Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

1000MW-46%, Πασχαλινό δώρο για τους Πολωνούς. Και για τους Έλληνες τι, κ. Σταθάκη;


Το Πάσχα των Καθολικών ήταν φέτος την Πρωταπριλιά, μ' αποτέλεσμα κάποιες ανακοινώσεις να μείνουν λίγο πιο πίσω. Μόλις ωστόσο επέστρεψαν στις δουλειές τους οι Πολωνοί, πληροφορήθηκαν στις 4/4 ένα πολύ ευχάριστο νέο, πως θα συνεχίσουν για τα επόμενα 50-60 χρόνια να έχουν πραγματικό, αξιόπιστο ηλεκτρικό ρεύμα με αξιοποίηση του δικού τους λιθάνθρακα, καθώς προχωρούν κανονικά στο δικό τους χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του νέου λιθανθρακικού σταθμού Ostrołęka C.

Στη ΒΑ Πολωνία υπάρχει σήμερα ο σταθμός Ostrołęka Β, της πιο πάνω φωτογραφίας, ισχύος 681MW (221+230+230), που μπήκε σε λειτουργία το 1972 και συμπληρώνει το όριο ωφέλιμης ζωής. Οι Πολωνοί λοιπόν έγραψαν "εκεί που δεν πιάνει μελάνι" την παράνοια της ΕΕ περί "απανθρακοποίησης" της ηλεκτροπαραγωγής και οι κρατικές εταιρείες Energa και Enea στο τέλος 2016 από κοινού ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για δημοπράτηση ενός νέου λιθανθρακικού σταθμού, Ostrołęka C, προβλεπόμενης ισχύος περίπου 1000MW και βαθμού απόδοσης 45%, με στόχο την ολοκλήρωση έως το τέλος 2023. Ο προϋπολογισμός για το νέο ΑΗΣ εκτιμήθηκε σε PLN 4,803 δισ. (1,144 δισ. €).

Ένα χρόνο αργότερα, το Δεκέμβριο 2017, υποβλήθηκαν 3 προσφορές για το νέο ΑΗΣ, η 1η από την China Power Engineering Consulting Group Co., Ltd. με τίμημα PLN 4.849.828.212,18 (1,155 δισ. €), η 2η από την κοινοπραξία των GE Power Sp. z o. o. και ALSTOM Power Systems S.A.S. με τίμημα PLN 6.023.034.950 (1,434 δισ. €) και η 3η από την κοινοπραξία των Πολωνικών κρατικών εταιρειών Polimex-Mostostal S.A. and RAFAKO S.A. με τίμημα PLN 9.591.540.000 (2,2847 δισ. €).

Αυτό λοιπόν που ανακοινώθηκε στις 4/4 ήταν πως ...
ανάδοχος για την κατασκευή του ΑΗΣ Ostrołęka C αναδείχθηκε η κοινοπραξία GE Power - ALSTOM Power Systems, (παρόλο που το χαμηλότερο τίμημα είχε προσφέρει η κινεζική εταιρεία). Το κόστος κατασκευής είναι άμεσα συγκρίσιμο με το κόστος PLN 6,4 δισ. (1,525 δισ. €) του πλέον πρόσφατου λιθανθρακικού ΑΗΣ (1075 MW ultra-supercritical και βαθμού απόδοσης 45,6%), που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στο τέλος 2012 και μπήκε επίσημα σε λειτουργία το Δεκέμβρη 2017 στο Kozienice (Μονάδα 11 του 2ου μεγαλύτερου ΑΗΣ της Πολωνίας, κατασκευάστηκε από κοινοπραξία των Mitsubishi Hitachi Power Systems και Polimex-Mostostal).

Η ανακήρυξη αναδόχου τώρα πρέπει να λάβει την έγκριση των εποπτικών αρχών, αλλά η κυβέρνηση επείγεται και η κατασκευή του Ostrołęka C αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι. Η GE Power ανακοίνωσε πως ο χρόνος κατασκευής θα είναι 56 μήνες, συνεπώς το χρονοδιάγραμμα για λειτουργία το 2023 τηρείται κανονικά. Ο βαθμός απόδοσης θα είναι 46%, πολύ πάνω απ' το μέσο βαθμό απόδοσης των σήμερα λειτουργούντων λιθανθρακικών ΑΗΣ, που είναι περί το 33%.


Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε πως η Πολωνία έχει υπό κατασκευή νέο λιγνιτικό ΑΗΣ 910MW στο Jaworzno, όπου η πρόοδος κατασκευής είναι στο 61% και αναμένεται να λειτουργεί μέχρι το τέλος 2019, (στην πιο πάνω φωτογραφία φαίνεται η κατάσταση στα μέσα του 2017). 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Η πιο μεγάλη επένδυση ωστόσο γίνεται στο Opole της ΝΔ Πολωνίας, όπου το Νοέμβριο 2014 ξεκίνησε η κατασκευή δυο υπερσύγχρονων λιθανθρακικών μονάδων (5+6, ultra-supercritical 2Χ900MW). Η επένδυση έχει ήδη υλοποιηθεί σε ποσοστό 90% και η έναρξη λειτουργίας της μονάδας 5 προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ενώ της μονάδας 6 για το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Η Πολωνία λοιπόν ακολουθεί τον ίδιο δρόμο που είχε ακολουθήσει μερικά χρόνια νωρίτερα η Γερμανία, όταν έβαζε σε λειτουργία μέχρι το 2012 τις υπερσύγχρονες λιγνιτικές της μονάδες τεχνολογίας ΒοΑ, που θα διασφαλίσουν πραγματικό-24/7/365 ρεύμα για τη βιομηχανία της. Ένα δρόμο που θα της εξασφαλίσει πραγματικό ρεύμα για τα επόμενα 50-60 χρόνια, ένα δρόμο που θα έπρεπε να έχει ακολουθήσει και η Ελλάδα, για να αξιοποιήσει με μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας τον εγχώριο λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό. Η μονάδα Μελίτη 2, που είχε δημοπρατηθεί, μην το ξεχνούμε, έπρεπε να λειτουργεί από ετών και η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 έπρεπε τώρα να ολοκληρώνεται. 

Εμείς ωστόσο μπλέξαμε μ' ένα ηθικά χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, που προώθησε το εισαγόμενο φυσικό αέριο αντί για το λιγνίτη μας. Και που έθεσε ως "εθνικό στόχο" να βάλει 7500MW αιολικά μέχρι το 2020, όταν είναι γνωστό πως όσα περισσότερα αιολικά βάζει κανείς, τόσο περισσότερο αέριο καταλήγει να καίει, στο 30% έφθασε το 2017 η συμμετοχή του αερίου στο μείγμα του Διασυνδεμένου Συστήματος. Και που φαίνεται να επιμένει σ' αυτό τον "πρώτη φορά αριστερό" στόχο, προκειμένου να συντηρήσει τις Γερμανικές και Δανέζικες δήθεν "πράσινες" θέσεις εργασίας και να στέλνει τους Έλληνες άλλη μια φορά γκασταρμπάιτερ στις φάμπρικες της ξενιτειάς. 


Αναδημοσίευση σε άλλα μέσα: Αναδημοσιεύστε ελεύθερα, με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, αλλά μόνο εφόσον υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή : κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση πρέπει να εμφανίζεται το "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Χωρίς σαφή και ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή, η αναδημοσίευση ΔΕΝ επιτρέπεται! Και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο του ιστολογίου για εμπορικούς σκοπούς. Βασικά, είναι μια άδεια Creative Commons.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου