Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

2022: "Λιγνίτης" θα λέτε, και θα κλαίτε! Πώς το ΕΣΕΚ της ΝΔ θ' ακριβύνει κι άλλο το ρεύμα ...


Είναι γνωστό στους περισσότερους πως, μιλώντας προ διμήνου στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, ο Μητσοτάκης αναπάντεχα είχε ανακοινώσει το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028, 10 χρόνια νωρίτερα απ' την ημερομηνία που βρίσκεται υπό συζήτηση στη Γερμανία. Φυσικά, ως γνήσιος εκπρόσωπος του σάπιου πολιτικού συστήματος που κατάφερε να χρεοκοπήσει τη χώρα σε καιρό ειρήνης, προεκλογικά δεν είχε ψελλίσει το παραμικρό σχετικά με πρόωρο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.

Η πολιτική που προωθεί η ΝΔ αποτελεί πιστή συνέχεια της πολιτικής που είχε ανακοινώσει το 2010 ο Μανιάτης στη Βουλή (βλ. Πρακτικά Συνεδρίαση Η’ - 14 Οκτωβρίου 2010, σελ 307): "βαδίζουμε, όσο πιο γρήγορα μπορούμε, σε μια άλλη κατεύθυνση: Πλήρης αντικατάσταση των περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ που καίνε λιγνίτη με μονάδες ίδιας, ή ανάλογης δυναμικότητας που θα καίνε πια το πολύ πιο ευγενές καύσιμο, το φυσικό αέριο". 

Είναι συνειδητή επιλογή των πολιτικών να σβήσουν τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη για να καίνε ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ αέριο, μην ακούτε τα παραμύθια περί "ΑΠΕ" ή "σωτηρίας του πλανήτη". Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είδαμε το Μητσοτάκη να θεμελιώνει τη νέα μονάδα αερίου του Ομίλου Μυτιληναίου, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το νέο ΕΣΕΚ που ετοιμάζει η ΝΔ προβλέπει κι άλλες μονάδες αερίου, λες και δεν μας φτάνουν αυτές που ήδη έχουμε, λες και είμαστε το ...Κατάρ σε αποθέματα αερίου, λες και δεν πληρώνουμε ακριβότερα απ' την υπόλοιπη Ευρώπη το αέριο που εισάγουμε, λες κι έχουμε ως χώρα το περιθώριο να επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, λες και μας περισσεύουν λεφτά για αχρείαστες εισαγωγές, λες και θα γίνει ποτέ ανταγωνιστική η οικονομία όταν ο ηλεκτρισμός γίνεται κάθε μέρα κι ακριβότερος.


Οι αναγνώστες του ιστολόγιου ίσως θυμάστε τα πιο πάνω διαγράμματα, που δείχνουν την προβλεπόμενη εξέλιξη των τιμολογίων ηλεκτρισμού σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη 2050, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την άνοιξη του 2012. Μην απορείτε λοιπόν που θα ξηλώνεστε κάθε μέρα και περισσότερο για το λογαριασμό του ρεύματος, το έγκλημα σε βάρος της χώρας, σε βάρος των πολιτών και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας είναι προγραμματισμένο. Όσα προϊόντα δεν εισάγουμε απ' την Κίνα και την Άπω Ανατολή τα εισάγουμε ήδη από Τουρκία και Βουλγαρία, εδώ μένει μόνο η ανέχεια κι η ανεργία.

Δυστυχώς, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, η ΝΔ οδηγεί σε πρόωρο θάνατο το λιγνίτη στην Ελλάδα κάπου στο 2022, πολύ πριν το 2028. Γι' αυτό κι εδώ και λίγο καιρό στην κεφαλίδα του ιστολόγιου -και στη σελίδα στο Facebook- έχει προστεθεί η πρόταση "2022: "Λιγνίτης" θα λέτε, και θα κλαίτε!" 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Για να υπάρχει λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή χρειάζονται δυο πράγματα: ΑΗΣ που θα παράγουν το ρεύμα και ορυχεία που θα τροφοδοτούν τους ΑΗΣ. Πασοκ-ΝΔ-Σύριζα από κοινού φρόντισαν να δρομολογήσουν το σταδιακό κλείσιμο απ' το 2019 των ΑΗΣ Καρδιάς (4 μονάδες), ΑΗΣ Αμυνταίου (2 μονάδες), ΑΗΣ Μεγαλόπολης (2 μονάδες), ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (4 μονάδες). Προκειμένου να διασφαλίσουν μάλιστα το κλείσιμο, φρόντισαν να οδηγήσουν τα ορυχεία σε τέτοια απαξίωση, που να είναι πλέον προβληματικός ο εφοδιασμός των ΑΗΣ με λιγνίτη. Είναι εντελώς χαρακτηριστικό το απόσπασμα από άρθρο μέλους ΔΣ της ΕΒΙΚΕΝ το Φεβρουάριο 2014, πριν σχεδόν έξι (6) χρόνια: "Από την εξέταση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ διαπιστώνεται ότι μετά την απομάκρυνση του προσωπικού των ορυχείων και την ανάληψη της δραστηριότητας σε μεγάλο βαθμό από εργολάβους το κόστος προς τρίτους αυξήθηκε τόσο πολύ που αναιρεί σε ποσοστό 80% την μείωση του κόστους μισθοδοσίας και τελικά οδηγεί σε αύξηση του κόστoυς των ορυχείων ανά MWH λόγω της συνεχώς μειούμενης παραγωγής από λιγνιτικούς σταθμούς". Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, καθώς λόγω συνταξιοδοτήσεων του έμπειρου μόνιμου τεχνικού προσωπικού έχει γενικευθεί η εκχώρηση δραστηριοτήτων σε εργολάβους που όχι μόνο απασχολούν εντελώς ελλιπούς εμπειρίας προσωπικό, αλλά χρησιμοποιούν και ακατάλληλη τεχνολογία για την "εκλεκτική" εξόρυξη του λιγνίτη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο μεγαλύτερο λιγνιτωρυχείο των Βαλκανίων, στο Νότιο Πεδίο του Ν. Κοζάνης, που τροφοδοτεί το μεγαλύτερο λιγνιτικό ΑΗΣ της χώρας, τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου: χάρη στις ενέργειες του κομματικού συστήματος, η αποκάλυψη του λιγνίτη έχει μείνει τόσο πίσω, που το 2022 θα υπάρχει ελάχιστος λιγνίτης να τροφοδοτεί τον ΑΗΣ. Διόλου μικρότερα είναι τα προβλήματα ανάπτυξης και στο Νοτιοδυτικό Πεδίο, που έχει φρακάρει από πολύχρονες καθυστερήσεις μετατόπισης δρόμων και δικτύων. Κι όμως εκεί η ΔΕΗ πλήρωσε τη μετεγκατάσταση κοινότητας 1400 κατοίκων. Σε συνδυασμό με τη μη αναπλήρωση του έμπειρου μόνιμου τεχνικού προσωπικού που συνταξιοδοτείται πλέον με γοργούς ρυθμούς, εκτός απ' την έλλειψη λιγνίτη για τροφοδοσία των ΑΗΣ είναι απολύτως αναμενόμενη η αύξηση ατυχημάτων και δυστυχημάτων στο προσωπικό εργολάβων. Αυτό έχει ήδη παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια: άλλη μια ευγενής προσφορά του πολιτικού συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα, οι πολίτες είναι -ως συνήθως- αναλώσιμοι αριθμοί ...

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

3 σχόλια:

  1. https://anastoxasmoi.gr/h-deutsche-welle-%cf%83%ce%ae%ce%ba%cf%89%cf%83%ce%b5-%cf%87%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7-%ce%bc%e1%bd%b2-%cf%84%e1%bd%b4%ce%bd-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b1/

    H Deutsche Welle σήκωσε χάρτη μὲ τὴν «μοντέρνα» Μακεδονία

    https://anastoxasmoi.gr/wp-content/uploads/2019/11/42447892_303-696x392.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτικό!!! Η "μοντέρνα" χρειάζεται ακόμα και το Άγιο Όρος!!!
    Τι να πει κανείς για τη "Βυζαντινή", που βαφτίζει Μακεδονία τη Θράκη ή τη "Ρωμαϊκή", που φθάνει απ' τη Λαμία μέχρι το Μαυροβούνιο. Ή την "Αρχαία", που αφήνει απ' έξω την Αμφίπολη; Έλεος! Νέα κάθοδος των Γότθων στο Αιγαίο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πράγματι,
    δείτε και αυτό αν δεν είναι ήδη γνωστό,
    https://www.youtube.com/watch?v=xPA64lTNHJk
    ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ 2
    για τη ΔΕΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή