Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Σβήσαμε το λιγνίτη για να παράγουμε ηλεκτρισμό από φυσικό αέριο και από ....τι;;; Τρελαθήκαμε εντελώς;;;


Ένα μικρό "θαύμα" συντελέστηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας: είδαμε τιμή μονοψήφια για τις 5 τα ξημερώματα της Παραμονής Πρωτοχρονιάς. Στα 9,70€/MWh διαμορφώθηκε η τιμή, αλλά, επειδή στην εποχή μας τα "θαύματα" δεν μακροημερεύουν, στην ώρα αιχμής η τιμή έφθασε στα 216,00€/MWh. Μην κάνετε τον κόπο να υπολογίσετε την ποσοστιαία ενδοημερήσια διακύμανση της τιμής, αν δεν έχετε κοντά σας υπογλώσσιο. Φυσικά υπάρχει εξήγηση για το "θαύμα", στις μέρες μας τα "θαύματα" δεν μένουν ποτέ χωρίς εξήγηση. Ο συνδυασμός υψηλής παραγωγής των αιολικών λόγω θυελλωδών ανέμων μέσα στη νύχτα, με την ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση της ζήτησης λόγω νύχτας και λόγω των εορταστικών ημερών, αλλά και με τα ανελαστικά τεχνικά ελάχιστα των μονάδων φυσικού αερίου, έκανε το ρεύμα περίπου ανεπιθύμητο για το δίκτυο κι έριξε την τιμή!

Έχω ανεβάσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα τα διαγράμματα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αλλά δεν ξέρω πόσοι έχετε προσέξει τι συμβαίνει στη δεξιά στήλη, εκεί που φαίνεται το ημερήσιο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Χαμηλά υπάρχουν ένα "Crete Conv" κι ένα "Crete RES", που αντιστοιχούν στις "συμβατικές" μονάδες και στις ΑΠΕ της Κρήτης. Αυτό συμβαίνει επειδή απ' το καλοκαίρι η Κρήτη είναι πλέον συνδεμένη καλωδιακά με την ηπειρωτική χώρα, προκειμένου να ηλεκτροδοτείται απ' την Πελοπόννησο και να κλείσουν οι παλιοί πετρελαϊκοί σταθμοί του νησιού.

Με πανηγυρικούς τόνους ηλεκτρίστηκε το καλοκαίρι το καλώδιο, με υποσχέσεις πως το καλώδιο θα καλύπτει το 1/3 των αναγκών του νησιού το καλοκαίρι και το σύνολο σχεδόν το χειμώνα. Και πως θα εξοικονομηθούν και 100 χιλ. τόνοι CO2 απ' τον περιορισμό της λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων.

Οι πιο παλιοί αναγνώστες ίσως θυμάστε πως επί διοίκησης Αθανασόπουλου η ΔΕΗ ήθελε να κατασκευάσει μονάδες φυσικού αερίου στην Κορακιά της Κρήτης, αλλά την Κορακιά "την έφαγαν τα κοράκια" κι οι μονάδες δεν έγιναν ποτέ, αντίθετα έγινε η τεράστια μονάδα αερίου στη Μεγαλόπολη. Κι έπειτα η μονάδα αερίου στη Μεγαλόπολη δεν μπορούσε για χρόνια να λειτουργήσει, αφού αρχικά δεν είχε φθάσει εκεί το φυσικό αέριο και στη συνέχεια η μονάδα δεν χωρούσε στο δίκτυο! Για το σκάνδαλο της Μεγαλόπολης φυσικά ...

δεν είδαμε ποτέ να συγκινηθεί κάποιος δικαστικός.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.


Φθάσαμε αισίως στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά του 2021, εν μέσω πανδημίας και με τον τουρισμό στην Κρήτη άφαντο λόγω εποχής. Στο πιο πάνω διάγραμμα βλέπουμε τη λειτουργία των μονάδων της Κρήτης στο διάστημα 25-31/12/2021, με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Πρόκειται δηλαδή για πρόβλεψη λειτουργίας την επόμενη ημέρα κι όχι απολογιστικά στοιχεία λειτουργίας. Το διάγραμμα είναι αποκαλυπτικό, η Κρήτη ΔΕΝ ηλεκτροδοτείται απ' το καλώδιο, ΔΕΝ ηλεκτροδοτείται απ' τη μονάδα αερίου της Μεγαλόπολης, ΔΕΝ ηλεκτροδοτείται απ' τα αιολικά της Πελοποννήσου. Ηλεκτροδοτείται απ' τις παλιές, καλές, πετρελαϊκές μονάδες της, γι' αυτό και το Υπουργείο Ενέργειας έσπευσε στις 27/12 να παρατείνει τη λειτουργία του ΑΗΣ Αθερινόλακκου!

Το διάγραμμα αποτυπώνει τον απόλυτο εξευτελισμό της ενεργειακής πολιτικής Πασοκ-ΝΔ-Σύριζα: κατάφεραν να μας βάλουν να πληρώσουμε άρον-άρον το "μικρό" καλώδιο της Κρήτης, προκειμένου να κάθεται αχρησιμοποίητο. Λόγω της ιστορικά απίστευτης εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου, είναι πιο φθηνή η ηλεκτροπαραγωγή με πετρέλαιο! Κατάφεραν να μας γυρίσουν στην προπολεμική εποχή, τότε που η Ελλάδα ηλεκτροδοτούνταν μόνο στις πόλεις με πετρέλαιο και δεν είχε ρεύμα ούτε για τα χωριά ούτε για τη βιομηχανία.

Φυσικά ούτε λόγος να παράγουν ηλεκτρισμό απ' το φθηνό λιγνίτη: έχουν διαλύσει τα λιγνιτωρυχεία, προκειμένου να παραδώσουν τα εδάφη στους Γερμανούς της RWE, για να βάλουν φωτοβολταϊκά. Ακριβώς δίπλα στα χωριά που έκαψαν και λεηλάτησαν οι Γερμανοί στην Κατοχή, σφάζοντας ακόμα και γυναικόπαιδα. Σε άλλες εποχές η παράδοση εδαφών θεωρούνταν προδοσία. Σήμερα η κυβέρνηση τη θεωρεί απλά "εμβληματική επένδυση".

 

3 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για το εμπεριστατωμένο άρθρο, δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας έχουν υποστει πλυση εγκεφάλου ότι οι πετρελαικές/λιγνιτικές μονάδες είναι εγγενώς κακές ενω πάλι οι ΑΠΕ/φυσικό αέριο είναι καλά. Εχω παρατηρησει ότι δεν μπορω να πείσω τους γύρω μου για το μεγάλο πρόβλημα των ΑΠΕ ότι δεν παράγουν ενέργεια με συνεχή τρόπο και ότι αυτή η ενέργεια ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΕΙ με οικονομικά/περιβαλλοντικα βιώσιμο τρόπο. Ολοι βρίζουν τους κυβερνώντες αλλά παρόλα αυτά καταπίνουν το βασικό αφήγημα (οτι οι ΑΠΕ μπορουν να αποτελέσουν λύση) και έτσι προσωπικά δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος για το μέλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε απόλυτο δίκιο, η πλύση εγκεφάλου που έχει γίνει έχει λειτουργήσει καταλυτικά. Αν είναι ωστόσο καλόπιστοι οι γύρω σας, βάλτε τους να δουν το βίντεο στο https://www.verianet.gr/post/96226-sos-bermio-ape-einai-polla-ta-lefta-omilia-tou-xrhstou.

      Διαγραφή