Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού: το νέο "Άγιο Δισκοπότηρο" ...



Στο Λονδίνο γίνεται αυτές τις μέρες, 2-3/6, το ετήσιο συνέδριο της Eurelectric. Εκεί λοιπόν είναι συγκεντρωμένα πολλά στελέχη των ηλεκτρικών εταιρειών της Ευρώπης, ακούγονται ενδιαφέροντα πράγματα, λέγονται πικρές αλήθειες, εκφράζεται η γκρίνια και διατυπώνονται όλοι οι ευσεβείς πόθοι των μεγάλων εταιρειών.

"Building trust in the new energy world" είναι ο λογότυπος του συνεδρίου, "χτίζοντας εμπιστοσύνη στο νέο κόσμο της ενέργειας". Χτίζοντας εμπιστοσύνη λοιπόν, σε μια Ευρώπη που, όπως έδειξαν οι πρόσφατες Ευρωεκλογές, είναι βαθιά διαιρεμένη, τα εθνικά συμφέροντα κυριαρχούν, κυρίως επειδή η Γερμανία ενδιαφέρεται μόνο για το εθνικό της συμφέρον: έχει μαζέψει όλο το ...

χρήμα σε μορφή εμπορικών πλεονασμάτων, χάρη και στο πολύ σκληρό ευρώ, κι έχει οδηγήσει τον Ευρωπαϊκό Νότο στην απόγνωση και τη χρεοκοπία, τους εργαζόμενους στην πλήρη ανέχεια και τη μετανάστευση και μια ολόκληρη γενιά νέων κινδυνεύει να χαθεί στο βωμό της Ευρώπης των πολυεθνικών και  των τραπεζιτών. 

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Ντέιβι είπε ότι "We must get our own house in order", ("πρέπει να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη"), προχωρώντας, στην Ειδική Σύνοδο του επόμενου Οκτωβρίου, στο "μεγάλο βραβείο" της ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Σας έχουμε πει αρκετά για τα "ωραία" που συμβαίνουν στην υπέροχα απελευθερωμένη αγορά της Βρετανίας, ώστε να ξέρετε ότι ειδικά το Βρετανό υπουργό Ενέργειας πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζουμε πλέον και τον Έλληνα ομόλογό του, καθώς φαίνεται ότι η φράση "We must get our own house in order" του αρέσει ιδιαίτερα, μια που την είχε ξαναπεί το Φεβρουάριο, στο 15ο Συνέδριο των Γαλλικών Βιομηχανιών ΑΠΕ στο Παρίσι.

Το πρώτο που πρέπει φυσικά να κάνει ο Ντέιβι είναι να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί με τον Κάμερον, όταν ο τελευταίος είχε χαρακτηρίσει τις ΑΠΕ "green crap".

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

"Δεν φταίει η πολιτική για την κλιματική αλλαγή για τη χαμένη ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, φταίει η επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ και η αποτυχία να ολοκληρώσουμε την Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας", είπε ο Ντέιβι.

Κι επειδή η Βρετανία είναι νησί, στην άκρη της Ευρώπης, κι ό,τι και να λέει ο Ντέιβι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, ποιο ήταν το επόμενο που ξεφούρνισε; Νέα δίκτυα υψηλής τάσης, μέχρι το 2020, για διασύνδεση της Βρετανίας με την υπόλοιπη Ευρώπη!  Δίκτυο με τη Γαλλία (Eleclink), το Βέλγιο (NEMO) και τη Νορβηγία (NSN Link), αλλά κατά τα λοιπά οι Βρετανοί ψήφισαν πρώτο το Φάρατζ, που λέει ότι θέλει να βγάλει τη Βρετανία απ' την ΕΕ.

Η διασύνδεση των δικτύων θα προχωρήσει αργά ή γρήγορα στην Ευρώπη, επειδή βελτιώνει την ενεργειακή ασφάλεια και δίνει τη δυνατότητα για οικονομίες κλίμακας. Αλλά ωφελημένα θα είναι τα κράτη που είναι στο κέντρο, όχι αυτά που είναι στην περιφέρεια. Και, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι στην πιο απόμακρη περιφέρεια. Γι' αυτό και ο Μανιάτης θέλει να μας συνδέσει με το ...Ισραήλ! Λεφτά -για φαραωνικά σχέδια- υπάρχουν!

5 σχόλια:

  1. Σ' αυτά τα συνέδρια τύπου Eurelectric, Cenelec κλπ, όλοι πάνε για τα παρεπόμενα, όπως σολομούς, καλά μεζεκλίκια, καλό κρασί και για τους πιο μερακλήδες υπάρχουν κι άλλα τυχερά ... if you know what I mean!. :-)
    Οι αποφάσεις είναι ειλημμένες από αλλότρια κέντρα και στα συνέδρια απλώς ανακοινώνονται στα καλοθρεμμένα στελέχια, που θα γυρίσουν στη χώρα τους μαζί με το έτοιμο κείμενο αποφάσεων. Θα πάνε π.χ. οι Ρυθμιστικές Αρχές για να πάρουν γραμμή με ποιον καινοτόμο τρόπο θα ξεζουμίσουν ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές, με υποχρεωτικές παροχές στα βασικά πακέτα (με το αζημίωτο) με ελευθερη επιλογή παρόχων εντός δυο-τριών επιλογών που δεν εγχέουν ούτε ένα βατ ισχύος στο ηλεκτρικό σύστημα, παίζοντας στην πλάτη των καταναλωτών χρηματιστηριακά παιχνίδια ενέργειας, ή διάφορες άλλες περίεργες αρκουδιές του στυλ: "Βασικές Αρχές Σχεδιασμού και Χρονοδιάγραμμα Ενεργειών (Roadmap) για την Προσαρμογή της Εγχώριας Αγοράς Ηλεκτρισμού στις Απαιτήσεις του Target Model"

    Βαρέθηκα πια ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Greeklignite

    Για κοίτα λίγο αυτό:
    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231324448

    http://www.sofokleousin.gr/archives/172993.html

    Φαίνεται καθαρά πως η παραγωγικότητα της ΔΕΗ παρά τη χαμηλού θερμιδογόνου δύναμη του ελληνική λιγνίτη είναι πολύ υψηλή.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πλήρης παρουσίαση της Booz Allen είναι 27 σελίδες. Μένει να δούμε με ησυχία τι ΔΕΝ δημοσιεύτηκε.
      Για το κόστος τα εχουμε πει απ' το Μαρτιο :
      http://greeklignite.blogspot.gr/2014/03/blog-post_4.html,
      http://greeklignite.blogspot.gr/2014/03/blog-post_10.html.
      Να μην ξεχνούμε ότι η εργολαβοποίηση των ορυχείων ρίχνει την παραγωγικότητα κι ανεβαζει το κόστος το έχει πει και η ΕΒΙΚΕΝ:http://greeklignite.blogspot.gr/2014/03/blog-post_4.html.
      Κι αν δούμε ένα συγκεκριμένο ιδιωτικό ορυχείο, ε, είναι να τραβάμε τα μαλλιά μας για το κόστος. Αλλά η ΡΑΕ ελέγχει τη ΔΕΗ ...

      Διαγραφή