Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Ανεμογεννήτριες στην Κρήτη: με ποιο ετήσιο ρυθμό εξοντώνουν τους προστατευόμενους γύπες!


Η Κρήτη αποτελεί ένα απ' τα τελευταία καταφύγια για τα είδη των όρνεων στην Ελλάδα. Σήμερα εκεί διαβιώνει ο παγκοσμίως μεγαλύτερος νησιωτικός πληθυσμός του είδους Gyps fulvus (περίπου 1000 άτομα). Ταυτόχρονα, λόγω του ορεινού εδάφους και των ισχυρών ανέμων που επικρατούν διάφορες στιγμές στη διάρκεια του έτους, έχει απ' την αρχή μπει στο στόχαστρο των αρπακτικών που παριστάνουν τους αιολικούς "επενδυτές". Τα αποτελέσματα της συνύπαρξης ανεμογεννητριών και όρνεων τα βλέπετε πολύ παραστατικά στο καταπληκτικό βίντεο του Γιάννη Σκαρπαθιωτάκη, που υπάρχει χρόνια αναρτημένο πάνω δεξιά στο ιστολόγιο: η συνύπαρξη είναι εντελώς άνιση, ακόμα και οι μικρές ανεμογεννήτριες στα Αστερούσια βουνά της νότιας Κρήτης τσακίζουν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα τον περήφανο γύπα, που έκανε το λάθος να πετά στο "πεδίο βολής" της ανεμογεννήτριας. Φυσικά δεν πρόκειται για "vulture accident" (ατύχημα αρπακτικού), αλλά για "systematic vulture extinction" (συστηματική εξόντωση αρπακτικού).

Έχουμε κι άλλες φορές δει πώς στην Ελλάδα ψάχνουμε τρόπους να εξοντώνουμε τα προστατευόμενα αρπακτικά στο όνομα της δήθεν "αειφορίας" του πλανήτη, καθώς η απληστία των "επενδυτών" και η προθυμία επίορκων πολιτικών να τους εξυπηρετήσουν δεν παίζονται.

Στα τέλη Μαρτίου μια νέα εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Wind Energy and Wildlife Impacts, με τίτλο "Estimating the Potential Mortality of Griffon Vultures (Gyps fulvus) Due to Wind Energy Development on the Island of Crete (Greece)". Οι ερευνητές προέρχονται απ' το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο και το Βιολογικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παίρνοντας τα εμπειρικά δεδομένα σχετικά με τη θνησιμότητα μεγάλων αρπακτικών λόγω σύγκρουσης με πτερύγια ανεμογεννητριών, ο σκοπός της μελέτης ήταν να ...
προβλέψει τον πιθανό αντίκτυπο των αιολικών εγκαταστάσεων στον πληθυσμό των όρνεων στο νησί. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Η μελέτη αναπτύχθηκε σε δύο στάδια, συγκεκριμένα: (α) τη χωρική χαρτογράφηση των υφιστάμενων και προγραμματισμένων έργων αιολικής ενέργειας μέχρι το έτος 2012 και τον καθορισμό της περιοχής κινδύνου τους και (β) τον υπολογισμό του ετήσιου ποσοστού σύγκρουσης με βάση το τον αναμενόμενο αριθμό πτήσεων με όρια κινδύνου και τη πιθανότητα θανάτου. Συνολικά, ο ελάχιστος αριθμός θανάτων λόγω σύγκρουσης των όρνεων σε ανεμογεννήτριες εκτιμήθηκε σε 84 άτομα ετησίως. Σε περίπου μια 20ετία ο πληθυσμός θα αφανιστεί! Κι αυτό με τα δεδομένα του 2012, τώρα οι ανεμογεννήτριες έχουν μεγαλώσει πολύ περισσότερο σε διαστάσεις και η περιστροφή των λεπίδων καλύπτει πολύ μεγαλύτερη έκταση στο χώρο ενδιαίτησης των αρπακτικών!

Η εκτίμηση 84 θανάτων ανά έτος σε συνολικό πληθυσμό περίπου 1000 ατόμων φυσιολογικά θα έπρεπε να κάνει το Σταθάκη, που πολιτεύεται στα Χανιά, να πετάξει όλες τις ανεμογεννήτριες στη θάλασσα και ν' απαγορεύσει εδώ και τώρα κάθε μελλοντική εγκατάσταση. Δυστυχώς όμως οι γύπες δεν ψηφίζουν κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα με τους πολιτικούς στην Ελλάδα: ταυτίζουν τη χώρα με το κόμμα, ως εθνικό συμφέρον θεωρείται μόνο ό,τι φέρνει ψήφους ή χρήματα στο κόμμα κι όλοι οι υπόλοιποι "να κόψουν το λαιμό τους". Ειδικά για τους γύπες, οι πολιτικοί βάζουν τις ανεμογεννήτριες να το κάνουν στην κυριολεξία!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου