Προσοχή, το Facebook έχει μειώσει τη διάδοση της σελίδας Greeklignite και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση. Επισκεφθείτε το greeklignite.blogspot.com!
Attention, Facebook is limiting Greeklignite page reach. Visit greeklignite.blogspot.com!
Στην πιο πάνω εικόνα, απ' το Google Earth, βλέπουμε τη στάθμη του λιγνιτωρυχείου Garzweiler το Μάρτιο 2020. Με τη διακεκομμένη γραμμή είναι (κατά προσέγγιση) τα απ' την αρχή μελετημένα όρια του λιγνιτωρυχείου, το οποίο είναι αδειοδοτημένο μέχρι το 2045 και τροφοδοτεί τα τεράστια, νεότατα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής τεχνολογίας ΒοΑ και ΒοΑ 2+3, τα οποία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους πριν λίγα μόλις χρόνια. Στην εικόνα φαίνονται επίσης τα πολυάριθμα χωριά που είτε έχουν ήδη μετεγκατασταθεί τα προηγούμενα χρόνια είτε περιλαμβάνονται μέσα στα όρια του ορυχείου.
Στις αρχές του 2019 η Γερμανία, ο μακράν μεγαλύτερος λιγνιτοπαραγωγός της Ευρώπης τοποθέτησε τη δική της απολιγνιτοποίηση στο τέλος του 2038. Αυτό σημαίνει πως είναι πιθανό να μην υλοποιηθούν τα πλήρη όρια του ορυχείου, αλλά αυτό είναι κάτι που θα φανεί μόνο όταν έλθει η ώρα του κλεισίματος. Μιλάμε φυσικά πάντα για την ίδια Γερμανία, που χωρίς να έχει πλέον δικό της λιθάνθρακα, έθεσε σε εμπορική λειτουργία στις 30/5/2020 νέο λιθανθρακικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής. Οπότε προς το παρόν ουδείς συζητά να ενοχλήσει το ορυχείο Garzweiler.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο δημοσίευμα
της Zeit.de, η τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, μια
συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ετοιμάζει
νομοσχέδιο για τη μετεγκατάσταση πέντε χωριών μέχρι το 2028, για την ανάπτυξη
του λιγνιτωρυχείου Garzweiler. Είναι τα ...
Από το Google Earth επίσης προκύπτει πως στα χωράφια ανάμεσα στην περιοχή των πέντε χωριών υπό μετεγκατάσταση και στα μέτωπα του ορυχείου είχαν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες. Πλέον οι ανεμογεννήτριες αφαιρούνται, προκειμένου να κάνουν χώρο στην προέλαση του λιγνιτωρυχείου. Όταν η αξιόπιστη ενέργεια προχωρά, η τυχαία αποσύρεται!
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.
Και μια λεπτομέρεια: πίσω απ' τα μέτωπα εξόρυξης του λιγνιτωρυχείου Garzweiler φαίνονται οι αποκαταστημένες εκτάσεις, στις οποίες μόνο φωτοβολταϊκά δεν διακρίνονται. Κι όμως, το ορυχείο ανήκει στην RWE, που ενδιαφέρεται να βάλει τεράστιο φωτοβολταϊκό εργοστάσιο στα λιγνιτωρυχεία της Δυτικής Μακεδονίας. Γιατί να δεσμεύσει/καταστρέψει εκτάσεις στη Γερμανία, αν μπορεί να το κάνει στην Ελλάδα; Δεν το είπε άλλωστε ο Μητσοτάκης στην περίφημη συνέντευξη στη Bild, πως απ' την απολιγνιτοποίηση θα ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες;
Προς το παρόν η Γερμανία έχει μπροστά της όχι μόνο το κλείσιμο των πυρηνικών το 2022, αλλά και τη λήξη επιδότησης των πρώτων αιολικών, (έως το 60% των υφιστάμενων ανεμογεννητριών μένει χωρίς επιδότηση μέχρι το 2025). Σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 με κυρώσεις από τις ΗΠΑ και πρόσφατο βαρύ πρόστιμο απ' την Πολωνία, η απολιγνιτοποίηση, έστω και το 2038, φαίνεται τουλάχιστον αβέβαιη. Σαφώς βέβαια κάποια παλιά ανθρακικά εργοστάσια θα κλείσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς έχουν προ πολλού συμπληρώσει το όριο ζωής και θα 'πρεπε ήδη να 'χουν κλείσει. Και είναι βέβαιο πως η προπαγάνδα θα οργιάσει, "Να, η Γερμανία κλείνει λιθανθρακικά και λιγνιτικά εργοστάσια!" Αλλά αυτά που θα κλείσουν πρώτα, θα είναι τα σαπάκια. Και το πιο ωραίο είναι πως οι χώρες γύρω απ' τη Γερμανία ετοιμάζονται για ένα νέο κύκλο πυρηνικών εργοστασίων!
Στην Ελλάδα, ο Μητσοτάκης εξήγγειλε πέρυσι αιφνιδιαστικά μια αψυχολόγητα ταχεία απολιγνιτοποίηση για το 2028, (την οποία μάλιστα στην πράξη έφερε στο 2023 κι οι κάτοικοι των λιγνιτοπαραγωγών περιοχών μπορούν να κόψουν το λαιμό τους). Το 2028 το ορυχείο Garzweiler θα δουλεύει κανονικά, δίνοντας 1400 άμεσες και μερικές χιλιάδες έμμεσες θέσεις εργασίας. Δουλειές για τους Γερμανούς, την ώρα που οι Έλληνες "θα σώζουν τον πλανήτη" και θα προσπαθούν να επιβιώσουν "με κηπάκο και κοτούλες", όπως συμβούλευε (για τον κορονοϊό) ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου