Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Η κομματοκρατία ποτέ δεν πεθαίνει: άλλη μια παρέμβαση συνδικαλιστών στη ΔΕΗ για θέματα διοίκησης.


Γράψαμε χθες για τις αλλαγές διευθυντών που θέλει να κάνει η διοίκηση Ζερβού στα λιγνιτωρυχεία και δημοσιεύσαμε μια επιστολή του Υπουργού Γεωργίας το 1990, με υποδείξεις ονομάτων για θέσεις διευθυντών στη ΔΕΗ, ως τεκμήριο των κομματικών παρεμβάσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα δώσαμε την εκτίμηση ότι δυστυχώς, όσο δεν αλλάζει το σάπιο πολιτικό σύστημα δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα, οι συμπεριφορές που χρεοκόπησαν τη χώρα είναι πάντα παρούσες. Το πιο πιθανό είναι ότι ενόψει των επερχόμενων εκλογών και βλέποντας στις δημοσκοπήσεις να ανοίγει η ψαλίδα με το Συριζα, να γίνεται άλλη μια ...
ανακατανομή και τακτοποίηση ημετέρων, ανάλογα με την ισχύ των διαφόρων βουλευτών, υπουργών, συνδικαλιστών. Η ευνοιοκρατία για μια ακόμα φορά αναμένεται να πνίξει την αξιοκρατία, να γιατί οι Έλληνες επιστήμονες φεύγουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό: επειδή εδώ επικρατεί η κομματοκρατία.

Την ίδια ακριβώς ώρα που ανεβάζαμε την ανάρτηση, είχαμε μια δημόσια προειδοποιητική βολή συνδικαλιστών στον "πόλεμο της καρέκλας". Την έριξε το σωματείο Σπάρτακος, που είναι απ' τα μεγαλύτερα στη ΔΕΗ και το πιο μεγάλο στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Έχει αναδείξει πολλούς συνδικαλιστές που εξελίχθηκαν σε κομματικά στελέχη και είτε πήραν θέσεις υψηλά αμειβόμενες, είτε πήραν χρίσμα υποψηφίου δήμαρχου ή ευρωβουλευτή.

Αυτό το σωματείο λοιπόν θεώρησε καλό να μας διαφωτίσει με δελτίο τύπου για τις απόψεις του πάνω στις επιχειρούμενες τοποθετήσεις διευθυντικών στελεχών στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ. Με τη συνήθη αβρότητα που χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις του, λέει ότι "θα φθάσουμε –για πρώτη φορά στην ιστορία της Επιχείρησης- στο σημείο της "κράτησης" μονάδων των ΑΗΣ στο Λιγνιτικό Κέντρο εξαιτίας της έλλειψης λιγνίτη".

Την ίδια στιγμή που λέει ότι θα σβήσουν μονάδες λόγω έλλειψης λιγνίτη, θεωρεί την αναδιοργάνωση του Λιγνιτικού Κέντρου ως "παρακινδυνευμένη λύση" και πλέκει το εγκώμιο της υπάρχουσας Διεύθυνσης, "που επί σειρά ετών με την υφιστάμενη κατάσταση, επέδειξε (κατά γενική ομολογία) μία επιτυχημένη και αποτελεσματική λειτουργία η οποία ενδεχομένως να διαταραχθεί σε περίπτωση εφαρμογής του υπάρχοντος σχεδιασμού". Τώρα πώς γίνεται απ' τη μια να έχει "επιτυχημένη και αποτελεσματική λειτουργία" η υπάρχουσα Διεύθυνση κι απ' την άλλη, για πρώτη φορά στα χρονικά, να έχουμε τέτοια έλλειψη λιγνίτη, τι να πούμε, ρωτήστε τους συνδικαλιστές.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Εμείς πάντως σας το είπαμε έγκαιρα: ό,τι γίνει θα είναι "ανάλογα με την ισχύ των διαφόρων βουλευτών, υπουργών και συνδικαλιστών". Και οι συνδικαλιστές βάλθηκαν να μας επιβεβαιώσουν σε χρόνο μηδέν. Οι υπόλοιποι ως γνωστόν δεν βγάζουν δελτία τύπου, οι παρεμβάσεις τους είναι είτε του τύπου που δημοσιεύσαμε χθες, με επιστολή, είτε, μια που η τεχνολογία έχει προοδεύσει, με τηλέφωνα και e-mail. Κι επίσης ως γνωστόν, ο Ζερβός έχει αποδείξει κατ' επανάληψη ότι δεν είναι Ξανθόπουλος

Ο "πόλεμος της καρέκλας" στη ΔΕΗ έχει πολύ μικρή σημασία, πολύ πιο σημαντικό είναι το ερώτημα που ξεκινήσαμε να βάζουμε πριν ένα μήνα και το επαναλαμβάνουμε κάθε τόσο: θα έχουμε λιγνίτη για να διασφαλίσουμε την ηλεκτροδότηση της χώρας το φετινό χειμώνα, που η τροφοδοσία με φυσικό αέριο είναι επισφαλής; Ο Σπάρτακος λέει ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο.

Όλα αυτά είναι μια ακόμα απόδειξη ότι πρέπει να τελειώνουμε όσο γίνεται νωρίτερα με το σάπιο πολιτικό προσωπικό, για να χτίσουμε το σύγχρονο κράτος που δεν πρόλαβε να κάνει ο Καποδίστριας. Με νέους θεσμούς, νέες δομές και κυρίως με τις διαχρονικές αξίες για ισότητα και αξιοκρατία. Μόνο έτσι μπορεί να ανακόψουμε κάποια στιγμή το ρεύμα φυγής των νέων επιστημόνων απ' τη χώρα. Η ώρα για τη Νέα Ελλάδα πλησιάζει! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου