Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Κουίζ: τι είναι 850 από 7700; Γιατί το 850 δεν θα γίνει ποτέ 7700; Και πόσο θα κοστίσει, αν ποτέ γίνει;


Η σημερινή ανάρτηση έχει δυο τμήματα, καθώς έχουμε απάντηση σε προηγούμενο κουίζ και νέο κουίζ. Πρώτα λοιπόν να δούμε την απάντηση στο κουίζ που ανέβηκε απόγευμα της Κυριακής στη σελίδα στο Facebook, για το σκόπιμο λάθος που υπήρχε στην προηγούμενη ανάρτηση. Το λάθος βρίσκεται στην παράγραφο για τον "επιχειρηματία του χώρου της ενέργειας και της τέχνης, με τον οποίο φαίνεται να τα έχει βρει ο Σύριζα". Ή επίμαχη διατύπωση ήταν "επιχειρηματία, που φαίνεται ν' ακολουθεί πιστά την παρακαταθήκη του Μποδοσάκη: "με το γκουβέρνο, μπρε!"" (Στην πιο πάνω φωτογραφία του Ιουλίου 1956, από το αρχείο Γιώργου Καζαντζή, ο Μποδοσάκης είναι με το λευκό κοστούμι, στην τελετή θεμελίωσης των έργων της ΛΙΠΤΟΛ). Το σκόπιμο λάθος λοιπόν ήταν η λέξη "γκουβέρνο", που δεν χρησιμοποιούσε ο Μποδοσάκης. Αντίθετα, προερχόμενος απ' τη Μικρά Ασία και έχοντας πάρε-δώσε στην οθωμανική αυτοκρατορία, χρησιμοποιούσε τον όρο "ντοβλέτι" και η ορθά διατυπωμένη παροιμιώδης ατάκα του είναι "με το ντοβλέτι, μπρε!" Σημαίνει "Να είστε πάντα με την κυβέρνηση", όποιας απόχρωσης κι αν είναι η εκάστοτε κυβέρνηση. Το χρήμα δεν ξέρει από ιδεολογίες, για τους καπιταλιστές και τους ολιγάρχες το χρήμα είναι το ίδιο ιδεολογία. Όμως υπάρχουν κι άλλα πράγματα στη ζωή εκτός απ' το χρήμα, όπως πολύ καλά ξέρει ο λαός μας.


Πάμε και στο νέο κουίζ, που διατυπώνεται στο σημερινό τίτλο: "Τι είναι 850 από 7700; Και γιατί το 850 δεν θα γίνει ποτέ 7700;" Την απάντηση είναι εύκολο να τη μαντέψει κανείς αν αναγνωρίζει το κτήριο της πιο πάνω εικόνας. Επειδή ωστόσο ...
οι περισσότεροι δεν το αναγνωρίζουν, πρόκειται για το κτήριο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας στη Βόννη, το κτήριο της Bundesnetzagentur.


Στις 8/5 η Bundesnetzagentur εξέδωσε δελτίο τύπου με την ευκαιρία της έκδοσης της Ετήσιας Έκθεσης για το 2016, και στη 2η σελίδα του, που βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα, ξεδιπλώνεται ανάγλυφα το μεγαλείο της αποτυχίας της Energiewende: "Von etwa 7.700 Kilometer Höchstspannungsleitungen, die mit hoher Priorität gebaut werden müssen, sind etwa 850 Kilometer realisiert. - Από περίπου 7.700 χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης, τα οποία πρέπει να κατασκευαστούν με υψηλή προτεραιότητα, περίπου 850 χιλιόμετρα έχουν υλοποιηθεί." Το μεγαλύτερο μέρος απ' αυτά τα δίκτυα έπρεπε να είναι έτοιμα το ...2012! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.


Έχω δείξει κι άλλη φορά το χάρτη με τα βασικά δίκτυα υψηλής τάσης που είναι σχεδιασμένα να κατασκευαστούν στη Γερμανία, ο σημερινός είναι η τελευταία επικαιροποίηση, από την Ετήσια Έκθεση 2016 της Bundesnetzagentur. Για να μην το πολυψάχνετε, με πράσινο χρώμα είναι τα δίκτυα που έχουν ολοκληρωθεί, όλα τα υπόλοιπα είναι υπό κατασκευή ή υπό μελέτη και για να ευοδωθεί ο σχεδιασμός των Γερμανών θα πρέπει όλα να πάρουν πράσινο χρώμα! Πότε θα γίνει αυτό; Ο θεωρητικός στόχος είναι πλέον για το 2025, αλλά με τις αντιδράσεις των κατά τόπους κατοίκων δεν το βλέπω πλέον καθόλου πιθανό. Είχα πρωτοακούσει -στην πλήρη τους έκταση- για τα προβλήματα με την ολοκλήρωση των δικτύων το Νοέμβριο 2013 κι από τότε η κατάσταση μόνο χειροτερεύει, δεν βελτιώνεται. Απ' τα 7.700 χιλιόμετρα, τα 5.900 χιλιόμετρα αντιπροσωπεύουν έργα σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο, (τα υπόλοιπα υπάγονται σε νόμους των κατά τόπους κρατιδίων), εκ των οποίων έχουν εγκριθεί περίπου 450 χιλιόμετρα κι έχουν υλοποιηθεί μόλις περίπου 150 χιλιόμετρα. 


Μεγάλο τμήμα των δικτύων στο Γερμανικό Νότο θα κατασκευαστεί υπόγειο, εκτοξεύοντας το κόστος. Όταν ωστόσο τέθηκε θέμα να γίνουν υπόγεια δίκτυα και στην περιοχή του Μαγδεμβούργου, στην πρώην Ανατολική Γερμανία, εμφανίστηκαν κάποιοι να διαμαρτύρονται ότι τα υπόγεια καλώδια θα θερμαίνουν το έδαφος, θα ενοχλούν τους πληθυσμούς των χάμστερ, που υπάρχουν στην περιοχή, και γι' αυτό τα καλώδια πρέπει να κατασκευαστούν εναέρια, πάνω σε πυλώνες! Σ' άλλες περιπτώσεις τα δίκτυα πρέπει να ακολουθήσουν οδεύσεις αποφυγής περιοχών Natura, αλλού υπάρχουν καταφύγια προστατευομένων ειδών και πλέον ακούγονται φωνές πως τα δίκτυα έχουν πάψει να έχουν εύλογο τίμημα.

Μέχρι να ολοκληρωθούν τα πιο πάνω δίκτυα, δηλαδή για πολλά ακόμα χρόνια, θα απαιτούνται μέτρα σταθεροποίησης του ηλεκτρικού συστήματος κι η ανάλυση για τον ερχόμενο χειμώνα 2017/18 δείχνει πως απαιτούνται να υπάρχουν σε ετοιμότητα συμβατικά εργοστάσια συνολικής ισχύος 10.400MW. Αυτή η απαίτηση προκύπτει λόγω της αποσταθεροποίησης του συστήματος που προκαλεί η αλόγιστη και ανεγκέφαλη ανάπτυξη των αιολικών, αλλά η προπαγάνδα δεν θα προσμετρήσει ποτέ αυτό το κόστος στο κόστος των αιολικών, ούτε και θα το εξηγήσει ποτέ στους πολίτες. Καθώς, αν ποτέ οι πολίτες συνειδητοποιήσουν τι κερατιάτικα πληρώνουν για τα αιολικά, θα τους πάρουν όλους με τις πέτρες! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου