Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Έκτακτη επικαιρότητα: πουλήθηκαν λιγνιτικές μονάδες στην Τσεχία. Με τίμημα που "χαλάει την πιάτσα".

 
Η Τσεχική Seven Energy ήταν απ' τους συμμετέχοντες στον 1ο διαγωνισμό [ξε]πουλήματος των λιγνιτικών μονάδων. Η προσφορά που έδωσε σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν εκτός πλαισίου διαγωνισμού κι αστεία σε σχέση με την αποτίμηση των μονάδων. Αφού δεν τα κατάφερε να πάρει κοψοχρονιά τις Ελληνικές μονάδες, ξαναγύρισε στα δικά της πάτρια εδάφη κι αγόρασε απ' την Ελβετική Alpiq 2 εργοστάσια συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας: το στην επάνω εικόνα λιγνιτικό-αερίου εργοστάσιο στο Kladno, ΒΔ της Πράγας, και το λιθανθρακικό στο Zlín, ανατολικά του Μπρνο. 

Το εργοστάσιο στο Kladno έχει 3 λιγνιτικές μονάδες των 135,3MW κάθε μία (μετά από πρόσφατη μετασκευή μπορούν να καίνε και 10% βιομάζα) και δυο μονάδες φυσικού αερίου (66,9-43,2MW). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Alpiq, μπήκε σε λειτουργία το 2000, η συνολική ισχύς είναι 516MWe / 905MWth και παράγει ετησίως 2,1-2,2TWh. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το Sourcewatch, η 3η λιγνιτική μονάδα ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2011 και μπήκε σε λειτουργία το 2014.


Το εργοστάσιο στο Zlín έχει 3 μονάδες των 23MW και μπήκε σε λειτουργία σταδιακά απ' το 1996 έως το 2001. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Alpiq, η συνολική ισχύς είναι 64MWe / 376MWth και παράγει ετησίως 140 GWhe / 1.250 TJ.
 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Η Alpiq είχε ανακοινώσει απ' τον Οκτώβριο 2018 πως εξετάζει την αποεπένδυση απ' τα 2 Τσεχικά εργοστάσια, τα οποία είχε αποκτήσει το 2002 και 2005 αντίστοιχα. Με χθεσινή ανακοίνωση, οι συμβαλλόμενες εταιρείες ανακοίνωσαν τη συμφωνία εξαγοράς απ' την Τσεχική εταιρεία. Το τίμημα ανέρχεται σε ...
περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 310 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα), με τις καθαρές ταμειακές εισροές σε μετρητά να εκτιμώνται σε περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 280 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα). Η συμφωνία υπόκειται στον έλεγχο της Αρχής Ανταγωνισμού της Τσεχίας.

Η συμφωνία αυτή έρχεται 10 μέρες πριν την υποβολή προσφορών για το [ξε]πούλημα των εδώ λιγνιτικών μονάδων κι ασφαλώς "χαλάει την πιάτσα": 
  • δημιουργεί νέο προηγούμενο, 
  • δείχνει ότι η αρχική αποτίμηση ήταν ιδιαίτερα συντηρητική,  
  • δείχνει πόσο εξευτελιστικά χαμηλές ήταν όντως οι "προσφορές" στον εδώ διαγωνισμό και 
  • στέλνει και τις οδηγίες του Ιδρύματος Ροκφέλερ για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας από εκεί που ήρθαν. 

Τα λιγνιτικά εργοστάσια έχουν αξία κι όσοι ορέγονταν να τ' αποκτήσουν κοψοχρονιά, πλέον θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Κι αυτοί που θα πρέπει να εγκρίνουν την πώληση, τόσο στη ΔΕΗ όσο και στο Υπουργείο, θα πρέπει πλέον να σκεφτούν πολύ πριν συμφωνήσουν. Καλό θα είναι από τώρα να ρίξουν μια ματιά στο ν. 1608/1950 και στα άρθρα 251-263Β του Ποινικού Κώδικα, για να μη λένε μετά ότι τους φταίνε οι μικρομέτοχοι. "Της φυλακής τα σίδερα" ενίοτε εκτός απ' "τους λεβέντες" είναι και για τα "λευκά κολάρα". 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

5 σχόλια:

  1. Σιγή ιχθύος από το ieefa για αυτή την πώληση. Μάλλον χάλασε το αφήγημα. Άσχετο, αλλά δίνανε συμβουλές στη RWE για το αν αξίζει να αναβαθμίσει τα λιγνιτικά της. Πόσες δεκαετίες στη δουλειά περιμένανε αυτούς τους άσχετους να τους συμβουλέψουν. Η Τσεχία δεν έχει δωρεάν δικαιώματα εκπομπών έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία έχει ένα "μυστικό", που δεν το είδα να γράφεται πουθενά, το βρήκα σήμερα, αλλά δεν το αποκαλύπτω πριν δοθούν εδώ οι προσφορές και τελειώσει ο διαγωνισμός.

      Δεν ξέρω να έχει η Τσεχία δωρεάν δικαιώματα, ξέρω πως πολύ πρόσφατα ολοκλήρωσαν την ανακαίνιση του εργοστασίου Prunéřov II στο Chomutov, για να πάει άλλα 25-30 χρόνια. Κι εδώ ψάχνουν τρόπο να κλείσουν το Αμύνταιο, για να καίνε όσο περισσότερο αέριο γίνεται.

      Διαγραφή
    2. Το τι ακριβώς ανοησία συμβαίνει σε επίπεδο ΕΕ το περιγράφει το εξής: "Coal/lignite power plants will not be utilized as base load plants. Instead they will support grid operators / flexible operation".
      Ξεχάστε την έννοια "φορτίο βάσης", ξεχάστε τις 6500 ώρες λειτουργίας, ξεχάστε το βαθμό απόδοσης, ξεχάστε τα όλα. Με πολιτική απόφαση, ενάντια στις αρχές της φυσικής, της θερμοδυναμικής, της οικονομικής λογικής.

      Διαγραφή
    3. Εδώ βάλανε πυρηνικά να ανεβοκατεβάζουν φορτία όπως έχετε γράψει, στα κάρβουνα θα κολλήσουνε;

      Διαγραφή