα μετασχηματίζεται γρήγορα και μείωσε το 2014 την ενεργειακή της ένταση σε περιεχόμενο άνθρακα και σε σχέση με το ΑΕΠ της πολύ περισσότερο απ' ό,τι οι ΗΠΑ. Κι όπως βλέπετε στο διάγραμμα, αυτό συμβαίνει με την οικονομία της να συνεχίζει ν' αναπτύσσεται ραγδαία, όχι με την αναιμική ανάπτυξη της Γερμανίας ή την ανύπαρκτη της Γαλλίας. Και ίσως τελικά, αυτό να είναι το μόνο που έχει πρακτική σημασία, ανεξάρτητα του τι θ' αποφασιστεί στο Παρίσι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου