Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και άγχους ΚΑΙ σε χήνες κοντά σε ανεμογεννήτριες. Βάλτε κι άλλα αιολικά κ. Σταθάκη!


Στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, σε ασβούς, που ζούσαν κοντά σε ανεμογεννήτριες στη Βρετανία. Κι αμέσως μετά εμφανίστηκε μια συνέντευξη του Σταθάκη στο Έθνος, στην οποία επαίρεται ότι στον τομέα της ενέργειας "Γίνονται ήδη πολύ μεγάλες επενδύσεις. Πρώτον, το 1 δισ. ευρώ περίπου σε αιολικά πάρκα, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί πρόσφατα." Γι' αυτές λοιπόν τις "επενδύσεις", ένα έχω να πω κ.Σταθάκη: το όραμα για μια Ελλάδα γεμάτη αιολικά είναι ένα διαρκές έγκλημα κατά του λαού και του τόπου. 

Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει το θέμα της σημερινής ανάρτησης, που είναι τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, που παρατηρήθηκαν ΚΑΙ σε εκτρεφόμενες χήνες κοντά σε ανεμογεννήτριες, αυτή τη φορά στην Πολωνία. Οι παρατηρήσεις περιγράφονται αναλυτικά στην εργασία των J. Mikołajczak, S. Borowski, J. Marć-Pieńkowska, G. Odrowąż-Sypniewska, Z. Bernacki, J. Siódmiak, P. Szterk, ερευνητών διαφόρων Πανεπιστημιακών Σχολών του Bydgoszcz, με τίτλο "Preliminary studies on the reaction of growing geese (Anser anser f. domestica) to the proximity of wind turbines". Η εργασία δημοσιεύτηκε στο Polish Journal of Veterinary Sciences, Τόμος 16, No. 4 (2013), σελίδες 679–686.

Σκοπός της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η επίδραση του θορύβου που παράγεται από ανεμογεννήτριες, και ιδίως των υποήχων, στις παραμέτρους άγχους (μέσω της κορτιζόλης) και στην αύξηση βάρους των χηνών που φυλάσσονται στις γύρω περιοχές.

Η μελέτη περιελάμβανε 40 οικόσιτες χήνες, (επιστημονική ονομασία Anser anser f domestica), ηλικίας 5 εβδομάδων, χωρισμένες σε 2 ίσες ομάδες. Η πρώτη πειραματική ομάδα (I) παρέμεινε σε απόσταση 50 m από ανεμογεννήτρια Vestas 2MW, (μια πολύ συνηθισμένη και στην Ελλάδα) ανεμογεννήτρια, ενώ η δεύτερη (II) σε απόσταση 500 m. Το αιολικό πάρκο ήταν ...
στην περιοχή κοντά στο Rypin. Τα πτηνά και των δύο ομάδων είχαν ανεμπόδιστη συνεχή πρόσβαση σε τροφή και νερό και ταΐζονταν το ίδιο, με την ίδια τροφή του εμπορίου. Τα πτηνά φυλάσσονταν σε περιφραγμένο και στεγασμένο χώρο, με επιφάνεια 1 m2/πτηνό.

Η μελέτη διήρκεσε 12 εβδομάδες και τρεις φορές, την 5η, 10η και 17η εβδομάδα της εκτροφής, μεταξύ 9:00 και 10:00 πμ, έγινε αιμοληψία σε 20 τυχαία επιλεγμένα πτηνά, (10 από κάθε ομάδα, 5 αρσενικά/5 θηλυκά), για ανάλυση επιπέδων κορτιζόλης. Τις ίδιες εβδομάδες επίσης τα πτηνά ζυγίστηκαν, για να διαπιστωθεί η πρόσληψη βάρους ως αποτέλεσμα της εκτροφής.

Κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων της μελέτης, πραγματοποιήθηκαν επίσης μετρήσεις θορύβου, 10 φορές σε 4 καθορισμένα σημεία μέτρησης που βρίσκονταν 140 m μακριά από την ανεμογεννήτρια και 5 φορές σε απόσταση 50 m από την ανεμογεννήτρια, στο χώρο όπου φυλάσσονταν οι χήνες. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις (σε τέσσερις κατευθύνσεις) σε απόσταση 200 m από την ανεμογεννήτρια και σε κάθε επόμενο διάστημα 100 m, μέχρι απόσταση 1500 m από την ανεμογεννήτρια. Η ένταση του θορύβου στο χώρο που φυλάσσονταν η ομάδα Ι, στα 50 m απόσταση απ' την ανεμογεννήτρια, μετρήθηκε στα 56,3 dB, ενώ η ένταση στο χώρο που φυλάσσονταν η ομάδα ΙΙ, στα 500 m απόσταση απ' την ανεμογεννήτρια, μετρήθηκε στα 58,33 dB. Στην απόσταση των 140 m από την ανεμογεννήτρια, στα 4 καθορισμένα σημεία μέτρησης, η ένταση του θορύβου μετρήθηκε στα 81,73 dB, 101,55 dB, 92,85 dB και 101,45 dB αντίστοιχα.

Οι μετρήσεις θορύβου από υποήχους (κλίμακα Lin) που εξέπεμπε η ανεμογεννήτρια στο Rypałki επέτρεψαν τον προσδιορισμό της έντασης σε απόσταση 50 m από την ανεμογεννήτρια (θέση των χηνών της ομάδας Ι), όπου η μέση τιμή ήταν 94,5 dB (πολύ μεγαλύτερη απ' την ένταση των ακουόμενων ήχων). Στα 4 καθορισμένα σημεία μέτρησης η ένταση του θορύβου από υποήχους ήταν 99 dB, 105 dB, 96,23 dB και 98,63 dB. Όσο αύξανε η απόσταση από την ανεμογεννήτρια μειωνόταν η ένταση του θορύβου: σε απόσταση 300 m ήταν μικρότερη από 100 dB, στα 500 m ήταν 80 dB, ενώ στα 1000 m ήταν 40 dB. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Η αύξηση του σωματικού βάρους και η συγκέντρωση της κορτιζόλης στο αίμα αξιολογήθηκαν και βρέθηκαν σημαντικές διαφορές και στις δύο περιπτώσεις. Οι χήνες της ομάδας Ι κέρδισαν λιγότερο βάρος και είχαν υψηλότερη συγκέντρωση κορτιζόλης στο αίμα, σε σύγκριση με τα άτομα της ομάδας II. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η πρώτη μέτρηση της συγκέντρωσης κορτιζόλης στο αίμα πραγματοποιήθηκε 48 ώρες μετά τη μεταφορά και την τοποθέτηση των πτηνών στις θέσεις φύλαξης, σε απόσταση 50 και 500 m από την ανεμογεννήτρια. Από την πρώτη μέτρηση η συγκέντρωση κορτιζόλης στο αίμα των πτηνών της ομάδας Ι ήταν σημαντικά υψηλότερη από τη συγκέντρωση κορτιζόλης στα πτηνά της ομάδας ΙΙ. Επιπλέον, οι χήνες της ομάδας I παρουσίασαν μειωμένη προσαρμοστικότητα και η συμπεριφορά τους (μειωμένη σωματική δραστηριότητα και πρόσληψη τροφής) έδειξε έκθεση σε στρες. Την 5η εβδομάδα, η μέση συγκέντρωση κορτιζόλης στο αίμα χήνας από την ομάδα Ι ήταν 11,92 ng/mL, ενώ στην ομάδα II - 6,43 ng/mL. Στη 10η εβδομάδα, οι μέσες συγκεντρώσεις κορτιζόλης για την ομάδα Ι και II ήταν 32,71 ng/mL και 9,11 ng/mL, αντίστοιχα. Την 17η εβδομάδα, η συγκέντρωση κορτιζόλης στην ομάδα Ι ήταν 34,12 ng/mL, και στην ομάδα II - 12,61 ng/mL.
  •  Την 5η εβδομάδα, το σωματικό βάρος των πτηνών και από τις δύο ομάδες ήταν παρόμοιο. Τη 10η εβδομάδα, το μέσο σωματικό βάρος των πτηνών στην ομάδα Ι ήταν περίπου 230 gr μικρότερο από το μέσο βάρος των πτηνών της δεύτερης ομάδας. Τη 17η εβδομάδα, η διαφορά στο μέσο σωματικό βάρος μεταξύ των δύο ομάδων ήταν μεγαλύτερη (860 gr), καθώς οι χήνες από την ομάδα Ι έτρωγαν λιγότερη τροφή.
  •  Κατά τη 10η εβδομάδα της εκτροφής ήταν εμφανής ο σεξουαλικός διμορφισμός. Τα σωματικά βάρη των αρσενικών και από τις δύο ομάδες ήταν υψηλότερα κατά 280 gr στην ομάδα Ι και 240 gr στην ομάδα II, από το βάρος των θηλυκών. Στην ηλικία των 17 εβδομάδων ο σεξουαλικός διμορφισμός ήταν ακόμη πιο αισθητός, καθώς τα σωματικά βάρη των αρσενικών ήταν υψηλότερα (κατά 700 gr στην ομάδα I και 1330 gr στην ομάδα II) από το σωματικό βάρος των θηλυκών.
  • Παρατηρήθηκε μικρότερη δραστηριότητα και ορισμένες ανησυχητικές αλλαγές στη συμπεριφορά των πτηνών της ομάδας Ι, που παρέμεναν συγκεντρωμένα και με μικρότερη κινητικότητα, ενώ τα πτηνά της ομάδας ΙΙ κινούνταν πιο ελεύθερα.

Η έρευνα των Πολωνών βέβαια δεν φαίνεται και τόσο καλοσχεδιασμένη, καθώς αφενός η απόσταση των 50m από την ανεμογεννήτρια ήταν εξαιρετικά μικρή, ενώ και η απόσταση των 500m που τοποθετήθηκε η ομάδα ΙΙ ήταν μέσα στη ζώνη επίδρασης του θορύβου της ανεμογεννήτριας. Φυσιολογικά θα έπρεπε να υπάρχει και μια ομάδα πτηνών σ' απόσταση >10 km απ' την ανεμογεννήτρια (ομάδα ελέγχου), όπως σωστά είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση για τους ασβούς. Η ουσία ωστόσο δεν αλλάζει, καθώς τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι σαφή: η γειτνίαση με μια ανεμογεννήτρια έχει σαφώς αρνητική επίδραση στις παραμέτρους άγχους των πτηνών και στην παραγωγικότητά τους.

Μέχρι τώρα έχουμε δει για τα προβλήματα που προκαλούν τα αιολικά:

και, βεβαίως,

οπότε εύκολα μπορούμε ν' αντιληφθούμε για ποιο λόγο ήδη απ' το 2015 η μισή Ελλάδα ήταν κατά των αιολικών. Γι' αυτό μπορούμε και ν' αναφωνήσουμε: Βάλτε κι άλλα αιολικά κ. Σταθάκη, ξεθεμελιώστε κι άλλο τη χρεοκοπημένη χώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου