Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Μια γνώμη απ' το πολύ γνωστό ΜΙΤ των ΗΠΑ, για τη Γερμανική Energiewende.

Στο Technology Review του πολύ γνωστού Πανεπιστήμιου ΜΙΤ δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες το διπλανό άρθρο, με αφορμή την "είδηση" πως η Γερμανία κάλυψε το 90% των αναγκών της από ΑΠΕ. Απ' την αρχή ο αρθρογράφος είναι ξεκάθαρος: "In fact, Germany is giving the rest of the world a lesson in just how much can go wrong when you try to reduce carbon emissions solely by installing lots of wind and solar. - Στην πραγματικότητα, η Γερμανία δίνει σ' όλο τον κόσμο ένα μάθημα για το πόσα πολλά μπορούν να γίνουν με λάθος τρόπο όταν προσπαθείς να μειώσεις τις εκπομπές CO2 μόνο μ' εγκατάσταση άφθονων αιολικών και Φ/Β". 

Το πρόβλημα της αύξησης των εκπομπών CO2 το 2015 οφείλεται στο ό,τι η Γερμανία παράγει περισσότερο ηλεκτρισμό απ' όσο χρειάζεται, καθώς ακόμα κι αν κάποιες στιγμές οι ΑΠΕ παράγουν πολύ, η μεταβλητότητα της παραγωγής των ΑΠΕ αναγκάζει τη Γερμανία να διατηρεί σε λειτουργία τα συμβατικά εργοστάσια. Κι εφόσον τα πυρηνικά έχουν μπει σε φάση σταδιακής απόσυρσης, τα συμβατικά εργοστάσια καίνε κυρίως κάρβουνο.

Ακόμα χειρότερα, το πλεόνασμα ηλεκτρισμού στα δίκτυα απειλεί την ευστάθειά τους και οδηγεί τις τιμές στη χονδρική αγορά σε αρνητικά επίπεδα, κάτι που επίσης παρατηρήθηκε στην Καλιφόρνια και στο Τέξας.

Ως μέτρο αντιμετώπισης της κατάστασης, με την αναμόρφωση της νομοθεσίας η Γερμανία σκοπεύει να ...
εξαλείψει το σύστημα των επιδοτήσεων με προκαθορισμένες τιμές (feed-in-tariffs) και να εισάγει ένα σύστημα δημοπρασιών για συγκεκριμένες ποσότητες ισχύος, περιορίζοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης των ΑΠΕ. Ας τα βλέπει εδώ η δική μας ΡΑΕ, που "άκριτα" φλόμωσε τον τόπο στις άδειες παραγωγής από ΑΠΕ, χωρίς να ενδιαφέρεται πώς θα συνδεθούν όλα αυτά τα έργα στα δίκτυα και πού θα πάει το τυχαίο ρεύμα, το οποίο ακριβώς επειδή είναι τυχαίο δεν το θέλει κανείς.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Ο αρθρογράφος συνεχίζει πως επειδή ο νόμος προβλέπει την κατά προτεραιότητα απορρόφηση της ενέργειας των ΑΠΕ, η Γερμανία καταλήγει να εξάγει κατά προτεραιότητα ενέργεια από κάρβουνο. Με όλο το σεβασμό, αν κάποιος καταφέρει να ξεχωρίσει στο δίκτυο τα ηλεκτρόνια από ΑΠΕ σε σχέση προς τα ηλεκτρόνια από κάρβουνο θα πρέπει δικαιωματικά να πάρει τουλάχιστον ένα Νόμπελ και μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ. Αυτά μπορεί ν' αποτελούν έδαφος για χρηματιστηριακά παιχνίδια, αλλά στην πραγματική ζωή μάλλον δεν γίνονται, ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς απλά θα επιτρέψει σε μια ποσότητα ρεύματος να κινηθεί προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, ιδίως προς όπου δεν ζητούν διαβατήρια.

Δυο τρόπους βλέπει ο αρθρογράφος για να λυθεί το πρόβλημα των αυξημένων εκπομπών CO2 της Γερμανίας: ο πρώτος είναι ν' αυξηθεί η τιμή του δικαιώματος εκπομπών σ' επίπεδα που να γίνει απαγορευτική η χρήση κάρβουνου. Πρόκειται ακριβώς για τη λύση που προωθούν οι Γάλλοι, την απόλυτη χειραγώγηση της τιμής του δικαιώματος εκπομπών με ορισμό ελάχιστης τιμής στα 30€/τόνο, λύση που προκαλεί ρίγη ανατριχίλας στους Γερμανούς. Ο δεύτερος τρόπος είναι να γίνει το Ευρωπαϊκό υπερδίκτυο, το περίφημο Super Grid, αυτό που θα επιτρέψει τη διάχυση του προβλήματος του τυχαίου ρεύματος σ' ένα πολύ μεγαλύτερο δίκτυο. Αυτή τη λύση προωθεί η Γερμανία, μόνο που είναι πανάκριβη και γι' αυτό προτιμά να το πληρώσει όλη η Ευρώπη, παρά να το επιβαρυνθεί η ίδια. Άλλωστε το είπαμε εδώ και μήνες: με το ευρώ και την ενέργεια κανείς δεν χρειάζεται μια Βέρμαχτ για να ελέγχει την Ευρώπη ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου