Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Αισχροκέρδεια στις ...μάσκες; Στο ηλεκτρικό ρεύμα να δεις το μεγάλο πάρτι που γίνεται!


Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για χρήση μάσκας ΚΝ95/FFP2 στα σούπερ μάρκετ είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση αύξηση της τιμής στις μάσκες του συγκεκριμένου τύπου κατά περίπου 50%. Άστραψε και βρόντησε ο γνωστός και ως "μπουμπούκος" Υπουργός Ανάπτυξης, απειλώντας με "πρόστιμα για αισχροκέρδεια". Ωστόσο, ο ίδιος "μπουμπούκος" δεν έχει πει λέξη για τον πλήρη εκτροχιασμό της τιμής του ηλεκτρισμού, δείχνοντας πλήρη αδιαφορία για τον πληθωρισμό και την υπονόμευση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, που προκαλεί το ακριβό ρεύμα.

Δείτε π.χ. τι συνέβαινε στις 14/12, που στο Χρηματιστήριο Ενέργειας καθοριζόταν η τιμή για τις 15/12/2021: πάνω από τετραπλασιασμός της τιμής μέσα σε 4 ώρες, έξι φορές πάνω η μέγιστη τιμή ημέρας σε σχέση με την ελάχιστη. Αν αυτό δεν δείχνει αισχροκέρδεια, δεν ξέρω τι άλλο δείχνει, ας μας το πει ο "μπουμπούκος".


Μόλις μια ημέρα αργότερα, η ελάχιστη τιμή ημέρας έχει υπερτριπλασιαστεί! Τι άλλαξε απ' τη μια μέρα στην άλλη; Μήπως το ό,τι αυξήθηκε η συμμετοχή του φυσικού αερίου; Και γιατί άραγε δεν αύξησαν τη συμμετοχή του λιγνίτη, αν το αέριο είναι πανάκριβο;
 

Λίγες μόνο ημέρες αργότερα, πριν τα Χριστούγεννα, η κοροϊδία κορυφώνεται, καθώς ...
η μέγιστη τιμή σπάζει το φράγμα των 500€/MWh, την ώρα που ο "μπουμπούκος" παρακολουθεί απαθής. Και την επομένη, 22/12/2021, έχουμε ιστορικό ρεκόρ, η μέγιστη τιμή έπιασε τα 542,50€/MWh, ενώ η μέση τιμή ημέρας σκαρφάλωσε στο απίστευτο 415,94€/MWh.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.


Ανήμερα τα Χριστούγεννα έχουμε "το θαύμα των Χριστουγέννων"! Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες η τιμή του ρεύματος έπεσε στα μισά! Συγκινήθηκαν οι κερδοσκόποι απ' το μήνυμα της Γέννησης; Μπα, ούτε σκέψη για κάτι τέτοιο! Απλά στις αργίες η ζήτηση ρεύματος πάντα είναι μειωμένη, ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής είναι ανελαστικό, οπότε μειώνονται τα περιθώρια κερδοσκοπίας: κάποιος πρέπει να πάρει το ρεύμα που παράγεται, προκειμένου να μην αναγκαστούν να κλείσουν εργοστάσια! 
 

Πέρασαν τα Χριστούγεννα, φθάνουμε στην αγορά της 29/12/2021 κι η ημερήσια τιμή "προσγειώθηκε" σε πιο χαμηλά επίπεδα. Θα μας πει μήπως κανείς τι άλλαξε και μέσα σε δυο βδομάδες είχαμε αυτή την τεράστια διακύμανση των τιμών; Μπα, μην ενοχλείτε την κυβέρνηση, μην ενοχλείτε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μην ενοχλείτε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αυτοί υπάρχουν μόνο για να εξυπηρετούν καταστάσεις, όχι να παρεμβαίνουν στην αγορά. Με άλλα λόγια, όλοι μαζί κι από κοινού μας λένε "Σκάστε και πληρώστε!" Μήπως είναι καιρός να πληρώσουν κάτι κι αυτοί;


2 σχόλια:

  1. Ο βλαξ παρέτεινε την χρήση λιγνίτη μέχρι το 2025!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς δεν έχετε δει αυτό: https://kentro-typou.dei.gr/deltia-typou/2021/δεν-αλλάζει-ο-σχεδιασμός-της-απολιγνιτοποίησης/

      Δεν υπάρχουν βλάκες. Στημένοι και χυδαίοι μόνο υπάρχουν.

      Διαγραφή