Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Αμετανόητοι, συνεχίζουν στο δρόμο χρεοκοπίας του 2009, να διαλύσουν και τις τοπικές κοινωνίες.


Απόσπασμα του κυβερνητικού θίασου (κοινώς μπουλούκι) βρέθηκε στην Πτολεμαΐδα για να εξαγγείλει το σχέδιο-έγκλημα της απολιγνιτοποίησης και βρέθηκε να μιλά σε κομματικό ακροατήριο, καθώς όλοι οι υπόλοιποι σηκώθηκαν κι έφυγαν, δεν δέχτηκαν την κακοστημένη παρωδία. Ο επίδοξος Υπουργός-Πινόκιο ανακοίνωσε πρόγραμμα 12 σημείων και η μύτη του μεγάλωσε τόσο που ακόμα και το κομματικό ακροατήριο δεν βρήκε ούτε ένα σημείο να χειροκροτήσει. Ούτε ένα; Όχι! Χειροκρότησαν την "Ειδική Οικονομική Ζώνη", κάτι που θυμίζει το πρόγραμμα "αναστήλωσης" της Ανατολικής Γερμανίας, μετά την επανένωση με τη Δυτική. Ένα πρόγραμμα που ρήμαξε την τοπική οικονομία, μείωσε τους απασχολούμενους από 10 σε 6,5 εκατομμύρια μέσα σε 30 χρόνια, οδήγησε σε μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού και χρειάστηκε να περάσει μια γενιά για να συμμαζευτεί κάπως το βιοτικό επίπεδο.

Και πώς να χειροκροτήσουν, όταν ο επίδοξος Υπουργός-Πινόκιο εξήγγειλε δουλειές για τους Γερμανούς κι όχι για τους Έλληνες; Το 2011 ο ΓΑΠ είχε επισκεφθεί την Κοζάνη με το αντίστοιχο δικό του μπουλούκι κι εξήγγειλε "το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο", 200MW, μαζί με εργοστάσιο κατασκευής των πάνελ. Και λίγο αργότερα ο Υπουργός που έχασε το δισκάκι εξήγγειλε, παρέα με το Σόιμπλε, το αλήστου μνήμης Σχέδιο Ήλιος, για φωτοβολταϊκά 12000MW! Πώς λοιπόν να χειροκροτήσουν το Χατζηδάκη, που ήρθε να τάξει φωτοβολταϊκά 2205MW, χωρίς εργοστάσιο κατασκευής πάνελ; Πού θα βρεθούν τα πάνελ; Δεν πιστεύω να νομίζετε πως θα βάλουμε Κινέζικα, ε;

Φυσικά δεν χρειάζεται κανείς να "διαβάζει βουλωμένο γράμμα", το ιστολόγιο είχε προβλέψει την ...
προωθούμενη πολιτική στην ανάρτηση της 3/2 :
Το πείραμα που προωθείται στη Δυτική Μακεδονία θυμίζει πως η περιοχή έχει εμπειρία στο να γίνεται πειραματόζωο, απ' την εποχή που η Διαμαντοπούλου κι οι Σημιτικοί "εκσυγχρονιστές" "πουλούσαν" την Κοινοτικής έμπνευσης "ευελφάλεια" του Ντελόρ και δοκίμαζαν τα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης". Αυτά αποδείχθηκαν μια εναλλακτική διατύπωση για το σύγχρονο δουλεμπόριο κι εγκαταλείφθηκαν πάραυτα. Από τότε πέρασαν κάμποσα χρόνια, ενδιάμεσα μας χώσανε στα μνημόνια κι οι εργασιακές σχέσεις "έγιναν λάστιχο", οπότε τώρα μπορεί η ΝΔ να δοκιμάσει να ξανακάνει τους ντόπιους πειραματόζωα. 

Η σύγχρονη εκδοχή των Τοπικών Συμφώνων μάλλον θα λέγεται "Ειδική Οικονομική Ζώνη" κι αν δεν αρέσει στους ντόπιους, που μάλλον δεν θ' αρέσει, στα ορεινά ξενοδοχεία των Γρεβενών περιμένουν κάπου 1300 αναλώσιμοι λαθρομετανάστες, πρόθυμο κρέας στους ανθρωπόμυλους της ΕΕ. Και βεβαίως πάντα πρέπει ν' αποσυμφορηθούν και τα νησιά, αναλώσιμοι υπάρχουν άφθονοι. Ωστόσο, για τις "καλές" και "καλοπληρωμένες" θέσεις εργασίας, που έταζε προεκλογικά ο Μητσοτάκης, "παρακαλώ αναμείνατε στο ακουστικό σας"...

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Ξαναγυρνώντας στην Ανατολική Γερμανία, η "επιτυχία" του προγράμματος ανασυγκρότησης είχε σαν αποτέλεσμα η περιοχή να γίνει η κοιτίδα της ακροδεξιάς, εκεί θεριεύει η Αλτερνατίβα κι από εκεί θα εφορμήσει στις αμέσως επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Μόλις στις 9/2, σε κατ' ιδίαν ηλεκτρονική συζήτηση, έγραφα "Η Καρενμπάουερ δεν εμφανίζεται να μπορεί να ηγηθεί του κόμματος όσο παραμένει η Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες θα καταποντίζονται όσο παραμένουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όσο καταποντίζονται οι Σοσιαλδημοκράτες θ' ανεβαίνουν οι Πράσινοι, όσο ανεβαίνουν οι Πράσινοι άλλο τόσο θ' ανεβαίνει η Αλτερνατίβα. Μύλος! Και μπαλαντέρ οι Φιλελεύθεροι με τους Χριστιανοσοσιαλιστές της Βαυαρίας: οι πρώτοι είναι παραδοσιακά με τη βιομηχανία, η Βαυαρία ΔΕΝ έχει αιολικά, μόνο Φ/Β στις στέγες. Κι έχει χρήμα, δεν καταλαβαίνει από ύφεση." Ήταν ακριβώς η επόμενη μέρα που μάθαμε πως την Καρενμπάουερ τη χάσαμε νωρίς!

Κάτι παρόμοιο με όσα έγιναν στην Ανατολική Γερμανία θα είναι το αποτέλεσμα της απότομης απολιγνιτοποίησης για τις λιγνιτικές περιοχές: απότομη αύξηση της ανεργίας, μετανάστευση εργατικού δυναμικού, απελπισία όσων θα έχουν μείνει, πλήρης απογοήτευση απ' τους "δημοκρατικούς" θεσμούς, δεν αποκλείεται και ν' ακουστεί πάλι το "ένας Παπαδόπουλος θα μας σώσει". Αν και με όσα γίνονται θα είναι πιο πιθανό να μας σώσει πάλι ένας Συμπιλίδης, όπως το 1993. Ποιος είπε πως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ως φάρσα; 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".




4 σχόλια:

  1. Αγαπητε Greeklignite και αναγνωστες του,
    Δεν ξερω εαν το γνωριζετε αλλα χθες, μετα απο τροχαιο ατυχημα και διμηνη παραμονη στην εντατικη, πεθανε ο Archeopteryx. Τον ηξερα κοινωνικα σαν ανθρωπο ικανοτατο και δυνατο χωρις να γνωριζω την ανωνυμη δραστηριοτητα του, την οποια διαβαζα και εκτιμουσα απο παλια (Antinews κτλ.). Μου το εκμυστηρευτηκε καποια στιγμη, και συνειδητοποιησα την ακλονητη και θεμελιωμενη πιστη του στην αναγκη να υπαρξουν καθαρες φωνες γυρω μας που να μιλανε τη γλωσσα της αληθειας.
    Μου ειχε πει πριν καποιους μηνες οτι δε γνωριζει ποιος ειναι ο Greeklignite. Υποψιαζοταν καποιους μου ειπε αλλα εκανε μονο εικασιες. Τον εκτιμουσε πολυ σαν τον αλλο πολο αληθειας και προσυλωσης για τα ζητηματα της ενεργειας. Γιαυτο, εαν δεν γνωριζατε αυτο το πολυ λυπηρο γεγονος, μια πραγματικα μεγαλη ανθρωπινη απωλεια για οσους τον ηξεραν, η τον διαβαζαν, ηθελα να σας ενημερωσω.
    Ελπιζω κατι να γινει με το υλικο του archeopteryx. Εχει αξια γιατι δεν αφορα μονο τα ενεργειακα αλλα και γενικοτερα θεματα που σχετιζονται με τη λειτουργεια των πραγματων γυρω μας. Και ειναι παρουσιασμενα απο εναν ανθρωπο πραγματικα ιδιαιτερης ευφυιας και διορατικοτητας.
    Σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση, ωστόσο τα λυπηρά νέα είχαν ήδη φθάσει. Ελπίζω κι εγώ να βρεθούν συνεχιστές του έργου του.

      Διαγραφή
  2. Λυπήθηκα πολύ για τον Archeopteryx.

    Για το θέμα του άρθρου, πέρα απ' την πτυχή των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, υπάρχει και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Ως γνωστό, κατά την αρχή της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, ο μόνος λόγος που η χώρα εξακολουθούσε να έχει ηλεκτρικό είναι επειδή η ηλεκτροπαραγωγή μέσω λιγνίτη αυξήθηκε δραματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ο λιγνίτης είναι ο δικός μας μαύρος χρυσός", δεν το έβαλα τυχαία σαν όνομα για το ιστολόγιο. Η λιγνιτική βιομηχανία είναι η πολύ μακρά της δεύτερης μεγαλύτερη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας. Αυτοί που τη σβήνουν είναι οι οπαδοί της Ψωροκώσταινας, της χώρας που "δεν έχει πόρους" και πρέπει ν' αγοράζει όσα της πουλάνε οι όλοι, με τους ντόπιους μεσάζοντες να εισπράττουν το κάτι τις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή