Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

ΗΠΑ & Κίνα αυξάνουν τη χρήση κάρβουνου κι η Ελλάδα "σώζει τον πλανήτη", εξοντώνοντας τους Έλληνες.

Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για σήμερα, 6/10/2021, η αναλογία φυσικού αερίου προς λιγνίτη είναι στο 4,23, παράγουμε 4,23 φορές περισσότερο ρεύμα από φυσικό αέριο παρά από λιγνίτη. Την ίδια στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου πετάει από ρεκόρ σε ρεκόρ και, όπως είχα προβλέψει, στις 5/10 είδαμε για πρώτη φορά τριψήφια τιμή. Δυστυχώς αυτό ήταν μόνο η αρχή, μεσημέρι της 6/10 η τιμή έχει ξαναπετάξει στα 132,930€/MWh (συμβόλαιο ενός μήνα Dutch TTF Natural Gas Calendar Month στο Nymex). Κανείς δεν μπορεί πια να προβλέψει πού θα σταματήσει το εντελώς παρανοϊκό ράλι.

Λόγω της τεράστιας αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, εδώ και καιρό η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη είναι σημαντικά πιο φθηνή απ' την παραγωγή με φυσικό αέριο. Παρόλα αυτά η ΔΕΗ και η κυβέρνηση εξακολουθούν να καίνε φυσικό αέριο σαν να μην υπάρχει αύριο, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής εξόντωσης των Ελλήνων. 

Όπως είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, στο τέλος Ιουλίου-αρχές Αυγούστου η λιγνιτική παραγωγή έφθασε τα 1400, ακόμα και σχεδόν τα 1600MW. Ωστόσο σήμερα παραμένει καθηλωμένη στα μισά, γύρω στα 660MW το πολύ έχει δώσει απ' το πρωί. Με τη ζήτηση να είναι σε χαμηλά λόγω εποχής επίπεδα (αιχμή ζήτησης 6306MW), καθώς η χαμηλή τάση (LV, Low Voltage κάτω δεξιά στο διάγραμμα) δεν ζητά φορτία, με 1600MW ο λιγνίτης θα μπορούσε να καλύπτει μεγάλο ποσοστό, να μειώνει την τιμή χονδρικής, (που σήμερα πέταξε και πάνω απ' τα 250€/MWh ενώ αύριο θα βρίσκεται πάνω και απ' τα 280€/MWh), και να συμβάλει στην εξοικονόμηση συναλλάγματος της χρεοκοπημένης χώρας. Αλλά η κυβέρνηση κι η ΔΕΗ επιμένουν να "σώσουν τον πλανήτη", εξοντώνοντας τους Έλληνες, καθώς την ίδια ακριβώς στιγμή οι χώρες που εκπέμπουν τις μακράν όλων των υπολοίπων μεγαλύτερες ποσότητες "αερίων του θερμοκηπίου" αυξάνουν τη χρήση κάρβουνου.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού.

Την 1/10 το Energy Information Administration των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα το Quarterly Coal Report ...

για το 2ο τρίμηνο του 2021. Η παραγωγή κάρβουνου σημείωσε αύξηση 22,8% ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ η κατανάλωση σημείωσε αύξηση 29,1%, με το 91,3% της κατανάλωσης να αφορά την ηλεκτροπαραγωγή και το υπόλοιπο τη χρήση μεταλλουργικού άνθρακα. Τα αποθέματα στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σημείωσαν ελαφρά μείωση και βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 3ο τρίμηνο του 2019, προ πανδημίας.

Και μόλις χθες το Bloomberg ανέφερε πως, ενόψει του χειμώνα, η Κίνα έδωσε εντολή στις τράπεζες ν' αυξήσουν τη χρηματοδότηση τόσο στα ορυχεία όσο και στους ανθρακικούς σταθμούς παραγωγής, καθώς αντιμετωπίζει έλλειμμα ενέργειας. Ήδη πριν μερικές μέρες είχε θέσει εκτός νόμου τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, καθώς η παραγωγή Bitcoin στη ΝΔ Κίνα απαιτούσε τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού.

Κατόπιν των πιο πάνω εξελίξεων, είναι σαφές πως οι εξαγγελίες για "επιδότηση" της χρήσης ρεύματος και φυσικού αερίου είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου, άλλη μια απάτη των πολιτικών: τα λεφτά που θα πάνε για "επιδοτήσεις" πρέπει να κοπούν από κάπου αλλού και η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα φέρει ρύθμιση νέου φόρου, προκειμένου να πάρει πίσω τα χρήματα των "επιδοτήσεων". Μην ξεχνάτε άλλωστε πως ήδη βρίσκεται στα σκαριά ο νέος "κλιματικός νόμος", που αναμένεται να επιβάλει φόρο στα σπίτια και τις μεταφορές. Πάντα για τη "σωτηρία του πλανήτη", λες και δεν μαζεύουν ήδη αρκετά με το επαίσχυντο "δικαίωμα εκπομπής" CO2.

 

6 σχόλια:

  1. Η Ευρώπη ετοιμάζεται να βιώσει το απόλυτο ενεργειακό clusterfuck!
    Μετά από κάρβουνο παρακαλάμε και για έξτρα αέριο τους ¨κακούς¨ Ρώσους.
    Το καλοκαίρι φαίνεται φάγανε από τα στρατηγικά αποθέματα λόγω ψηλών τιμών (τα είχαν αγοράσει φτηνά) κ έμεινες με ενα μηνα από 5 (που πριν δεν τα ακουμπουσες).
    Η επίσημη γραμμή βέβαια λέει ¨πως πέρυσι είχαμε βαρύ χειμώνα¨, αλλά δεν απαντάει γιατί δεν τα γέμισες το καλοκαίρι.

    Η Ασία ξεφορτώνεται τα $ που δεν έχουν τι να τα κάνουν από το πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου με ΗΠΑ αγοράζοντας με Premium κ φυσικα ποιος γ@@εί τους συμμάχους στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένου UK).

    Τωρα παρακαλάμε Ρωσία για έξτρα αέριο σε σποτ τιμή Ευρώπης, κ οι Ρώσοι λένε long term contract σε χαμηλές τιμές ή Spot price Πετρούπολη ή (αφήνουν να εννοηθεί) να αναλάβει ο πελάτης τα ρίσκα αν σκάνε ασυντήρητοι αγωγοί σε Ουκρανία.

    Σήμερα τα ΑΠΕ της Γερμανίας έδιναν το 3% της εγκατεστημένης ισχύος τους κ ...είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι έχεις και τους "αναλυτές" της προπαγάνδας να λένε "Η Ευρώπη όμηρος της Ρωσίας", την ώρα που οι Γερμανοί μόλις ματαίωσαν δυο τερματικά για LNG, ενώ όσο LNG υπάρχει φεύγει για Ασία.

      Διαγραφή
  2. Πολύ σωστά. Και, επιπλέον, επειδή όλο το καλοκαίρι τα αιολικά υπολειτουργούσαν, την ώρα που οι οικονομίες ανέκαμπταν και ζητούσαν ενέργεια, όλοι έκαιγαν αέριο.
    Δεν είναι μόνο το σήμερα, που τα αιολικά κάθονται, το έχω ήδη γράψει. Τώρα το μόνο που μένει είναι να έχουν προβλήματα κάποια πυρηνικά της Γαλλίας, για να ολοκληρωθεί η τέλεια καταιγίδα και να δούμε πόσοι θ' ακολουθήσουν τον Λάσετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ολική παράνοια έχει και άλλες συνιστώσες. Πλέον και να θέλουν να βάλουν μπρος μεταφορές-εξόρυξη άνθρακα ή να βάλες μπρος μονάδες που κοιμούνται, δεσμεύονται και από το χρηαμτοπιστωτικό σύστημα που πλέον και οι Τράπεζες/ασφαλιστικές θέλουν να αποδείξουν πως νοιάζονται και τους αποτρέπει (αν δεν απαγορεύει κιόλας) να χρηματοδοτήσουν/ασφαλίσουν δραστηριότητες σχετιζόμενες με τον άνθρακα.
      https://ieefa.org/finance-leaving-thermal-coal/

      Αν δεν απατώμαι το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στο Bergkamen δυσκολεύεται να ξαναβάλει μπρος ΚΑΙ γιατί δε βρίσκει μεταφορικό μέσο 1ης ύής ΚΑΙ γιατί πρέπει η μεταφορά προφανώς να ασφαλιστεί.

      Παράνοια! Και τι ακους; Η λύση είναι ακόμα περισσότερα ΦΒ ή ανεμογεννήτριες με τη λογική ¨δε μπορεί κάπου θα φυσήξει, θα εγκαταστ΄σηω 200GW για να έχω 10¨

      Και φυσικά για την επίδρσση στο συνολικό περιβαντολογικό αποτύπωμα τσιμουδιά.

      Διαγραφή
    2. Όταν ένα φάρμακο δεν δουλεύει, η μεγαλύτερη δόση απλά σκοτώνει. Το ίδιο θα συμβεί και με τα αιολικά, θα τα ξεφορτώσουν στην Ελλάδα, που την έκαναν σκουπιδότοπο των Γερμανών, ελπίζοντας πως θα φυσά στην Ελλάδα. Αμ' δε!
      https://greeklignite.blogspot.com/2021/07/2-15-2021.html
      https://greeklignite.blogspot.com/2021/08/blog-post_13.html
      https://greeklignite.blogspot.com/2021/08/blog-post_15.html
      https://greeklignite.blogspot.com/2021/08/blog-post_17.html

      Διαγραφή
    3. Επιπλέον, εάν συντρέχουν λόγοι άρνησης χρηματοδότησης & ασφάλισης, αυτό προφανώς δεν θα ισχύει μόνο για το Bergkamen. Αν τολμούν, ας κρατήσουν τα λιθανθρακικά κλειστά, θα πέσει γέλιο το χειμώνα! Και προφανώς θα φουλάρουν τα λιγνιτικά, παρόλο που ο λιθάνθρακας έχει μεγαλύτερη θερμογόνα ικανότητα απ' το λιγνίτη και κάποια λιθανθρακικά είναι υπερσύγχρονα, όπως το Datteln.

      Διαγραφή