Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Η "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρισμού και πώς -κυριολεκτικά πλέον- πνίγει και θα πνίγει τους Έλληνες

Προσοχή, το Facebook έχει μειώσει τη διάδοση της σελίδας Greeklignite και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση. Επισκεφθείτε το greeklignite.blogspot.com! 

Attention, Facebook is limiting Greeklignite page reach. Visit greeklignite.blogspot.com!

Πρόσφατα, και για πολλοστή φορά, θρηνήσαμε θύματα από πλημμύρες. Εύβοια και Θεσσαλία είδαν ζωές να χάνονται, περιουσίες να καταστρέφονται, την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή να υφίσταται βαριά πλήγματα. Αναξιόπιστοι πολιτικοί ανακάλυψαν μέχρι και "κλιματική αλλαγή" πίσω από πλημμύρες που μόνο ασυνήθεις δεν είναι: το 1907 είχαν πνιγεί τα Τρίκαλα, το 1908 τα Φάρσαλα, τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες της εποχής, απ' όπου και οι εικόνες, είναι εντελώς χαρακτηριστικά. Κι η Ελλάδα έχει πολυάριθμα ρέματα που επονομάζονται "Φονιάς", "Διαβολόρεμα", κλπ.

Απέναντι στις ανά εκατονταετία επαναλαμβανόμενες πλημμύρες, ο άνθρωπος μπορεί ν' αντιτάξει αντιπλημμυρικά έργα. Μόνο που αυτά κοστίζουν και δεν είναι έργα βιτρίνας, ώστε να φέρνουν ψήφους στα κόμματα. Έτσι τα λεφτά μας πηγαίνουν κατά προτίμηση σε έργα βιτρίνας, όπως πεζοδρόμια, ζαρντινιέρες και "μεγάλους περίπατους", κάπως έτσι το λέμε όταν τα λεφτά των φορολογουμένων "πάνε περίπατο".



Κατ' εξοχήν αντιπλημμυρικά έργα είναι τα φράγματα, που είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια η ΔΕΗ. Θυμάται άραγε κανείς ποιο είναι το τελευταίο φράγμα που έκανε και έβαλε σε λειτουργία η ΔΕΗ; Όσοι απαντήσετε "Μεσοχώρα" θα έχετε κάνει λάθος, για τον απλό λόγο πως το φράγμα της Μεσοχώρας ...
κατασκευάστηκε, χρυσοπληρώθηκε, αλλά δεν μπήκε ποτέ σε λειτουργία και πλέον είναι θέμα χρόνου να καταστραφεί, άλλη μια περίπτωση που τα λεφτά των καταναλωτών θα "πάνε περίπατο". Όχι, το τελευταίο φράγμα ήταν στον Αλιάκμονα, το φράγμα του Ιλαρίωνα.

Εκείνο βέβαια που δεν είναι ευρύτερα γνωστό, είναι πως αν αφηνόταν στη διακριτική ευχέρεια της ΔΕΗ το φράγμα του Ιλαρίωνα δεν θα γινόταν ποτέ! Ξεκίνησε κάπου στο 1991, διακόπηκε το 1996 και προχώρησε το 2003 μόνο ως "αντισταθμιστικό μέτρο", προκειμένου η τοπική κοινωνία να επιτρέψει τη διάνοιξη του λιγνιτωρυχείου της Μαυροπηγής, ΝΔ της πόλης της Πτολεμαΐδας. Ο λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, ήταν υπερπολύτιμος για τη ΔΕΗ, όχι ο Αλιάκμονας, το μεγαλύτερο σε μήκος αμιγώς Ελληνικό ποτάμι. Το φράγμα ολοκληρώθηκε το 2014, 23 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη κατασκευής!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.

Όμως μόνο για την παραγωγή ηλεκτρισμού τα φράγματα είναι πανάκριβη ιστορία, η ΔΕΗ δεν θα τα έκανε ποτέ. Γι’ αυτό κόλλησε ο Ιλαρίωνας, γι’ αυτό δεν ενδιαφέρεται κανείς για το –τελειωμένο!- φράγμα της Μεσοχώρας, την ώρα που μας έχουν πρήξει με τις ΑΠΕ. Ωστόσο τα φράγματα είναι έργα πολλαπλού σκοπού, είναι και αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, υδρευτικά. Δημιουργούν νέους οικότοπους, νέες δραστηριότητες, αθλητικές, τουριστικές. Κι όταν η ΔΕΗ ήταν 100% δημόσια, έκανε και φράγματα, αξιοποιώντας όλα τα μεγάλα και τα πιο μικρά ποτάμια της χώρας.

Τα φράγματα της ΔΕΗ δίνουν σήμερα σε ετήσια βάση γύρω στις 3,5-5,5TWh (γύρω στο 6-10% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρισμό), κυρίως ωστόσο καλύπτουν με αξιοπιστία τη βραδινή αιχμή ζήτησης ηλεκτρισμού, εκεί που τα φωτοβολταϊκά είναι εντελώς ανύπαρκτα και με τον Αίολο ουδείς μπορεί να βεβαιώσει πως θα φυσά 8-10 το βράδυ. Το πόσο ηλεκτρισμό θα πάρουμε εξαρτάται ουσιαστικά απ’ το πόσο χιόνι θα πέσει στην Πίνδο και τη Δυτική Μακεδονία και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν θα χιονίσει πολύ ή λίγο.

Μετά την "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρισμού η ΔΕΗ δεν είναι πια αμιγώς δημόσια, έχει και μετόχους. Όσο κι αν εξακολουθεί ν' ασκεί κυβερνητική πολιτική, δεν πρόκειται ποτέ πλέον να κάνει φράγματα. Κι ούτε καμιά άλλη εταιρεία, αμιγώς ιδιωτική, πρόκειται να κάνει φράγματα, εκτός κι αν πάρει κάποια γενναία επιδότηση απ' το κράτος.



Έτσι ουδείς πρόκειται να ενδιαφερθεί να κάνει π.χ. το φράγμα του Πάμισου και να σώσει το Μουζάκι και τα επόμενα προς τον κάμπο χωριά απ' τις πλημμύρες, που με μαθηματική βεβαιότητα θα επαναληφθούν σε βάθος χρόνου. Ίσως μάλιστα το κράτος ή η τοπική αυτοδιοίκηση ξαναμπαζώσουν την κοίτη, για να ξαναχτίσουν το Κέντρο Υγείας, που πήρε μαζί της η πρόσφατη πλημμύρα (φωτογραφία απ' το trikkipress.gr). Άλλωστε, όλοι μας λένε πως η "κλιματική αλλαγή" θα φέρει μαζί της "ακραία καιρικά φαινόμενα", έτσι δεν είναι; Να λοιπόν λαμπρές ευκαιρίες να φαγωθούν λεφτά των φορολογουμένων σε έργα που θα τα πάρει το ποτάμι και θα χρειαστεί να ξαναγίνουν. Το χρήμα να κυκλοφορεί!

Η "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρισμού, κυριολεκτικά πλέον, πνίγει και θα συνεχίσει να πνίγει τους Έλληνες! Όσο κι αν μας λένε πως η Ελλάδα "ποτέ δεν πεθαίνει", στην πραγματικότητα "ξανά προς τη χρεοκοπία τραβά!"

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου