Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Η αγορά προβλέπει: στα 8€/t η μέση τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 έως το 2020.


Από την 1/1/2013 οι ηλεκτροπαραγωγοί αγοράζουν το σύνολο των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που χρειάζονται, σε μια προσπάθεια να γίνει τεχνητά πιο ακριβή η ηλεκτροπαραγωγή με ορυκτά καύσιμα και να δοθεί ώθηση στην αγορά των ΑΠΕ. Έχουμε πει από τις πρώτες αναρτήσεις αυτού του ιστολόγιου ότι η αγορά των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 είναι νεκρή, καθόσον η ύφεση στην Ευρώπη μείωσε τη ζήτηση για δικαιώματα και στη συνέχεια ο ήπιος χειμώνας και η διείσδυση των ΑΠΕ μείωσαν την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Η μόνη περίπτωση να αυξηθεί η τιμή των δικαιωμάτων είναι η συστηματική χειραγώγηση της αγοράς, με τεχνητή απόσυρση δικαιωμάτων, το λεγόμενο backloading. Τον περασμένο Φεβρουάριο το ΕυρωΚοινοβούλιο ήλθε σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την απόσυρση από την αγορά 900 εκατ. δικαιωμάτων την περίοδο 2014-2016 και την επιστροφή τους στο σύστημα το 2019-2020.

Παρ' όλη τη χειραγώγηση, η τιμή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα ...
10€/t και θα κυμαίνεται μεταξύ 5-10€/t μέχρι το 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς! Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της 9ης έρευνας GHG Market Sentiment Survey 2014 της International Emissions Trading Association (ΙΕΤΑ), μεταξύ συμμετεχόντων στην αγορά δικαιωμάτων. Η έρευνα έγινε από την PwC UK για την ΙΕΤΑ, στο διάστημα 25 Απριλίου έως 13 Μαΐου, και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 28 Μαΐου. Η έρευνα έγινε με δομημένο ερωτηματολόγιο 26 ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής, που προετοιμάστηκαν από κοινού από την ΙΕΤΑ και την PwC UK. Το ερωτηματολόγιο στάλθηκε στους συμμετέχοντες-μέλη της ΙΕΤΑ με e-mail. 124 απάντησαν, το 64% από την ΕΕ, 21% από τις ΗΠΑ, 4% από Κίνα, 4% από Ρωσία, από 2% από Ιαπωνία/Ν.Κορέα-Λατινική Αμερική-δεν δήλωσαν τόπο και από 1% από Ωκεανία-Μέση Ανατολή.

"Ο ρυθμός μείωσης των τιμών στην Ευρώπη δείχνει να επιβραδύνεται κι αυτό αποτελεί ένδειξη ότι κάποιοι συμμετέχοντες στην αγορά βλέπουν την καθοδική τάση να σταθεροποιείται", δήλωσε εκπρόσωπος της ΙΕΤΑ. Περίπου τα 2/3 όσων απάντησαν στην έρευνα προβλέπουν μέση τιμή των δικαιωμάτων στα 8€/t και εύρος 5-10€/t στη φάση ΙΙΙ του Emissions Trading System (ETS), πολύ χαμηλότερα απ' τα 34€/t του 2008 και κάτω κι απ' τα 10€/t του 2013. Στο χρόνο της έρευνας η τιμή του συμβολαίου για το Δεκέμβριο 2014 ήταν περί τα 5€/t. Περίπου 15% θεωρούν ότι η τιμή θα είναι κάτω κι απ' τα 5€/t, ενώ 23% αναμένουν η τιμή να είναι πάνω απ' τα 10€/t.

"Αντίστοιχη έρευνα τον προηγούμενο χρόνο είχε δείξει ότι το 90% όσων απάντησαν επιθυμούσαν αλλαγές στην αγορά για μείωση του πλεονάσματος δικαιωμάτων και φέτος ένας αντίστοιχος αριθμός απαντήσεων θεωρεί ότι χρειάζονται κι άλλες παρεμβάσεις στην αγορα", δήλωσε στέλεχος της PwC.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Περίπου οι μισοί από το 92% εκείνων που απάντησαν θεωρούν ότι ένας φιλόδοξος στόχος μείωσης των εκπομπών για το 2030 είναι ο καλύτερος δρόμος για την ενίσχυση των επενδύσεων σε οικονομία χαμηλού άνθρακα μέσω του ETS.

85% όσων απάντησαν θεωρούν ότι στη σύνοδο του Παρισιού το 2015 θα επιτευχθεί κάποιας μορφής συμφωνία για την προστασία του κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο και 83% θεωρούν ότι η συμφωνία θα αποτελέσει αφετηρία για να δημιουργηθούν εθνικές αγορές δικαιωμάτων ή να συνδεθούν οι ήδη υπάρχουσες. Ωστόσο, μόλις 4% θεωρούν ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες θα δεσμευθούν στη συμφωνία σε συγκεκριμένα επίπεδα μειώσεων των εκπομπών. Η διαίσθηση της αγοράς, όπως εκφράστηκε απ' τις απαντήσεις, είναι ότι η Κίνα θα αναπτύξει μέχρι το 2025 ένα σύστημα δικαιωμάτων εκπομπών που να καλύπτει το σύνολο της οικονομίας.

Το 2012 το ΥΠΕΚΑ είχε βγάλει σε δημόσια διαβούλευση τον Ενεργειακό Προγραμματισμό μέχρι το 2050. Βασική παραδοχή της "μελέτης" ήταν ότι η τιμή του δικαιώματος CO2 θα είναι τουλάχιστον 20 ευρώ ο τόννος, για να βγάλουν το λιγνίτη αντιοικονομικό και να προωθήσουν το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ. Οι "προβλέψεις" τους αντανακλούσαν τους μύχιους πόθους τους κι έπεσαν εντελώς έξω, αλλά, στην Ελλάδα ζούμε, κανένας δεν είχε την τσίπα να ζητήσει έστω συγγνώμη απ' τους πολίτες, που πληρώνουμε τα σπασμένα των δικών τους λαθών, κανένας δεν πήγε σπίτι του. Κάπως έτσι, με μια τέτοια νοοτροπία, κατέληξε η Ελλάδα να χρεοκοπήσει σε καιρό ειρήνης. Από το βαθιά σάπιο πολιτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου