Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Διείσδυση αιολικών στο Ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα: πάμε στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα;


Σήμερα θα δούμε ένα από τα "ωραία" πράγματα, που βρίσκει κανείς όταν κάθεται να ξεφυλλίσει δημοσιευμένες μελέτες για το Ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα!
Το θέμα της διείσδυσης της αιολικής ενέργειας στο Ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα αποτέλεσε το αντικείμενο ενός έργου που ανατέθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ε.Μ.Πολυτεχνείου και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2007. Το έργο κύρια περιελάμβανε την εκπόνηση μίας μελέτης που αφορούσε την ανάλυση της αξιοπιστίας λειτουργίας και της λειτουργικής απόδοσης του Ελληνικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θεωρώντας τη στάθμη αιολικής διείσδυσης από τα πάρκα τα οποία αναμένονταν να έχουν εγκατασταθεί έως το έτος 2012. Οι επιπτώσεις της αιολικής διείσδυσης αξιολογήθηκαν θεωρώντας ένα βασικό σενάριο 3000MW και τέσσερα επιπρόσθετα σενάρια (4000MW, 5000MW, 4500MW, 5500MW). To 2008, σε συνέχεια του προηγούμενου έργου, η ΡΑΕ ανέθεσε στο ίδιο Εργαστήριο του ΕΜΠ, το έργο της αξιολόγησης των επιπτώσεων της μεγάλης αιολικής διείσδυσης στη λειτουργία του Ελληνικού διασυνδεδεμένου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και την εκτίμηση των προϋποθέσεων του κόστους ομαλής ένταξης τους. Τον Οκτώβριο 2008 και τον Αύγουστο 2009 αντίστοιχα υποβλήθηκαν Προκαταρκτική και Ενδιάμεση Τεχνική Έκθεση και το Φεβρουάριο 2011 υποβλήθηκε η Τελική Τεχνική Έκθεση, στοιχεία της οποίας ...
εξετάζουμε από σήμερα, με τίτλο "Μελέτη των επιπτώσεων στη λειτουργία του Ελληνικού συστήματος από την αιολική διείσδυση 5 έως 8GW μέχρι το έτος 2025: Προϋποθέσεις και εκτίμηση του κόστους ομαλής ένταξης τους".

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα εκτενή μελέτη, 258 σελίδων, οπότε τις επόμενες μέρες θα δούμε κι άλλα στοιχεία της. Εκεί λοιπόν, στη σελίδα 16 της Έκθεσης, (20 του pdf αρχείου), αναφέρεται το εξής και προσέξτε την επισήμανση: "Ο προσδιορισμός της ετήσιας χρονολογικής καμπύλης της μέσης ωριαίας ισχύος που παράγεται από όλα τα αιολικά πάρκα που ήδη λειτουργούν ή πρόκειται να εγκατασταθούν μελλοντικά, πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας μία κατάλληλη μέθοδο μοντελοποίησης που έχει αναπτυχθεί και ενσωματωθεί στη μεθοδολογία προσομοίωσης της λειτουργίας του Ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Τελική Τεχνική Έκθεση του προηγούμενου έργου [10], παρουσιάζεται αναλυτικά αυτή η μέθοδος, η οποία χρησιμοποιεί τα σχετικά δεδομένα του ΚΑΠΕ που αφορούν τις σχετικές χρονολογικές καμπύλες της μέσης ωριαίας παραγόμενης ισχύος των αιολικών πάρκων εγκατεστημένων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και έχουν προκύψει από μία σχετική μελέτη του για τη ΡΑΕ [13]. Για τον υπολογισμό αυτών των χρονολογικών καμπύλων έχει χρησιμοποιηθεί μία κατάλληλη διαδικασία χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα δεδομένα του αιολικού δυναμικού (μετρήσεις ταχύτητας ανέμου) σε συγκεκριμένες θέσεις της Ελληνικής Επικράτειας για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό το χρονικό διάστημα έχει πολύ μικρή διάρκεια και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δίνει στατιστικώς έγκυρα αποτελέσματα σε σχέση με τη χρονολογική εξάρτηση τους. Όμως, αυτά τα δεδομένα είναι τα μοναδικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα για την ποσοτικοποίηση του αιολικού δυναμικού στην Ελλάδα ενώ η χρησιμοποίηση των ετήσιων χρονολογικών καμπύλων της μέσης ωριαίας παραγόμενης ισχύος είναι απολύτως απαραίτητη για την προσομοίωση της λειτουργίας των αιολικών πάρκων του συστήματος".

Η παράγραφος αυτή μπορεί ίσως να είναι χρήσιμη σε όσους εξετάζουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα διάφορα αιολικά πάρκα, που υπογράφει σωρηδόν ο Μανιάτης. Ας εξετάσουν τα ανεμολογικά δεδομένα που αναφέρονται στις ΜΠΕ. 

Η παράγραφος αυτή επίσης ενδεχομένως εξηγεί γιατί Έλληνας πολιτικός, που είχε άδειες αιολικών πάρκων, αποφάσισε πριν τρια χρόνια να τις πουλήσει, όταν έμαθε ότι οι νεότερες μετρήσεις έδειξαν μειωμένες ταχύτητες ανέμου. Δεν έχει νόημα να δημοσιεύσουμε το όνομα ή το κόμμα του πολιτικού, τα πάρκα πάντως ήταν σε νομό της Βόρειας Ελλάδας.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Τον Ιούλιο 2010 έχει βγει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ  (και τον Οκτώβριο 2010 η Μπιρμπίλη έχει υπογράψει την απόφαση) ότι θα βάλουμε 7500GW αιολικά μέχρι το 2020.

Ωστόσο, το Φεβρουάριο 2011 το ΕΜΠ έρχεται με την Τεχνική Έκθεση και καταγράφει ότι δεν έχουμε επαρκή διαθέσιμα αιολικά δεδομένα! Τι ωραία! Πάμε στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα ότι θα φυσάει πάντα; Φυσήξτε λοιπόν όλοι μαζί, για να βελτιώσουμε τα δεδομένα και να είμαστε σίγουροι ότι θα γυρίσουν τα αιολικά. Ή βάλτε κανένα ανεμιστήρα να γυρνάει τις φτερωτές, όπως μας δείχνει βρετανική γελοιογραφία από βίντεο με απόψεις του UKIP (Φάρατζ), που κατέθεσε αναγνώστρια στα σχόλια. Ανεμιστήρα που θα δουλεύει φυσικά με αξιόπιστο ρεύμα, από λιγνίτη, υδροηλεκτρικά ή φυσικό αέριο.

Σήμερα είμαστε αισίως στο 2014, ενδέχεται τα ανεμολογικά δεδομένα να έχουν αυξηθεί, αλλά αυτό δεν αλλάζει το καίριο ερώτημα: η αιολική ενέργεια υπάρχει στην Ελλάδα κάπου τέσσερεις δεκαετίες, γιατί λοιπόν το 2010 δεν υπήρχαν επαρκή ανεμολογικά δεδομένα; Και πώς γίνεται να μην υπάρχουν επαρκή ανεμολογικά δεδομένα, αλλά το γεωπληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ, να δίνει το χάρτη που γεμίζει όλες τις βουνοκορφές και όλα τα νησιά με αιολικά;

10 σχόλια:

  1. τα μεν ανεμολογικά στοιχεία μάλλον τα βούτηξαν από μια υπηρεσία (της ΔΕΗ?) που έκλεισε μυστηριωδώς. Που δεν σημαίνουν και τίποτα, αφού ΞΕΡΟΥΜΕ που φυσάει πολύ και ότι δεν φυσάει ...συνέχεια. Αλλά έχω άλλη "θεωρία". ΞΕΡΟΥΝ ότι είναι ηλεκτροδοτικά μουφα τα αιολίκά, ίσως έχουν υποτιμήσει την ζημιά στα δίκτυα (και το κόστος της αεριοπαραγωγής). Αλλά δεν μπορεί να μην ξέρουν ότι είναι μούφα. Αλλά 1) έχουν τάξει € σε κομματικούς χρηματοδότες, 2) θα τους εκβιάζει καμία Γερμανική πρεσβεία με βιτρίνες τους οικωλόγους, 3) θέλουν να μαζέψουν και λεφτά για τσόντα σε αεριάδες (που είναι και ΑΠΕ΄ζήδες, 4) έμμεσα χρηματοδοτούν τα καλώδια των ευρωπέων και των διαμεσογειακών συνδέσεων. Μηχανισμός είσπραξης. Θα ήταν φτηνότερο να βαλουν φόρο, αλλά πιέζει και η ...Έλεταέν να πουλήσουν κανένα αιολικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω καταλάβει τι γίνεται, γι' αυτό κι έβαλα δημόσια το ερώτημα, μήπως κάποιος μας διαφωτίσει: τι εμπόδιζε 40 χρόνια στο να υπάρχουν στοιχεία; Άλλο πράγμα το να μαζεύεις τα ανεμολογικά δεδομένα, άλλο πράγμα το να βάλεις αιολικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βγάζοντας απ' το μπαούλο την πτυχιακή μου θυμήθηκα ότι η (τότε) Διεύθυνση της ΔΕΗ "Διεύθυνση Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας" είχε ανεμολογικά δεδομένα ήδη από το 1982-83, για νησιά των Κυκλάδων, (όπου και στόχευε να βάλει Α/Γ για να καλύψει τις θερινές αιχμές φορτίου) νησιά του Β. Αιγαίου, (μια απ' τα ίδια) τη Ν. Εύβοια και ηπειρωτικά σε περιοχές κοντά σε φράγματα (π.χ. τριπλό Αχελώου)
    Απο την άλλη οι σύγχρονες ΜΠΕ δεν επεκτείνονται σε ανεμολογικά δεδομένα και ανάθεμα να υπάρχει ένα πινακάκι με ταχύτητες μέσα σε μερικούς μήνες κάποιου χρόνου. Περισσότερο προσπαθούν να στρογγυλοποιήσουν τις επιπτώσεις και την όχληση-καταστροφή του περιβάλλοντος, παρά να δώσουν βαρύτητα στην ταχύτητα του αέρα κλπ.
    Οποιος θέλει πάει και στήνει καταγραφικά για 2-3 μήνες και μέσω GSM και SCADA έχει τιμές ταχύτητας αέρα, για να'χει και τη συνείδησή του ήσυχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια ΜΠΕ πρέπει προδήλως να τεκμηριώνει για ποιο λόγο έχει επιλεγεί η συγκεκριμένη θέση για την κατασκευή του αιολικού πάρκου. Τεκμηρίωση χωρίς ανεμολογικά δεδομένα, τι να πώ; Σαρακοστή χωρίς Μάρτη γίνεται;
      Απ' την άλλη, όταν βάζεις ένα ΑΙΟΠΑ με βάση την επιδότηση δεν σε πολυαπασχολεί τι θα παράγει. Αν πας στη βουνοκορφή και σε πάρει το αεράκι, ε, κάποιες στιγμές θα γυρίσει και η φτερωτή. Κι απ' τη στιγμή που θα γυρίσει η φτερωτή και θα πληρωθείς για ρεύμα που δεν το χρειάζεται το δίκτυο, τι άλλο να θες;

      Διαγραφή
  4. Αυτή τη μελέτη την έχω εδώ και πολύ καιρό, όπως ακριβώς τα λες είναι. Πολύ σωστή η παρατηρήσου για τις αιολικές μετρήσεις που (ΔΕΝ) κάνουν οι αιολικοί στις ΜΠΕ. Επειδή κάναμε τρείς ενστάσεις σε ΜΠΕ στην περιοχή μου κατά τριών ΑΙΟΠΑ (τα δύο καταφέραμε να τα ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ και στο άλλο η περιφέρεια έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά, οπότε είμαστε σε καλό δρόμο) και έχω διαβάσει ατέλειωτες ώρες τις ΜΠΕ , πέραν του ότι γράφουν ΜΠΟΥΡΔΕΣ, όσον αφορά τις αιολικές μετρήσεις ΑΠΛΑ ΤΙΣ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΡΑΒΟΥΝ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ.

    Καταρχήν δεν υπάρχει ένας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΦΟΡΕΑΣ που να κάνει τις μετρήσεις . Έτσι τις μετρήσεις τις κάνουν οι ίδιοι (δήθεν πιστοποιημένοι, κάτι σαν τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ που και ερείπιο να έχεις θα περάσει, πόσο εδώ που το χρήμα είναι πολύ ) δηλαδή Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει, αν θα δείς όλες τις βγάζουν αιολικό δυναμικό λίγο πάνω από 6 m/sec (οριακό βιώσιμο) . Τίποτα συγκεκριμένα στοιχεία, ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΤΥΡΒΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ (πολύ σημαντικό για ένα αιολικό) και όλο τυχαία η τύρβη του αέρα είναι πολύ χαμηλή αλλά δεν μας δείχνουν τίποτα συγκεκριμένα στοιχεία παρά γενικά και αόριστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ελλάδα έχει καταντήσει η χώρα που δεν έχει κρατικό μηχανισμό. Απ' τον πολύ εκσυγχρονισμό του Σημίτη και την πολλή επανίδρυση του Καραμανλή, καταντήσαμε κάτι σαν την Ιταλία στα χρόνια του Αντρεότι. Και του ντον Κορλεόνε, βεβαίως-βεβαίως.

      Διαγραφή
  5. Πέραν από τις επιδοτήσεις και την προτεραιότητα που έχουν στην έγχυση του ρεύματος (όταν και αν φυσάει) εγώ αν ήμουν επιχειρηματίας ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΑΙΟΠΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ:
    Δεν θα αναφερθώ στους περιβαλλοντικούς λόγους, που μετατρέπουν τα βουνά σε κρανίου τόπο και σε ένα απέραντο λατομείο (σιγά μην έχουν και σκασίλα). Ούτε θα αναφερθώ στην ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και την ΑΝΑΞΙΟΠΗΣΤΙΑ της αιολικής ενέργειας (σιγά μην τους νοιάξει κιόλας). Θα αναφερθώ στο γεγονός ότι πιθανών και οι ίδιοι οι επενδυτές (κρατικοδίαιτοι) είναι πολύ πιθανόν να έχουν πέσει θύματα των μελετητών των ΜΠΕ.

    Έχω χρόνια ορειβάτης και έχω περπατήσει τα περισσότερα ελληνικά βουνά όλες της εποχές του χρόνου. Είμαι άριστος γνώστης της μορφολογίας τους, της χλωρίδας, της πανίδας των κλιματολογικών συνθηκών και των ιδιαιτεροτήτων.

    Σε ένα από τα ΑΙΟΠΑ που κάναμε ένσταση, αφορούσε την εγκατάσταση 19 Α/Γ σε υψόμετρα από 1900μ έως 2200μ. Μιλάμε για ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ. Ακόμα και τον Ιούλιο μήνα υπάρχει χιόνι. Δηλαδή από τέλη Οκτώβρη έως τέλη Μάιου είναι ΑΔΥΝΑΤΗ η πρόσβαση. Για να πάρετε μία ιδέα σε έναν αυχένα του βουνού γύρο στο 10 χιλιόμετρα από το προτεινόμενο ΑΙΟΠΑ περνάει επαρχιακή οδός που ενώνει κάποια χωριά όπου μένουν ελάχιστοι κάτοικοι το χειμώνα. Αυτός ο αυχένας έχει υψόμετρο 1400 μ.. Ακόμα η επαρχιακή αυτή οδός απλά ανεβαίνει και κατεβαίνει τον αυχένα, δηλαδή τέμνει κάθετα τις ισοϋψείς καμπύλες. Αυτός λοιπόν ο δρόμος το χειμώνα αντιμετωπίζει ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Πέρα από τις ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ, βλέπετε ο ΠΙΝΔΑΙΚΟΣ ΦΛΥΣΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΙΜΟ ΠΡΑΓΜΑ, η διάνοιξη του δρόμου από τα χιόνια είναι ΠΟΛΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ, ακόμα και πάνω από 10 μέρες μπορεί να κάνει να ανοιχθεί αυτός ο δρόμος από τα χιόνια!!!

    Αντίθετα οι δρόμοι του ΑΙΟΠΑ που σχεδιάζανε σε υψόμετρο από 1900μ έως 2200μ ήτανε περίπου παράλληλοι στις ισοϋψείς καμπύλες, που σημαίνει πως πολλά χιλιόμετρα αυτών των δρόμων μένανε σταθερά σε μεγάλα υψόμετρα. Ακόμα σε κάποια σημεία του βουνού υπάρχουν κάποιοι στενοί κτηνοτροφικοί δρόμοι ίσα ίσα που χωράει ένα αγροτικό μικρό και τους καθαρίζουν το καλοκαίρι για τους κτηνοτρόφους. Αυτοί λοιπόν οι ΣΤΕΝΟΙ δρόμοι, εκεί που τα ύψη πρανών είναι λίγο μεγάλα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα ΕΞΑΦΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ και μιλάμε για δρόμους μετά βίας 3-3,5μ πλάτος. Για το ΑΙΟΠΑ θα απαιτηθούν δρόμοι πολλαπλάσιου πλάτους και πολλαπλάσιου ύψους πρανών, φανταστείτε εκεί τι έχει να γίνει, ΤΟ ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!!! Ε λοιπόν για αν έχει μία φορά πρόβλημα πρόσβασης ο προηγούμενος δρόμος, η πρόσβαση στο ΑΙΟΠΑ ΕΧΕΙ ΧΙΛΙΕΣ!!!Το τραγικότερο είναι αυτά που γράφανε μέσα στη ΜΠΕ οι μελετητές. Αυτούς τους ανθρώπους ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν είπα ότι η Ελλάδα έχει καταντήσει χώρα που δεν έχει κρατικό μηχανισμό, εννοούσα ότι κανείς δεν ελέγχει τίποτα πλέον, (κάποιες εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν, για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Ποιος να ελέγξει αν οι δρόμοι είναι παράλληλοι με τις ισοϋψείς κι αν θα φύγουν όλα τα πρανή; Ο υπάλληλος του ΥΠΕΚΑ που νομίζει ότι το Βουλγαρέλι είναι στη Βουλγαρία και δεν έχει ακούσει ποτέ τη λέξη φλύσχης;

      Διαγραφή
  6. To αιολικό λόμπι πιέζει παντού:

    Green energy investment set to ‘explode’ after Obama unveils carbon cuts | Al Jazeera America
    (θα βρείτε κι άλλα, τα λάλησε προχθές ο Ομπάμας)

    προσπαθώντας να μπει σφήνα ανάμεσα στους παραδοσιακούς ανθρακοηλεκτροπαραγωγούς και τους πυρηνικούς: "Κοιτάξτε τι καθαρά καθρεφτάκια έχουμε εμείς, ο αέρας και ο ήλιος είναι τσάμπα, δεν θα έχετε δίπλα απ' τα σπίτια σας Τσέρνομπιλ και Φουκουσίμες, θα' χετε και τσάμπα ρεύμα ... suckers!".
    Φυσικά δεν τους λένε για τη μελλοντική αύξηση του μοναδιαίου κόστους της ΗΕ, ούτε τους λένε ότι οι εταιρείες και τα λόμπι που τα προωθούν είναι πλέον θυγατρικές των "βρομιάρηδων" πυρηνικών και ανθρακικών, ούτε ότι κάποιοι θα βγάζουν τρελά και στραβά λεφτά απ' την ανταλλαγή ρύπων.
    (το μολόγησε το τελευταίο ο Ομπάμας)
    Νταξ' δεν θα στήσουμε Α/Γ στα Βραχώδη Όρη, να' ναι καλά η έρημος Μοχάβε, το Κολοράντο και οι χέρσες βορειοδυτικές πεδιάδες.

    Δεν κωλώνουν πουθενά. Εδώ θα φουντάρουν μεσοπέλαγα χημικά απ'΄τη Συρία και μόνο που δε μας λένε ότι μας κάνουν και χάρη!

    Η μόνη τελικά που δεν έχει πρόβλημα είναι η φύση. Θα μας καταπιεί τελικά μαζί με τις κατασκευές και τις πατέντες μας, σαν το μοναδικό αυτοβιαζόμενο είδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ομπάμα κάθεται εκ του ασφαλούς πάνω στο σχιστολιθικό αέριο.
      Ο Πούτιν κάθεται εκ του ασφαλούς πάνω στις συμφωνίες με τη Γερμανία και την Κίνα.
      Η Μέρκελ κάθεται εκ του ασφαλούς πάνω στο αέριο της Ρωσίας, έχοντας το Σρέντερ στο Νορντ Στρημ.
      Ο Ολάντ κάθεται εκ του ασφαλούς πάνω στα πυρηνικά του.
      Οι Σαμαροβενιζέλοι κάνουν διασύνδεση με το ...Ισραήλ. Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι προλάβουμε ν' αρπάξουμε, μέχρι τον Οκτώβρη, άντε βαριά μέχρι το Μάρτη.

      Διαγραφή