Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Νέα ανακοίνωση της ΝΑΣΑ τρελαίνει τους πάντες: η χρήση ΑΠΕ αντί για ορυκτά καύσιμα αυξάνει τη θερμοκρασία του πλανήτη!

Δεν διαβάσατε λάθος, η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα του 2015, κι όχι την Πρωταπριλιά, πως η καύση ορυκτών καυσίμων συντελεί στην ψύξη του πλανήτη! Πρόκειται για είδηση που ανέβηκε στον ιστότοπο του Goddard Institute for Space Studies και παρουσιάζει ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στις 14/12 στο Nature Climate Change, με τίτλο "Implications for climate sensitivity from the response to individual forcings".

Η νέα εργασία συνοδεύεται απ' την πιο πάνω  φωτογραφία, που δείχνει την ανατολική Κίνα καλυμμένη από σύννεφο αιθαλομίχλης (smog), όπως ήταν άλλωστε παλαιότερα όλες οι βιομηχανικές περιοχές του Δυτικού κόσμου, πριν η τεχνολογία δώσει τη δυνατότητα μείωσης των εκπομπών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Όπως λένε οι ερευνητές της ΝΑΣΑ, τα μικροσωματίδια που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα κατά την καύση ορυκτών καυσίμων, ιδίως τα θειούχα, λειτουργούν κατά παρόμοιο τρόπο με τα ανάλογα μικροσωματίδια που εκπέμπονται κατά τις ηφαιστειακές εκρήξεις και είναι γνωστό πως ανακλούν μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο διάστημα, προκαλώντας τοπική ψύξη των περιοχών όπου γίνονται οι εκπομπές. Όλες λοιπόν οι προσπάθειες να βάλουμε ΑΠΕ για να περιοριστεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων τελικά θα έχουν ως αποτέλεσμα, στην πραγματική ζωή, ν' αυξήσουν τη θερμοκρασία σ' αυτές τις περιοχές! 

Κατά τους ερευνητές της ΝΑΣΑ τα κλιματικά μοντέλα, που περιγράφουν μέχρι τώρα αυτούς τους μηχανισμούς, όπως αυτά που χρησιμοποιεί το IPCC του ΟΗΕ,  μπορεί να είναι εντελώς απλοϊκά, καθώς το CO2 απλώνεται περίπου ...
ομοιόμορφα στην ατμόσφαιρα, αλλά τα μικροσωματίδια κατανέμονται πολύ περισσότερο πάνω απ' το Βόρειο ημισφαίριο, όπου ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι και συμβαίνουν οι περισσότερες εκπομπές. Τα μικροσωματίδια μπορούν επίσης να ενισχύσουν το σχηματισμό νεφών, συμβάλλοντας σε μεγαλύτερη ανάκλαση ενέργειας πίσω προς το διάστημα.

Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει απ' την ανακοίνωση της ΝΑΣΑ είναι πως το κλίμα θα έπρεπε φυσιολογικά τις προηγούμενες δεκαετίες να είναι πιο ζεστό και με τις ανθρώπινες εκπομπές στη βιομηχανική εποχή το έχουμε κάνει πιο κρύο, σε μια ιδιότυπη γεωμηχανική.

Τα πράγματα ωστόσο στην πραγματικότητα είναι ακόμα πιο πολύπλοκα, καθώς ερευνητής απ' το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης έχει παρουσιάσει απ' το 2012 εργασία με τίτλο "Enlightening Global Dimming and Brightening", στην οποία, έχοντας εξετάσει παλαιότερες έρευνες για τις ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας που έφθασαν σε 56 θέσεις της Ευρώπης στο διάστημα 1939-2012, διακρίνει δυο σαφείς περιόδους μείωσης (dimming) και αύξησης (brightening). Ο ίδιος ερευνητής μίλησε πριν λίγες μέρες στο συνέδριο της Ένωσης Αμερικανών Γεωφυσικών στο Σαν Φραντσίσκο και η παρουσίαση είναι διαθέσιμη στο YouTube (1ο δεκάλεπτο του βίντεο).

Ο ερευνητής θεωρεί πως οι δυο διακριτές περίοδοι δεν φαίνεται να έχουν σχέση με τη μεταβολή της ηλιακής δραστηριότητας και τον αριθμό των ηλιακών κηλίδων, εξηγούνται ωστόσο με βάση τη μεταβολή των εκπομπών θειούχων σωματιδίων στο διάστημα 1950-2000, όπως φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα από τη σχετική παρουσίαση. Υπάρχει μια ταχεία αύξηση των εκπομπών μέχρι το 1980, αλλά στη συνέχεια υπάρχει αλλαγή τάσης και μείωσή τους. 

Η μείωση αυτή προέρχεται απ' το βόρειο ημισφαίριο, ενώ στο νότιο ημισφαίριο εξακολουθεί να υπάρχει ομαλή αύξηση των ανθρωπογενών εκπομπών θειούχων σωματιδίων. Οι εκπομπές ωστόσο στο νότιο ημισφαίριο είναι ελάχιστες συγκρινόμενες με τις εκπομπές στο βόρειο ημισφαίριο. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα είναι μικρό για αξιόπιστα συμπεράσματα, χρειάζεται πολύ πιο μεγάλη χρονική βάση στοιχείων.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Πάντως, το τέλος της περιόδου μείωσης της ηλιακής ακτινοβολίας ταυτίζεται με την προσπάθεια στη δεκαετία του 1970 να μας προετοιμάσουν ψυχικά για την επερχόμενη νέα περίοδο παγετώνων, αυτή που βέβαια δεν ήλθε ποτέ, ενώ η γρήγορη αύξηση στο 2ο μισό της δεκαετίας του 1980 ταυτίζεται με την άνθηση της θεωρίας της υπερθέρμανσης, για την οποία ενημέρωνε το 1988 την Αμερικανική Γερουσία ο "πατέρας" της υπερθέρμανσης, ερευνητής της ΝΑΣΑ. 

Μόνο που ούτε κι η υπερθέρμανση ήλθε ποτέ, καθώς απ' το 1996 τα δορυφορικά δεδομένα μετρήσεων δείχνουν πως ο πλανήτης θερμαίνεται μεν αλλά πολύ λιγότερο απ' όσο προβλέπουν τα μοντέλα του IPCC. Τα δορυφορικά δεδομένα δεν επηρεάζονται απ' την τοπική θερμότητα της αστικοποίησης όπως τα δεδομένα των επίγειων σταθμών μέτρησης, οπότε ίσως έχουμε εισέλθει σε μια νέα περίοδο μείωσης; Μόνο αργότερα θα το ξέρουμε.

Όλα αυτά τα μοντέλα προσπαθούν να εξηγήσουν τι συμβαίνει με το κλίμα βασιζόμενα σε εξαιρετικά σύντομες χρονικά παρατηρήσεις: το κλίμα στον πλανήτη αλλάζει συνεχώς επί 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και τα "βέλτιστα διαθέσιμα δεδομένα" είναι πιθανότατα ακόμα εντελώς ανεπαρκή. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η Ιερή Εξέταση δίκασε το Γαλιλαίο με βάση τα "βέλτιστα διαθέσιμα δεδομένα" της εποχής κι ο Μακάρθι στις ΗΠΑ τους έβγαλε όλους κομμουνιστές με βάση τις ενδείξεις που είτε είχε είτε δεν είχε. Η επιστήμη είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να μπλέκει με την πολιτική ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου