Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος στη Δανία: 1,26% η αξιοπιστία ηλεκτροδότησης με αιολικά!


Ό,τι και να πει κανείς για τη Δανία είναι λίγο: ακόμα και σε μια ανεμοδαρμένη το χειμώνα χώρα-χερσόνησο στη Σκανδιναβία ο άνεμος εξακολουθεί να είναι το ίδιο αναξιόπιστος όπως παντού. Τυπικό παράδειγμα η καθ' όλα χειμωνιάτικη νύχτα της 25/1/2019, που για λίγες ώρες ο άνεμος εξαφανίστηκε, την ώρα ακριβώς που οι πολίτες ζητούσαν ρεύμα: όπως βλέπουμε στο στιγμιότυπο οθόνης απ' τον ιστότοπο της Δανέζικης Energinet, του διαχειριστή δικτύων ηλεκτρισμού & αερίου, τα τουλάχιστον 5.476MW αιολικών της Δανίας έδιναν μόλις 69MW, αξιοπιστία μόλις 1,26%. Με ζήτηση ρεύματος 3.495MW λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τα συμβατικά εργοστάσια, που καίνε εισαγόμενο κάρβουνο, έδιναν 2.473MW και τα θερμικά εργοστάσια συμπαραγωγής ηλεκτρισμού/θερμότητας 708MW. Τα εργοστάσια αυτά είναι κατασκευασμένα για να καίνε διάφορα καύσιμα, (αέριο, πετρέλαιο, βιομάζα, αστικά απορρίμματα), οπότε είναι άγνωστο το τι έκαιγαν το συγκεκριμένο διάστημα. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Φυσικά το πρόβλημα της αξιοπιστίας των αιολικών δεν είναι μοναδικό και τυχαίο, στην πιο πάνω εικόνα (απ' το Vox) βλέπουμε την κατάσταση το πρωί της 12ης Μαρτίου 2016, πριν 3 χρόνια, όταν τα αιολικά της Δανίας έδιναν μόλις 53MW. Το ίδιο είχαμε δει για τις 9/8/2018 με αξιοπιστία 3,45%, στις 10/8/2018 με αξιοπιστία 2,41%, στις 24/1/2019 με αξιοπιστία 2,9%. 

Δεν υπάρχει άλλο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής με τα χαρακτηριστικά αναξιοπιστίας των αιολικών, 10% τα λαμβάνει υπόψη του ο ΑΔΜΗΕ και πάλι πολύ τα λογαριάζει. Αλλά τα κυρίαρχα κόμματα θέλουν να γεμίσουν βουνοκορφές και νησιά με ανεμογεννήτριες, να τσιμεντάρουν τα πάντα, προκειμένου να διασφαλίσουν πως η Ελλάδα θα ηλεκτροδοτείται με το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο. 

Λεφτά υπάρχουν! Για αχρείαστες εισαγωγές, που κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει πως συνοδεύονται από μίζες πολιτικών. Στην Ελλάδα ζούμε, όλα τα ‘χουμε δει! 

Ενημέρωση 16/2/2019: τελικά ούτε καν 1,26%, στο 1,13% ήταν η αξιοπιστία (από 6.133ΜW εγκατεστημένα στο τέλος 2018, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, η απόδοση ήταν μόλις 69MW).


Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

3 σχόλια:

  1. To μεγαλύτερο πρόβλημα αγαπητέ, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Ο ρόλος της ΔΕΗ τόσα χρόνια δεν είναι να κόβει το ρεύμα από τον κοσμάκη αλλά να πουλάει φθηνό ρεύμα..

    Πώς θα γινότανε αυτό?! Σύγχρονα δίκτυα διανομής ρεύματος σύγχρονες μονάδες καθώς και εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας παραγωγής ρεύματος? Τι από όλα αυτά έχει κάνει?! Τίποτα..

    Τα 20 χρόνια το μόνο που έχει κάνει η ΔΕΗ είναι την πτολεμαίδα 5. Μην αναρωτιέσαι συνεπώς γιατί πάμε κατά διαόλου. Φυσικά το πρόβλημα αυτό είναι κυρίως πολιτικό. Αλλά βγάζεις σκάρτα τα ΑΠΕ μη έχοντας στην ελλάδα smart grids, διασύνδεση με την κρητη (είμαστε στο 2019) και η κρήτη δεν έχει διασυνδεθεί ακόμα με την υπόλοιπη ελλάδα και παρόλα αυτά σου φταίνε τα ΑΠΕ...

    Μπορεί να είναι τελείως αναξιόπιστα αλλά όταν παράγουνε στο τέρμα φέρνουνε ζεστό χρήμα στα ταμεία της Δανίας.. Και την ίδια στιγμή εμείς στην Ελλάδα εισάγουμε ρεύμα από την βουλγαρία..

    Στο μέλλον με την αποθήκευση ενέργειας και έργα αντλιοταμίευσης σαφώς θα γίνουνε πιο σταθερά..

    Επίσης, κράζεις το φυσικό αέριο.. Το οποίο έχει τουλάχιστον 5 φορές λιγότερες εκπομπές διοξειδίου σε σχέση με το κάρβουνο. Υπάρχει σοβαρό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα? Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για αναβάθμιση του δικτύου. Λογικό είναι όταν παίρνουμε με τα καράβια να είναι πανάκριβο..

    Μετά απ όλα αυτά γίνεται να περιμένεις φθηνό ρεύμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρια να μας πεις τωρα οτι πιστευεις την κλιματικη παπαρα και στην δηθεν υπερθερμανση
      Ειναι TOOΟΣΗ μεγαλη η ανοδος της θερμοκρασια που γιναμε εδω στην Ελλαδα ΑΓΓΛΙΑ , σε λιγο θα παρακαλαμε ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ μπας και κανουμε κανα μπανιο φετος το καλοκαιρι
      Εξαφανισμενοι λυκοι , αρκουδες , αγριογουρουνα πριν απο μερικες δεκαετιες ειχαν προβλεψει λογο κλιματικης αλλαγης οι επιστημονες της δεκαρας ,αυτοι νετ που ονοματιζουν τα φυσικα ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ με ΜΥΘΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

      Η ανομβρια θα ερημοποιησει ΟΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ στην χωρα ξεκινωντας απο την ΚΡΗΤΗ
      ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΦΟΡΑ ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ


      https://www.ecothraki.gr/ecothraki-tsakaliakiagriogourouna/


      Αρθρο για τα βασικα ,ΜΕΤΑ ΕΛΑ ΓΙΑ 2 ΓΥΡΟ
      https://www.triklopodia.gr/κλιματική-μεταβολή-η-σκοτεινή-πλευρά/

      Διαγραφή
  2. Σαφώς το πρόβλημα είναι πολιτικό, το τι μονάδες γίνονται οι πολιτικοί το καθόρισαν. Στα υπόλοιπα έχετε θολούρα και διαβάστε περισσότερα στο ιστολόγιο. Το αέριο είναι πιο ακριβό απ' το λιθάνθρακα, η Γερμανία παράγει μεταβλητό φορτίο από λιθάνθρακα, όχι από αέριο, αδιαφορώντας για τις εκπομπές CO2. Παντού όπου δεν έχουν δικό τους αέριο, το καίνε σε πρωτογενή παραγωγή θερμότητας, όχι για ηλεκτρισμό. Εδώ οι πολιτικοί έτρεχαν να καίνε αέριο, αδιαφορώντας για το δίκτυο.

    Η Δανία παράγει τυχαίο ρεύμα όταν φυσά και "γεμίζει τα ταμεία της", αλλά ταυτόχρονα τα αδειάζει, επειδή το τυχαίο ρεύμα το στέλνει Νορβηγία-Σουηδία και εισάγει από εκεί αξιόπιστο ρεύμα υδροηλεκτρικών. Διαβάστε το πώς γίνεται, δεν είναι νομοτέλεια!

    Η διασύνδεση της Κρήτης γίνεται για να ξεφορτώνουν τα αιολικά της Πελοποννήσου κι η μεγάλη μονάδα αερίου της Μεγαλόπολης. Διαφορετικά η επιτόπια παραγωγή ήταν πιο οικονομική.

    Όσο για την αποθήκευση, όταν υπάρξει τεχνολογικά να το ξανασυζητήσουμε. Σήμερα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, τι να συζητήσουμε; Η αντλησιοταμίευση είναι άλλη μια απέλπιδα προσπάθεια να κουκουλωθεί το πρόβλημα της τυχαιότητας, άλλος ένας τρόπος να πάνε λεφτά σ' αυτούς που βάζουν αιολικά. Άλλος ένας τρόπος για να γίνει το ρεύμα ακόμα πιο ακριβό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή