Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Αυστραλία: τιμή ηλεκτρισμού 14.600 δολάρια/MWh για τη χώρα που έβαλε πολλές ΑΠΕ και νόμιζε πως θα έχει ρεύμα.


Στην Αυστραλία τώρα είναι καλοκαιράκι και στις 18-19/1/18 η θερμοκρασία ανέβηκε κάπως, μ' αποτέλεσμα τα κλιματιστικά ν' αυξήσουν τη ζήτηση ηλεκτρισμού, όχι σε ιστορικά υψηλά, αλλά πάντως η ζήτηση ήταν αυξημένη. Πάνω εκεί με την καλοκαιρινή ζέστη, περίπου στις 4 το απόγευμα, έπαθε βλάβη και βγήκε εκτός δικτύου ένα παλιό λιγνιτικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Βικτώρια, το Loy Yang B, αφαιρώντας απ' το σύστημα 528MW. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε σοκ στο σύστημα της Πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας, που έπαιρνε ρεύμα απ' τη Βικτώρια, καθώς οι πολιτικοί της ήταν αρκετά ανόητοι ώστε να βάλουν πολλά αιολικά και δεν τους έσωσε ούτε η πολυδιαφημισμένη και πανάκριβη μπαταρία της Τέσλα, που έβαλαν πρόσφατα. Στις ώρες αιχμής η τιμή του ρεύματος πέρασε τις 14.000 δολάρια/MWh στις 18/1 στη Νότια Αυστραλία, ενώ έφθασε στις σχεδόν 13.000 δολάρια/MWh στη Βικτώρια. Το σκηνικό επαναλήφθηκε στις ώρες αιχμής της 19/1, όπως φαίνεται στο διάγραμμα λειτουργίας της διαΠολιτειακής αγοράς. Για όποιον δυσκολεύεται να καταλάβει την τιμή, κάθε κιλοβατώρα αποτιμήθηκε προς πάνω από 14 δολάρια! Η κιλοβατώρα!

Θυμίζω πως, χάρη στην ανοησία των πολιτικών της, η Νότια Αυστραλία έχει τα πιο ακριβά τιμολόγια ηλεκτρισμού στον πλανήτη, το Σεπτέμβρη του 2016 είχε ένα γενικό μπλακ άουτ όταν τα αιολικά "δεν συμπεριφέρθηκαν όπως αναμενόταν σε πολύ υψηλές ταχύτητες ανέμων",  ενώ και η βιομηχανία "την κάνει μ' ελαφρά πηδηματάκια" γι' άλλες Πολιτείες, με φθηνότερο ρεύμα.

Η τιμή ωστόσο παρέμεινε υψηλή σ' όλη τη διάρκεια του διημέρου, όχι μόνο τις ώρες αιχμής: η μέση ωριαία και σταθμισμένη με τη ζήτηση τιμή  για τις 18/1 ήταν 1.404 δολάρια/MWh στη Νότια Αυστραλία και 1.210 δολάρια/MWh στη Βικτώρια, ενώ υποχώρησε στα 1.195 και 648 δολάρια/MWh αντίστοιχα για τις 19/1. Οι τιμές αυτές δείχνουν πως η τοπική οικονομία των δυο Πολιτειών επιβαρύνθηκε μέσα σ' ένα διήμερο κατά περίπου 390 εκατομμύρια δολάρια, ποσό με το οποίο θα μπορούσαν να έχουν κατασκευάσει ένα ολόκληρο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και να καλύψουν πλήρως τα MW που έλειπαν απ' το σύστημα! (Η νέα μονάδα 811MW της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη είχε προϋπολογισμό 500 εκατ. €).

Και μπορεί το προηγούμενο διάστημα η προπαγάνδα να διαφήμιζε το πώς η νέα ...
μπαταρία της Τέσλα "έσωσε" το σύστημα από ένα υποθετικό μπλακ άουτ, αλλά τα ψέματα της προπαγάνδας έχουν πάντα "κοντά ποδάρια", μόλις λίγες ημέρες αργότερα η μπαταρία ήταν ανύπαρκτη για να προσφέρει την ενέργεια που έλειψε μόλις βγήκε εκτός λειτουργίας το παλιό λιγνιτικό εργοστάσιο. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να σας το πει ποτέ η προπαγάνδα ...


Ο λειτουργός της Αυστραλιανής Αγοράς ΑΕΜΟ ανακοίνωσε "μέτρα επιπέδου LOR2" (LOR=Lack Of Reserve, έλλειψη εφεδρείας), ψάχνοντας να βρει εφεδρείες που θα αντικαθιστούσαν το παλιό λιγνιτικό εργοστάσιο, (στο επίπεδο LOR3 θα προχωρούσε σε προγραμματισμένες περικοπές φορτίου). Και την ώρα του LOR2 τα αιολικά της Νότιας Αυστραλίας έδιναν μόλις 4,3% της ζήτησης της Πολιτείας, όπως φαίνεται στο πιο κάτω  διάγραμμα, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά το μέγεθος της απύθμενης ανοησίας των πολιτικών της. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Επιπλέον, λίγο πριν τη χρονική συγκυρία της μεγάλης ζέστης, το απόγευμα της Δευτέρας 15/1 έσκασαν χωρίς προειδοποίηση 4 γιγάντιες μπαταρίες που είχαν τοποθετηθεί στο νεότευκτο -μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο- νοσοκομείο της Αδελαΐδας Royal Adelaide Hospital, προκειμένου το νοσοκομείο να έχει τις μισές εκπομπές "αερίων θερμοκηπίου" σε σχέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Αποτέλεσμα ήταν να διαρρεύσουν στο ηλεκτροστάσιο 80 λίτρα θειικού οξέος και να εκτεθεί σε αναθυμιάσεις ένας εργαζόμενος, πραγματικά πολύ "φιλική" προς το περιβάλλον η "πράσινη ανάπτυξη".

Για ακόμα μια φορά, η Αυστραλία αποδεικνύει αυτό που είδαμε και πριν 10 μήνες, την πλήρη αποτυχία των αιολικών να ηλεκτροδοτήσουν αξιόπιστα ο,τιδήποτε και ν' αντικαταστήσουν ένα παλιό λιγνιτικό εργοστάσιο. Αυτό φυσιολογικά θα πρέπει να το παρακολουθούν οι δικοί μας πολιτικοί, που ισχυρίζονται πως θέλουν να κάνουν ξανά το χιλιοταλαιπωρημένο "μακροχρόνιο ενεργειακό προγραμματισμό" της χρεοκοπημένης χώρας, αυτόν που ήδη έχουν χειραγωγήσει πριν τον εκπονήσουν, όταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε "50% ΑΠΕ".

Και για να μην νομίζετε πως "αυτά μόνο στην Αυστραλία γίνονται, δεν γίνονται αλλού", ήδη δημοσίευμα αναφέρει πως ο ΑΔΜΗΕ θα χρεώνει πλέον τους προμηθευτές ανάλογα με τις ώρες ζήτησης ενέργειας, στις ώρες αιχμής φορτίου η χρέωση θα είναι μεγαλύτερη. Προφανώς οι προμηθευτές θα περάσουν την επιβάρυνση στους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή στα νοικοκυριά, όπως ακριβώς γίνεται και με το ΕΤΜΕΑΡ, ιδίως μόλις επεκταθεί η εγκατάσταση των "έξυπνων μετρητών", αυτών που απευθύνονται σε κορόιδα καταναλωτές. Καθώς "απελευθέρωση" της ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει πως πρέπει η εκάστοτε διοίκηση του ΑΔΜΗΕ να διασφαλίζει μέρισμα για τους μετόχους, κάνοντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Αντίθετα, ο δημόσιος ΑΔΜΗΕ φρόντιζε να και να λειτουργεί με χαμηλή κερδοφορία και να επιστρέφει τα κέρδη στην κοινωνία, να επανεπενδύει τα κέρδη στην ανάπτυξη και τη συντήρηση του δικτύου. Αυτή είναι τελικά η διαφορά στην έννοια της "ενεργειακής δημοκρατίας", καθώς η ιδεολογική θολούρα του Σύριζα θέλει μια "ενεργειακή δημοκρατία των πλουσίων".


4 σχόλια:

  1. http://www.tovima.gr/society/article/?aid=937675

    Σε λειτουργία το έργο ηλεκτροδότησης της Τήλου


    Πόσο αξιόπιστο είναι;
    Μήπως γνωρίζουμε το κόστος (για σύγκριση) με συμβατική αντιμετώπιση της Ηλεκτροδότησης της εν λόγω περιοχής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πόσο αξιόπιστο είναι μόνο η ζωή θα το δείξει. Όσο για το κόστος, πρέπει να υπάρχει σε κάποιο απ' τα Δελτία του ΔΕΔΔΗΕ (ή ΛΑΓΗΕ;) για τα Μη Διασυνδεμένα Νησιά.

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την απάντηση,θα το ψάξω.
    Για να είμαι ειλικρινής είμαι πολύ σκεπτικός με το γεγονός ότι (το νέο σύστημα) δίνει αυτονομία 1,5 ημέρας.Τα αιολικά και φωτοβολταϊκά έχουν μια έμφυτη χαμηλή αξιοπιστία ως τεχνολογικά συστήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μένει να δούμε σε τι θα διαφέρει στην πράξη απ' το Ελ Ιέρο. Η Τήλος έχει το πλεονέκτημα πως θα ξεφορτώνεται το επιπλέον ρεύμα των αιολικών προς Κω.
      Φυσικά, επειδή εδώ είναι Ελλάδα κι όχι Ισπανία, μπορεί να έχουμε δεδομένα του Ελ Ιέρο σε ζωντανή σύνδεση, αλλά δεδομένα της Τήλου πολύ δύσκολα θα μάθουμε κι αυτά μόνο όσα επιλέξουν να προπαγανδίσουν.

      Διαγραφή