Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Ξεπούλημα λιγνιτικών μονάδων: Ξεκίνησε από Πασοκ-ΝΔ τυπικά το 2011 και τελειώνει από Σύριζα/Ανελ το 2018.


Το Υπουργείο Ενέργειας διέρρευσε, και δημοσιεύθηκε χθες σε διάφορους ιστότοπους, ένα non paper κείμενο του νομοσχέδιου που ετοίμασε για το επικείμενο ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας. Το νομοσχέδιο είναι σε αρχείο τύπου κειμένου και μάλιστα ένα απ' αυτά που δημοσιεύθηκαν εμφανίζει και όνομα συντάκτη. Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για το εμφανιζόμενο όνομα συντάκτη εμφανίζει ένα και μοναδικό αποτέλεσμα, το οποίο αφορά πτυχιούχο Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, γεννημένο το έτος 1973, κάτοικο Καλλιθέας. Δεν πρόκειται ωστόσο για υπάλληλο του ΥπΕΝ, αλλά βρέθηκε σε ΦΕΚ του Μαρτίου 2006, σε καταχώρηση στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών της σύστασης Δορυφορικής Τηλεοπτικής Ανώνυμης Εταιρείας. Αν δεν πρόκειται για συνωνυμία ίσως πρόκειται για μετακλητό υπάλληλο του Σύριζα, διαφορετικά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το πού ακριβώς γράφτηκε το νομοσχέδιο!

Ένα λοιπόν το κρατούμενο και πάμε στο νομοσχέδιο. Ξεκινά με τη φράση "Προς εκπλήρωση των από 19 Ιανουαρίου 2018 δεσμεύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων σχετικά με την πρόσβαση στο λιγνίτη στο πλαίσιο της υπόθεσης COMP/38.700, ..." κι έχει σημασία να καταλαβαίνουμε ποιες ακριβώς είναι αυτές οι "δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας".

Όποιος επισκεφθεί τον ιστότοπο της Κομισιόν για την υπόθεση 38700 βλέπει περιορισμένο αριθμό καταχωρήσεων, με τελευταίο το χθεσινό δελτίο τύπου, που δίνει το πράσινο φως των δανειστών για να ξεκινήσει άρον-άρον το Μάιο η διαδικασία ξεπουλήματος, μη τυχόν βγει ο Τσίπρας απ' τα μνημόνια τον Αύγουστο και γίνει κανένα λάθος στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. Το δελτίο τύπου το έχει συντάξει μάλλον κάποιος "μαρτυριάρης", καθώς λέει "Η βάση για τη σημερινή απόφαση έχει καθοριστεί στην απόφαση του 2008". 

Ποια είναι αυτή η βάση; Περιλαμβάνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν τον Ιανουάριο 2011, με τίτλο "Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία: Η Επιτροπή ζητά τη γνώμη των φορέων της αγοράς για τα μέτρα που προτάθηκαν από την Ελλάδα σχετικά με την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας", όπου, μεταξύ άλλων, υπάρχουν τα εξής (οι επισημάνσεις δικές μου): "Με την απόφαση του Μαρτίου 2008, η Ελλάδα καλείτο να προτείνει μέτρα για την άρση των αντιανταγωνιστικών επιπτώσεων της συγκεκριμένης παράβασης. Το 2009, η Ελλάδα προσφέρθηκε να λάβει μέτρα για τη δημοπράτηση τεσσάρων νέων λιγνιτωρυχείων σε ανταγωνιστές της ΔΕΗ, που αντιπροσωπεύουν περίπου 40% των συνολικών εκμεταλλεύσιμων ελληνικών κοιτασμάτων λιγνίτη. Τα μέτρα αυτά έγιναν δεσμευτικά από νομική άποψη με την απόφαση της Επιτροπής της 4ης Αυγούστου 2009 (βλ. IP/09/1226). 
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να επανεξεταστεί η απόφαση του 2009 λόγω της νέας ενεργειακής πολιτικής της. Η Ελλάδα πληροφόρησε την Επιτροπή ότι θα εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί τα υφιστάμενα λιγνιτωρυχεία, αλλά ότι δεν θα προχωρούσε στο άνοιγμα νέων λιγνιτωρυχείων. Ως εναλλακτικό μέτρο για την άρση των προβλημάτων ανταγωνισμού, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε να δοθεί πρόσβαση σε ανταγωνιστές της ΔΕΗ στο 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ μέσω της χορήγησης τραβηκτικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, θα παρέχεται η δυνατότητα στους φορείς της αγοράς να συμμετέχουν σε μελλοντικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρησιμοποίηση του διαθέσιμου τη στιγμή αυτή λιγνίτη."

Τον Ιανουάριο 2011 κυβέρνηση ήταν το Πασοκ της "πράσινης ανάπτυξης", τότε ακριβώς που ο ΓΑΠ υποσχόταν το μεγαλύτερο Φ/Β πάρκο στον κόσμο και στη συνέχεια το απερίγραπτης βλακείας "Σχέδιο Ήλιος". Υπουργός ΠΕΚΑ ήταν μια αλήστου μνήμης ...
κυρία με ταγάρι στην πλάτη, τσάρος της οικονομίας κάποιος που ακόμα ψάχνει το δισκάκι με τη λίστα Λαγκάρντ και Πρόεδρος της ΔΕΗ κάποιος με ανεμογεννήτρια στο χέρι. Ε, θέλει και ρώτημα πώς κατάντησε έτσι η χώρα; Δύο τα κρατούμενα. 


Αυτές λοιπόν τις δεσμεύσεις του 2011 τις πήρε στη συνέχεια η συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων και τις ενσωμάτωσε στο έκτρωμα της "Μικρής ΔΕΗ", αυτό ακριβώς που το καλοκαίρι του 2014, ως αντιπολίτευση, έτρεχε ο Τσίπρας να καταγγείλει απ' τον ΑΗΣ Αμυνταίου, απ' όπου και η φωτογραφία της αρχής  και το πιο πάνω βίντεο. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Ωστόσο το καλοκαίρι του 2015 ο Τσίπρας ήταν πλέον πρωθυπουργός και μετά το δημοψήφισμα έφερε το 3ο μνημόνιο, στο οποίο εντελώς στα ξαφνικά περιλαμβανόταν η απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στο 50% της αγοράς ηλεκτρισμού. Και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το Δεκέμβρη 2016, που κατέστησε δεσμευτική την απόφαση του 2008, η οποία ωστόσο μιλούσε για λιγνίτη κι όχι για μονάδες, ξαναεπισημαίνει ο "μαρτυριάρης" στο χθεσινό δελτίο τύπου "Η εκποίηση ενός μέρους της δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιγνίτη της ΔΕΗ έχει επίσης συμπεριληφθεί στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο Συμφωνίας που εγκρίθηκε και υπεγράφη από την Ελλάδα και την Επιτροπή, η οποία ενεργούσε εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ως μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας να εισαχθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός σε διάφορους στρατηγικούς τομείς στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας." Ήταν ακριβώς η συγκυβέρνηση Σύριζα/Ανελ που πρότεινε τη διαδικασία της "αποεπένδυσης" και προσδιόρισε ποια κομμάτια της δημόσιας περιουσίας θα εκποιήσει. Τρία τα κρατούμενα.

Για την ιστορία του πράγματος, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το Δεκέμβρη 2017 μνημονεύει τα ονόματα των διαδίκων και απέναντι στη ΔΕΗ, που υποστηριζόταν απ' την Ελληνική Δημοκρατία, βρισκόταν η Κομισιόν, που υποστηριζόταν από την Elpedison Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (Elpedison Ενεργειακή), την Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη ΑΕ (του Ομίλου Ελλάκτωρ), την Μυτιληναίος AE, την Protergia AE και την Αλουμίνιον της Ελλάδος ΒΕΑΕ. Αναμένουμε λοιπόν τη διανομή των ιματίων της δημόσιας περιουσίας στους νικητές της 15ετούς δικαστικής διαμάχης από την "πρώτη φορά αριστερή" κυβέρνηση, ενώ η διανομή των εκλογικών ποσοστών των Σύριζα/Ανελ έπεται. Άλλωστε το είχε πει προφητικά ο Τσίπρας στον ΑΗΣ Αμυνταίου (στο τέλος του βίντεο): "η ΔΕΗ θα είναι το κύκνειο άσμα μιας κυβέρνησης που ήδη ψυχορραγεί και σε λίγους μήνες δεν θα είναι παρούσα". Μένει να δούμε αν η προφητεία θα του γυρίσει μπούμερανγκ.


Αναδημοσίευση σε άλλα μέσα: Αναδημοσιεύστε ελεύθερα, με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, αλλά μόνο εφόσον υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή : κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση πρέπει να εμφανίζεται το "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Χωρίς σαφή και ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή, η αναδημοσίευση ΔΕΝ επιτρέπεται! Και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο του ιστολογίου για εμπορικούς σκοπούς. Βασικά, είναι μια άδεια Creative Commons.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου