Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Τα "μαθήματα από τη Ρόδο" -και την Αυστραλία- για τα αιολικά, που φαίνεται να έμαθε -επιτέλους- ο ΔΕΔΔΗΕ! (Μέρος 3ο)


Ολοκληρώνουμε σήμερα την τριλογία για "Τα "μαθήματα από τη Ρόδο" -και την Αυστραλία- για τα αιολικά, που φαίνεται να έμαθε -επιτέλους- ο ΔΕΔΔΗΕ!" Στο 1ο μέρος είδαμε ένα δημοσίευμα στο energypress για διαμαρτυρίες "επενδυτών" σε αιολικά στα νησιά και το συσχετισμό με τα μπλακ άουτ στη Ρόδο και τη Νότια Αυστραλία. Στο 2ο μέρος είδαμε ποιο είναι το σύμφωνα με πολλές πηγές επιτρεπόμενο ποσοστό διείσδυσης αιολικών στα δίκτυα κι όλες οι πηγές κατατείνουν πως μόλις το ποσοστό ξεπεράσει το 10% αρχίζουν και τα προβλήματα αστάθειας στο δίκτυο. Κι αφού τα είδαμε αυτά, σήμερα θα δούμε τι ποσοστό διείσδυσης αιολικών υπάρχει στα μικροδίκτυα των νησιών, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Στις 10/4/2017 ο ΔΕΔΔΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα Πληροφοριακά Δελτία Παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για τον Ιανουάριο 2017 και το Φεβρουάριο 2017, τα οποία μάλιστα -άγνωστον γιατί- τα έχει σε προστατευμένο αρχείο pdf, που δεν επιτρέπεται αντιγραφή! Στην εποχή του print screen και του optical character recognition φυσικά μπορεί ο καθένας να αντιγράψει ό,τι θέλει, αλλά ίσως ο ΔΕΔΔΗΕ θεωρεί πως απευθύνεται σε ψηφιακά αναλφάβητους. Σεβόμενος την επιθυμία του ΔΕΔΔΗΕ δεν ανέβασα εικόνα print screen, με τα διάσπαρτα στοιχεία ωστόσο συνέθεσα τον πιο πάνω συγκεντρωτικό πίνακα, που δίνει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.

Σύμφωνα λοιπόν με το Δελτίο του Φεβρουαρίου, στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά υπάρχουν 98 αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 322,85MW και 1758 σταθμοί Φ/Β, συνολικής ισχύος 135,98MW, ενώ υπάρχουν και 23,50MW Φ/Β σε στέγες. Το 62% της συνολικής ισχύος των αιολικών και το 58% των Φ/Β βρίσκονται εγκατεστημένα στην Κρήτη, όπου βρίσκονται και το 73% των Φ/Β σε στέγες, ενώ στη 2η θέση, με το 15% της συνολικής ισχύος των αιολικών, το 13% των Φ/Β και 5% Φ/Β σε στέγες, ακολουθεί η Ρόδος. Περίπου αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στην παραγωγή ενέργειας, με 66% της συνολικής ενέργειας από αιολικά και 58% από Φ/Β να είναι στην Κρήτη, ενώ οι αριθμοί για τη Ρόδο είναι 7% και 14% αντίστοιχα.

Αν λοιπόν δούμε τη στήλη με το ποσοστό διείσδυσης αιολικών σε κάθε νησί, σε συσχετισμό με όσα είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση για το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό διείσδυσης, η Κρήτη είναι ήδη κορεσμένη και χωρίς καλωδιακή διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για νέες "επενδύσεις". Η μικρή διασύνδεση βέβαια θα ενώσει την Κρήτη με την Πελοπόννησο, όπου επίσης η κατάσταση είναι κορεσμένη κι ο σκοπός της διασύνδεσης είναι να ηλεκτροδοτείται η Κρήτη απ' τη μονάδα φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης, οπότε η κατάσταση δεν θα είναι ρόδινη ούτε για τον ΑΔΜΗΕ ούτε για το ΔΕΔΔΗΕ ούτε και για τους "επενδυτές". Από πολύ κοντά σε ...
ποσοστό διείσδυσης αιολικών κι η Ρόδος, που ήδη βίωσε πέρυσι από πρώτο χέρι τι σημαίνει "αδέσποτη άεργος ισχύς" σε συνθήκες χαμηλής ζήτησης φορτίου απ' τους καταναλωτές, ενώ ακολουθούν η Σάμος, η Λέσβος και η Λήμνος.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Στα νησιά βέβαια οι καταναλωτές εμφανίζονται τους θερινούς μήνες, τότε που οι τουρίστες ανοίγουν τα κλιματιστικά ατελείωτες ώρες κι εμφανίζονται οι αιχμές ζήτησης που φαίνονται στον πιο πάνω πίνακα. Τους χειμερινούς μήνες όμως η ζήτηση φορτίου μειώνεται και τα αιολικά εξακολουθούν να εγχέουν ενέργεια στο σύστημα, μ' αποτέλεσμα το ποσοστό διείσδυσης ν' αυξάνεται και να εντείνονται οι συνθήκες αστάθειας στο δίκτυο. Καθόλου περίεργο λοιπόν αν ο ΔΕΔΔΗΕ στις συνθήκες αυτές περικόπτει φορτία των αιολικών, όπως έλεγε το δημοσίευμα του energypress, προσπαθώντας να διατηρήσει την ευστάθεια του δiκτύου και να προασπίσει την ασφάλεια τροφοδοσίας των καταναλωτών. Καθώς, όπως έγραψα και στο 1ο μέρος της τριλογίας,  το συμφέρον της αδιάλειπτης τροφοδοσίας των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών με ηλεκτρισμό είναι προδήλως υπέρτερο του κακώς νοούμενου συμφέροντος των "επενδυτών", που έβαλαν αιολικά μόνο για να ροκανίσουν τις επιδοτήσεις, αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλούν στη χώρα.

Την ώρα λοιπόν που τα δίκτυα φαίνεται να έχουν κορεστεί και να μην αντέχουν άλλα αιολικά, οι "επενδυτές" έχουν "έργα" στην αναμονή, αδειοδοτημένα επί πολλά χρόνια από μια ΡΑΕ που μοίραζε άδειες σαν φέιγ βολάν, προκαλώντας νευρική κρίση στον ΑΔΜΗΕ. Σε συνδυασμό με την κατάρρευση των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια οι "επενδυτές" δεν πρόκαναν να πάρουν κι άλλα "πράσινα" δάνεια και να γεμίσουν τις βουνοκορφές με ανεμογεννήτριες, μ' αποτέλεσμα να τους πιάσει η αλλαγή πολιτικής της ΕΕ και η προθεσμία να ολοκληρώσουν τα έργα, που έβαλε ο νόμος του Σκουρλέτη τον περασμένο Αύγουστο. Ήρθε ωστόσο ως από μηχανής Θεός ο Σταθάκης κι έδωσε νέα παράταση, για να προλάβουν όλοι -ή έστω κάποιοι "εκλεκτοί"- να διασφαλίσουν τις τιμές του προηγούμενου συστήματος feed-in-tariff.

Γι' αυτό και δεν θα σταματήσω να το γράφω, κ.Σταθάκη: το όραμα για μια Ελλάδα γεμάτη αιολικά είναι ένα διαρκές έγκλημα κατά του λαού και του τόπου. Σε κάθε περίπτωση, κι αφού πρώτα φροντίσατε να τινάξετε στον αέρα τη λιγνιτική βιομηχανία της χώρας, πρέπει να μας πείτε το συντομότερο και πολύ καθαρά ποιο σχεδιασμό εξυπηρετούν οι ΣυριζοΑΝΕΛ για την ηλεκτροδότηση της χρεοκοπημένης χώρας. Γιατί μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, οι θερμικές μονάδες ΔΕΝ υποκαθίστανται από αιολικά, υποκαθίστανται μόνο από μονάδες φυσικού αερίου, αλλά το αέριο είναι και πανάκριβο και 100% εισαγόμενο και λεφτά, στους πολίτες, ΔΕΝ υπάρχουν. Και να μην ξεχνάτε ποτέ πως Φωνή λαού, οργή Θεού, αν οι πολιτικοί δεν θέλετε να το καταλάβετε, θ’ αλλάξουμε πολιτικούς! 

ΥΓ: Μη χάσετε την επόμενη ανάρτηση, ένα νέο που μας έρχεται απ' τη Γερμανία και δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ θα προκαλέσει αίσθηση, επηρεάζει ΚΑΙ την Ελλάδα!


2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία άρθρα!
    Ειδικά το βίντεο με τον Παναγιωτάκη είναι εξαιρετικό και αποκαλυπτικό.
    Δυστυχώς στα ενεργειακά θέματα,παραγωγή-μεταφορά-διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας μπλέκονται πολλές άσχετες ειδικότητες(που δεν παραδέχονται την άγνοιά τους,ούτε ένα σχετικό μάθημα παραγωγής μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας...) γιατί "μύρισαν ψωμί"(επιδοτήσεις) τα τελευταία χρόνια.
    Αποτέλεσμα Φυσικοί με Διδακτορικό στη Φυσική-Χημεία,στην Θεωρητική-Πυρηνική Φυσική(Φυσική Υψηλών Ενεργειών) και άλλοι άσχετοι να εμπλέκονται ως "σύμβουλοι" και υπουργοί σε αντικείμενο που είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού(άντε και Χημικών Μηχανικών με κατάλληλη κατεύθυνση).
    Ο Παναγιωτάκης δεν είπε τίποτα περισσότερο,τίποτα λιγότερο από αυτό που διδάσκονται όλοι οι Ηλεκτρολόγοι-Μηχανολόγοι στα προπτυχιακά μαθήματα Ενέργειας και όχι στην Κατεύθυνση(εκεί υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για να ασχοληθείς) ότι η Ηλεκτρική Ενέργεια δεν αποθηκεύεται και πρέπει το δίκτυο για να λειτουργεί ομαλά να υπάρχει προσαρμογή του φορτίου στην Κατανάλωση.
    Άρα εγχύσεις ενέργειας από άλλες πηγές,προκαλούν φαινόμενα αστάθειας.
    Δυστυχώς υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια από τις σημερινές Ελίτ (όχι μόνο τη δική μας) να αλλάξει η κατάσταση αυτή και τα δίκτυα διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας να περάσουν σε ιδιώτες όπως και η παραγωγή.
    Δυστυχώς δεν τους ενδιαφέρει,όπως και στη Ναυσιπλοΐα και την Αεροπλοΐα,οι συνέπειες για τον απλό πολίτη.
    Εξελίσσεται ένας δύσκολος οικονομικός πόλεμος πίσω και από την Ενέργεια.
    Αναμένουμε τη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Η μεγάλη προσπάθεια των ελίτ είναι να μας βάλουν ν' αγοράζουμε συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρισμού, καθώς τότε θα μας πωλούν ατελείωτα μεταλλεύματα και ορυκτά. Κι όσοι τώρα δακτυλοδείχνουν τα ορυχεία κάρβουνου, δεν θα εχουν κανένα ενδοιασμό να συμμετέχουν στο απίστευτο ξεκοίλιασμα του πλανήτη, για να βρεθούν τα -και τοξικά- μέταλλα που χρειάζονται οι ΑΠΕ και οι μπαταρίες τους.

      Διαγραφή