Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Νέο πλήγμα για την "προστατευόμενη εμπιστοσύνη" των "επενδυτών" σε Φ/Β στη στέγη στη Γερμανία. Γιατί άραγε;

Η Γερμανία δημιούργησε τα προηγούμενα χρόνια ένα νέο βιομηχανικό κλάδο στην παραγωγή Φ/Β, χάρη στις αδρές επιδοτήσεις των "πράσινων" θέσεων εργασίας μέσω του Ν. EEG

Πολλοί έσπευσαν να βάλουν Φ/Β στις στέγες, ιδίως στα πλούσια κρατίδια του Νότου, τη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Οι ψηφοφόροι σ' αυτά τα κρατίδια παραδοσιακά προτιμούν τα Συντηρητικά κόμματα, αλλά και οι Πράσινοι έχουν το δικό τους μερίδιο στην εξουσία. Μεγάλοι χαμένοι σ' αυτές τις περιοχές είναι οι Σοσιαλδημοκράτες, που στις εκλογές του περασμένου Μάρτη στη Βάδη-Βυρτεμβέργη βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης: οι μέχρι τότε κυβερνητικοί τους σύμμαχοι Πράσινοι προτίμησαν να συνεργαστούν με το CDU της Μέρκελ.

Φαίνεται πως η για πρώτη φορά συνεργασία Πράσινων-Χριστιανοδημοκρατών έφερε νέες ιδέες στο Σόιμπλε, ενόψει και των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017, και, όπως μεταδίδει η Suddeutsche Zeitung, ετοιμάζει ...
φορολόγηση των Φ/Β στις στέγες, με τροποποίηση του νόμου για τη φορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας: όποιος ιδιοπαράγει ετησίως πάνω από 20 χιλ. κιλοβατώρες, στο μέλλον θα πληρώνει 2,05 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η ποσότητα αυτή ηλεκτρισμού είναι αρκετά μεγάλη για να αφορά μεμονωμένες κατοικίες, οπότε αναμένεται να επηρεάσει μικρές επιχειρήσεις ή και πολυκατοικίες. Ένα μέσο Γερμανικό νοικοκυριό, σύμφωνα με την εφημερίδα, καταναλώνει ετησίως 3-4 χιλ. κιλοβατώρες και με το σύστημα net metering μπορεί να πουλήσει στο δίκτυο το πλεόνασμα της παραγωγής.

Με το κόστος των μπαταριών αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας να μειώνεται, ήδη πολλοί στην πλούσια και με αρκετή ηλιοφάνεια -για Γερμανία- Βάδη-Βυρτεμβέργη εξέταζαν την τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων. Επιπλέον, οι επιδοτήσεις της ενέργειας των Φ/Β είχαν δημιουργήσει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, την ενοικίαση στεγών για εγκατάσταση Φ/Β. Ωστόσο η αναμενόμενη τροποποίηση της νομοθεσίας βάζει φρένο σ' όλα τα σχέδια, καθώς θα πιάνει και τις ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις, όχι μόνο τις μελλοντικές. Από το 2014 έχει επιβληθεί εισφορά στον ηλεκτρισμό των ΑΠΕ και η νέα νομοθεσία βάζει πρόσθετο φόρο 2,05 λεπτά ανά Φ/Βική κιλοβατώρα, σε τιμές που στη Γερμανία κυμαίνονται στα 9-11 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ο νέος φόρος αναμένεται να φέρει στα ταμεία περίπου 1,4 δισ. ευρώ. 

Σημείωση: αγαπητοί αναγνώστες, η Google λέει πως όλο και περισσότεροι παρακολουθείτε πλέον το ιστολόγιο απ' το κινητό τηλέφωνο. Βεβαιωθείτε πως βλέπετε όλο το περιεχόμενο, κάποιες συσκευές σίγουρα δεν υποστηρίζουν σωστά τα blogspot και τα διαγράμματα σίγουρα θα τα βλέπετε καλύτερα σε μεγαλύτερη οθόνη. Συνιστάται η παρακολούθηση μέσω Η/Υ. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Ήδη έχει ξεκινήσει η γκρίνια των Πράσινων της Βάδης-Βυρτεμβέργης, μέσω του τοπικού Υπουργού Περιβάλλοντος, που είπε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρεμποδίζει την αξιοποίηση του δυναμικού των στεγών για εγκατάσταση Φ/Β στις αστικές περιοχές. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ξανακούσουμε περί κατάρρευσης της "προστατευόμενης εμπιστοσύνης" των "επενδυτών", αλλά αυτό έχει ήδη λυθεί με απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για αντίστοιχη περίπτωση στην Ισπανία, που πρώτο είχε παρουσιάσει το greeklignite τον περασμένο Γενάρη.

Η ουσία πάντως βρίσκεται στο ό,τι οι ενδείξεις πλέον είναι συνεχείς, η Γερμανική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί πως δεν μπορεί να πάει του χρόνου σ' εκλογές, με την επιβάρυνση των ψηφοφόρων απ' τις επιδοτήσεις των αιολικών & Φ/Β να αυξάνεται εκθετικά. Ετοιμάζει διάφορες τροποποιήσεις στη νομοθεσία, μεταξύ των οποίων και του Ν.EEG, για να φρενάρει την Energiewende. Οπότε στο τέλος η Πρωταπριλιάτικη ανάρτηση του greeklignite ίσως αποδειχθεί προφητική!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου