Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Είδαν, έπαθαν, έμαθαν και πλέον είναι έντονη η αντίδραση των πολιτών στα αιολικά σε Φινλανδία και ΗΠΑ.



ΠΡΟΣΟΧΗ: από 15/11/2020 το Facebook έχει μπλοκάρει τις δημοσιεύσεις της σελίδας. Συνεπώς οι νέες δημοσιεύσεις δεν εμφανίζονται πλέον στο Facebook.

Attention, since Nov. 15th, 2020, Facebook has blocked new posts by the Greeklignite page. Visit greeklignite.blogspot.com!

 
Τρεις περιπτώσεις αντίδρασης πολιτών στα αιολικά έχουμε σήμερα. Πάμε πρώτα στην περιοχή του Sidney Township στην Πολιτεία του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, όπου "επενδυτής" παρουσίασε την "επένδυση" αιολικού εργοστασίου σε ανοιχτή -λόγω του κορονοϊού- συγκέντρωση κατοίκων. Αντίθετα με την Ελλάδα, όπου νόμος είναι το δίκιο του "επενδυτή", κι όποιος προλάβει δηλώνει και μια βουνοκορφή για καταστροφή, στις ΗΠΑ πρέπει να εξασφαλίσουν γη για εγκατάσταση κι αυτό δεν αποδεικνύεται πάντα τόσο εύκολο.

Τη συνάντηση της εταιρείας με τους "πολύ προβληματισμένους" κατοίκους περιγράφει ρεπορτάζ της Daily News. Η εταιρεία θέλει να εγκαταστήσει 75 ανεμογεννήτριες ύψους 183μ (600ft), με ελάχιστη απόσταση 380μ (1250ft) από σπίτια! Αλλά, αν πρόκειται για φωλιά αετού, η απόσταση θα είναι 2.575m (1,6 μίλια)! Μόνο γι' αυτό θα 'πρεπε όλοι να έχουν "στολίσει" κατάλληλα τον εκπρόσωπο του "επενδυτή", αλλά, ευγενικοί όντες οι κάτοικοι, περιορίστηκαν να του αναπτύξουν κάποια απ' τα γνωστά προβλήματα των αιολικών (υπόηχοι και προβλήματα υγείας, μείωση αξίας ακινήτων, πελέκημα πουλιών και νυχτερίδων, κλπ). Ο αντίλογος της εταιρείας ήταν "τα οικονομικά οφέλη" που φέρνει το αιολικό εργοστάσιο, πιο γνωστά ως χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, που θα πληρώνουν 100 για να πάρουν 3. Οπότε μια κάτοικος του τα πέταξε στη μούρη: "αν αναγκάσετε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή και κανένας δεν ζει πια εδώ, "τα οικονομικά οφέλη" δεν θα έχουν κανένα νόημα!"

Για τη 2η περίπτωση πάμε στο Madison της διπλανής Πολιτείας του Ουισκόνσιν. Η απόφαση των Πολιτειακών Αρχών να μειώσουν τις εκπομπές CO2 της ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2030 κατά 60% και κατά 100% μέχρι το 2050 δεν άρεσε στους ...

τοπικούς αυτοαποκαλούμενους "οικολόγους" του Sierra Club και κάποια δημοσίευσε στο The Cap Times τις γνωστές χιλιοειπωμένες ανοησίες περί αντικατάστασης του κάρβουνου με τις δήθεν "φθηνές κι αξιόπιστες" "Α"ΠΕ. Ο αντίλογος ήρθε από αγανακτισμένη κάτοικο, που με μόλις 2 παραγράφους κονιορτοποίησε τις ανοησίες. Οι πολίτες πλέον δεν καταπίνουν τα ψέματα και αντιδρούν.

Η 3η περίπτωση είναι στο Akaa της ΝΔ Φινλανδίας κι έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Akaan Seutu, στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε πρόταση πρωτοβουλίας πολιτών να ανασταλεί μέχρι το 2035 κάθε σχέδιο για τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή. Τον περασμένο Μάιο είχαμε δει τα συγκλονιστικά ευρήματα μελέτης για τους υπόηχους από ανεμογεννήτριες, που έγινε από τη Φινλανδική Ένωση Περιβαλλοντικής Υγείας (SYTe). Η μελέτη είχε προκαλέσει αναταραχή κι η Φινλανδική κυβέρνηση έσπευσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες: στις 22/6/2020 έδωσε στη δημοσιότητα μια τεχνικού χαρακτήρα έκθεση για τους υπόηχους των αιολικών, που την είδαμε στις αρχές Ιουλίου.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.

Φαίνεται πως η έκθεση καθόλου δεν καθησύχασε τους πολίτες, καθώς δεν εξηγεί τα συμπτώματα που αποδίδονται στους υπόηχους. Οι ανεμογεννήτριες που προορίζονται για την περιοχή είναι τεράστιες, με διάμετρο ρότορα 200μ, συνολικό ύψος 300μ και ισχύ 10MW. Οι κάτοικοι εύλογα θεωρούν πως θα βρεθούν στη θέση πειραματόζωων, ενώ ανησυχούν επίσης για τις πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις αυτού του μεγέθους και ισχύος ανεμογεννητριών, μεταξύ άλλων, στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στην άγρια φύση, στα πουλιά και στη βιοποικιλότητα, καθώς και στις επιπτώσεις στο εθνικό παραδοσιακό τοπίο.

Στη σχετική ψηφοφορία ωστόσο η πρόταση της πρωτοβουλίας πολιτών δεν πέρασε, καθώς έγινε ισοψηφία και με την ψήφο του Δημάρχου επικράτησε η άποψη πως έτσι κι αλλιώς το συγκεκριμένο έργο έχει ακόμα μακρύ δρόμο μελετών και εγκρίσεων μπροστά του. Οι αυτοδιοικητικοί παντού κοιτούν πρώτα τη δική τους κομματική επιβίωση, μη τυχόν και δυσαρεστήσουν το γκοβέρνο ...

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες πλέον το φωνάζουν παντού στον πλανήτη: Όχι στα αιολικά! Την ίδια στιγμή που η αντίδραση στα φωτοβολταϊκά είναι περίπου ανύπαρκτη: οι πολίτες δεν λένε όχι σε ΑΠΕ, λένε όχι ειδικά στα αιολικά! 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου