Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Τι μείωσε τις εκπομπές CO2 απ' την ηλεκτροπαραγωγή των ΗΠΑ το 2015; Μήπως τα αιολικά; Ποια αιολικά;

Όπως ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες το Energy Information Administration (ΕΙΑ) των ΗΠΑ, οι εκπομπές CO2 απ' τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής παρουσίασαν το 2015 μείωση 21% ως προς τα επίπεδα του 2005 και επέστρεψαν στα επίπεδα του 1993. Όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα, οι εκπομπές CO2 της ηλεκτροπαραγωγής κορυφώθηκαν  το 2007 κι έκτοτε μειώνονται με μικρά άλματα το 2009, 2012 και 2015, ενώ τις ενδιάμεσες χρονιές οι εκπομπές παραμένουν περίπου σταθερές ή και με μικρή αύξηση.

Απ' το διάγραμμα είναι εμφανές πως η μείωση οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση των εκπομπών από ανθρακική ηλεκτροπαραγωγή, αντίθετα οι εκπομπές από φυσικό αέριο αυξάνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μετά την επανάσταση του φθηνού σχιστολιθικού φυσικού αερίου και της αυξημένης χρήσης του στην ηλεκτροπαραγωγή.

Όπως δείχνουν τα αναλυτικά δεδομένα της ηλεκτροπαραγωγής για το σύνολο του 2015, οι μειωμένες εκπομπές οφείλονται πρώτα και κύρια σε μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο (-14,3%, από 1581,7TWh σε 1356TWh), καθώς τα παλιά εργοστάσια, που αποσύρονται λόγω ηλικίας, (σε συνδυασμό με τα νέα όρια για εκπομπές υδραργύρου και άλλων ρύπων), υποκαθίστανται από εργοστάσια φυσικού αερίου, τα οποία κατασκευάζονται με τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου, που έχει υψηλότερη απόδοση: η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 18,5% (από 1126,6TWh σε 1335,1TWh). Ως μέτρο σύγκρισης, το 2000 η παραγωγή από φυσικό αέριο ήταν μόλις ...
περίπου 600TWh, μέσα σε 15 χρόνια υπερδιπλασιάστηκε.

Σημείωση: αγαπητοί αναγνώστες, η Google λέει πως όλο και περισσότεροι παρακολουθείτε πλέον το ιστολόγιο απ' το κινητό τηλέφωνο. Βεβαιωθείτε πως βλέπετε όλο το περιεχόμενο, κάποιες συσκευές σίγουρα δεν υποστηρίζουν σωστά τα blogspot και τα διαγράμματα σίγουρα θα τα βλέπετε καλύτερα σε μεγαλύτερη οθόνη. Συνιστάται η παρακολούθηση μέσω Η/Υ.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα μπορούσαμε και στην Ελλάδα να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 αν οι κυβερνήσεις Πασοκ-ΝΔ επέτρεπαν στη ΔΕΗ να αντικαταστήσει τις παλιές, χαμηλού βαθμού απόδοσης, λιγνιτικές μονάδες, με νέες, σύγχρονης τεχνολογίας και αυξημένου βαθμού απόδοσης. Αλλά κάτι "πατριώτες" πολιτικοί ήθελαν το φυσικό αέριο, που είναι πιο "ευγενές" καύσιμο, "ξεχνώντας" πως ο λιγνίτης είναι εγχώριος ενεργειακός πόρος, ενώ το φυσικό αέριο είναι 100% εισαγόμενο. Και καταλήξαμε η χρεοκοπημένη χώρα να πρέπει να εισάγει ηλεκτρισμό απ' το λιγνίτη των γειτονικών χωρών, ξοδεύοντας χρήματα που δανείζεται με μνημόνια, ενώ, την ίδια στιγμή που η Γερμανία βασίζεται όλο και περισσότερο στο λιγνίτη της, εμείς έχουμε το δικό μας λιγνίτη αχρησιμοποίητο. Και να είναι η Ελλάδα η πιο ενεργειακά εξαρτημένη χώρα ανάμεσα στις 29 του ΙΕΑ.

Επιστρέφοντας στις εκπομπές των ΗΠΑ και για να μην μπερδευόμαστε, το 13% των ΑΠΕ στο διπλανό διάγραμμα δεν είναι μόνο αιολικά & Φ/Β, το μισό είναι υδροηλεκτρικά και στο υπόλοιπο υπάρχει επίσης βιομάζα και γεωθερμία. Η βαθμιαία αντικατάσταση τα τελευταία χρόνια των παλιών ανθρακικών εργοστασίων με νέα, πιο υψηλής ενεργειακής απόδοσης, που ταυτόχρονα καίνε καύσιμο με λιγότερες εκπομπές CO2, εξηγεί κατά μεγάλο μέρος τη συνολική μείωση των εκπομπών της ηλεκτροπαραγωγής. 

Το υπόλοιπο μέρος, όπως λέει το ΕΙΑ, οφείλεται στο ζεστό χειμώνα του 2015, που μείωσε τη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας και μείωσε ελαφρά τη χρήση πετρελαίου σε ηλεκτροπαραγωγή αιχμής ζήτησης. Το έχουμε πει άλλωστε και ξανά στο παρελθόν: τις εκπομπές δεν τις μειώνουν τα αιολικά, τις μειώνει η ύφεση στην οικονομία και ο ήπιος χειμώνας, οι εκπομπές μειώνονται όταν μειώνεται η ζήτηση ηλεκτρισμού. Το χειμώνα του 2015/16 είχαμε ένα εξαιρετικά έντονο Ελ Νίνιο, που ανέβασε πολύ τις θερμοκρασίες στις Δυτικές ακτές των ΗΠΑ, αλλά το χειμώνα του 2016/17 μάλλον θα υπάρχει η Λα Νίνια, η ψυχρή φάση της Ατλαντικής Διακύμανσης. Και μάλλον θ' αυξηθεί τον επόμενο χειμώνα η ζήτηση ηλεκτρισμού, στην προσπάθεια των πολιτών να ζεσταθούν.

Τα αιολικά έδωσαν το 2015 190,9TWh έναντι 181,7TWh το 2014. Η συνολική ηλεκτροπαραγωγή από όλες τις πηγές έφθασε τις 4087,4TWh, επομένως η διείσδυση των αιολικών στα αχανή δίκτυα των ΗΠΑ είναι περίπου 4,67%. Θα μπορούσε να μας πει άραγε ο ΔΕΔΔΗΕ για ποιο ακριβώς λόγο το ποσοστό διείσδυσης των αιολικών στο μικροδίκτυο της Ρόδου και της Χάλκης στις 9 Μαρτίου 2016 έφθασε στο 33%, τότε που έγινε το πρώτο μπλακ άουτ; Μάλλον δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ μια ειλικρινή απάντηση, η μόνη απάντηση είναι πως "δεν φταίνε τα αιολικά", φταίει ο κακός μας ο καιρός ... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου