Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ο Άγιος Βασίλης έρχεται με φθηνό πετρέλαιο για τον Τσίπρα, όχι όμως και για τους πολίτες.


Το ιστολόγιο greeklignite.blogspot.com, "Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός", ήταν το πρώτο στο Ελληνικό διαδίκτυο, που πριν περίπου ένα χρόνο, στις 20/8/2014, σας ενημέρωνε για την επικείμενη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Στις 31 Ιουλίου φέτος είδαμε μια ανασκόπηση της πορείας της τιμής, που ακολούθησε ακριβώς όσα είχαμε προβλέψει και ο τίτλος που βάλαμε ήταν χαρακτηριστικός: Ο Αύγουστος μας έφθασε, εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε με πραγματικά φθηνό πετρέλαιο! Και πράγματι μόλις λίγες ώρες μετά την ανάρτηση, η τιμή του πετρελαίου, (παρακολουθούμε πάντα την τιμή για το Brent, συμβόλαιο επόμενου μήνα), έκανε αποφασιστικά την πολυαναμενόμενη διάσπαση της τελευταίας στήριξης πριν τα απόλυτα χαμηλά έτους, τα οποία με τη σειρά τους έσπασαν την Παρασκευή 21 Αυγούστου. Κατόπιν αυτού στις 24 Αυγούστου πάλι πρώτο το greeklignite.blogspot.com μίλησε με τόλμη για νέα τιμή-στόχο, κι αυτό μόνο σε πρώτη φάση, στο σημαντικό ψυχολογικά επίπεδο των τριανταπέντε! (35) δολαρίων/βαρέλι, μια πτώση 22% απ' τα επίπεδα της 21/8.
Στη συνέχεια παρατηρήσαμε μια έντονη ανοδική αντίδραση, που σημειώθηκε με εκτεταμένη παρέμβαση στην αγορά, απλά και μόνο για να καθυστερήσει το αναπόφευκτο: ...
η νέα καθοδική τάση, που διαμορφώθηκε διαγραμματικά απ' τον Οκτώβριο, σταδιακά ενισχύθηκε κι αυτή την εβδομάδα είχαμε καταρχήν τη Δευτέρα νέα χαμηλά έτους και επταετίας, καθώς η πρόσφατη σύνοδος του ΟΠΕΚ στις 4 Δεκέμβρη απογοήτευσε όσους περίμεναν περικοπή της παραγωγής, για να μειωθεί η προσφορά πετρελαίου στην αγορά και να συγκρατηθεί η τιμή. Ήδη στις 10/12 η τιμή έσπασε και το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο των 40 $/βαρέλι σε τιμή κλεισίματος, στις 11/12 η τιμή "έκλεισε" κάτω κι απ' τα 38 και είναι πλέον πολύ πιθανό να δούμε τα 35 $/βαρέλι πριν τα Χριστούγεννα. Κι αν το Αμερικάνικο αργό πέσει στα 26 $/βαρέλι, όπως προβλέπει κάποιος αναλυτής, μπορεί να δούμε το Brent στα 30 $/βαρέλι ή ακόμα και λίγο κάτω απ' τα 30 κι ας το απολαύσουμε όσο θα διαρκέσει.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να κάνουμε μια αναδρομή στην ανάρτηση της 8/1/2015, πριν σχεδόν ένα χρόνο, πριν τις εκλογές του Γενάρη, όταν ΝΔ και Πασοκ με μια φωνή ρωτούσαν "πού θα βρει ο Τσίπρας τα λεφτά" και το ιστολόγιο απάντησε "Μήπως θα τα δώσουν ο Ντράγκι κι η Μέρκελ;" Όσα προβλέψαμε τότε, για χαμηλή τιμή πετρελαίου, για χαμηλή ισοτιμία του ευρώ προς το δολάριο και για πρόγραμμα αγοράς ομολόγων απ' την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όλα επαληθεύτηκαν, διαμορφώνοντας ένα εντελώς νέο μακροοικονομικό τοπίο στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Μένει μόνο να επεκταθεί το πρόγραμμα της ΕΚΤ και στα Ελληνικά ομόλογα, κάτι που μάλλον θα δούμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Φυσικά δεν διεκδικώ το ρόλο προφήτη, οι προβλέψεις προέρχονται απ' την παρακολούθηση των εξελίξεων.

Ο Άγιος Βασίλης έρχεται λοιπόν πρόωρα για τον Τσίπρα και του φέρνει φθηνό πετρέλαιο, μειώνοντας την επιβάρυνση στο εμπορικό ισοζύγιο και τον προϋπολογισμό. Τι καλά που θα 'τανε αν είχαν και οι πολίτες πραγματικά φθηνό πετρέλαιο για να ζεσταθούν το χειμώνα! Δυστυχώς, όπως κι αυτό το είχα επισημάνει απ' τις 24/9,  η "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνηση αποδείχθηκε τελικά στην πράξη "ακόμα μια φορά κουτοπόνηρη", ακολούθησε πιστά τα βήματα του παλιού και σάπιου πολιτικού συστήματος και χαράτσωσε κανονικά τους πολίτες: όχι μόνο δεν υλοποίησε την υπόσχεση Μάρδα για κατάργηση της εξίσωσης φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλά επιπλέον μείωσε τόσο τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης όσο και την επιδοτούμενη ποσότητα. 

Στη χθεσινή ανάρτηση υπήρχε το διάγραμμα του ΑΔΜΗΕ για το φορτίο του ηλεκτρικού συστήματος στις 10/12. Ίσως κάποιοι να παρατήρησαν την ασυνήθιστη ανοδική απόκλιση της κόκκινης γραμμής, που δείχνει το πραγματικό φορτίο, κατά κανόνα η πρόβλεψη φορτίου επαληθεύεται. Η απόκλιση αυτή δεν είναι τίποτα περισσότερο απ' τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, που άνοιξαν στην Αθήνα μόλις μας θυμήθηκε ο χειμώνας. Αντί να ζεσταινόμαστε με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο -και στην Αθήνα υπάρχει- καίμε το αέριο για να παράγουμε ηλεκτρισμό και ζεσταινόμαστε με ηλεκτρισμό, κάτι που αποτελεί σκέτη ενεργειακή παράνοια. Και καταλήγουμε και με "κοινωνικά τιμολόγια" κι ατελείωτους απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Υπάρχει τελικά περίπτωση να κάνουμε σωστά κάτι σ' αυτή τη χώρα;

Ο Σύριζα πάντα ήταν κόμμα της Αθήνας και τώρα που έγινε κυβέρνηση αδυνατεί πλήρως να καταλάβει πως εκτός απ' την Αθήνα, που πέρασε ένα "χαλαρά ζεστό" Νοέμβριο, υπάρχει και η ορεινή Ελλάδα, που παγώνει τα βράδια, με θερμοκρασίες γύρω στο μηδέν ή και κάτω απ' το μηδέν. Κι αυτό θα το πληρώσει στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, ο Έλληνας ψηφίζει με το πορτοφόλι του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου